“Suriye’den Şer Odaklarını Söküp Atmaya Kararlıyız”

“Suriye’den Şer Odaklarını Söküp Atmaya Kararlıyız”

ABONE OL
08:40 - 20/07/2022 08:40
“Suriye’den Şer Odaklarını Söküp Atmaya Kararlıyız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’da düzenlenen Astana toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “milli güvenliğe kasteden şer odaklarını Suriye’den söküp atmakta kararlı olduklarını” söyleyerek, Rusya ve İran’dan destek beklediklerini belirtti.

Erdoğan dün, Tahran’da düzenlenen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in katıldığı “Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı”nın açılışında yaptığı konuşmada, “terör örgütleri ile mücadelenin nerede ve kimler tarafından desteklendiğine bakılmaksızın her daim süreceğini” belirterek, şöyle konuştu:

“Milli güvenliğimize kasteden şer odaklarını Suriye’den söküp atmakta kararlıyız. Astana garantörleri olarak, Rusya Federasyonu ve İran’dan beklentimiz bu mücadelede Türkiye’ye destek olmalarıdır. Görüşmelerimizde evvelce varılan mutabakatların uygulama durumunu da gözden geçirdik. PKK, YPG, PYD terörü hepimizin ortak meselesidir. Astana garantörleri olarak, bugüne kadar sergilediğimiz işbirliğini sürdürerek bu hedeflere el birliği ile ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Ancak Suriye’nin huzuru ile birlikte toprak bütünlüğü karşısında en önemli tehdit terör belasıdır. DEAŞ, PKK, PYD, YPG ve diğer tüm terör örgütleriyle mücadele kesintisiz bir şekilde sürdürülmelidir.”

PKK, PYD ve YPG’nin Fırat’ın batısında ve doğusunda terör eylemlerine devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye halkına yapılacak en büyük iyiliğin bölücü terör örgütünün işgal ettiği topraklardan tamamen sökülüp atılması olduğunu söyledi.

“Tel Rıfat ve Münbiç terör yatağına dönüşmüştür”

Erdoğan PKK, PYD ve YPG örgütünün aldığı dış destekle Suriye’nin bölünmesini pekiştirecek adımlar attığını gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bu terör örgütü, bölücü gündemini ilerletirken, saldırılarını sürdürürken, Türkiye’nin kayıtsız ve hareketsiz kalmasını beklemek mümkün değildir. Siz değerli dostlarımızdan Türkiye’nin güvenlik endişelerini anladığınıza dair ifadeler duyuyorum. Buna müteşekkirim, ancak sadece sözler yaralara derman olmuyor. PKK, YPG, PYD unsurlarının sınırımızdan en az 30 kilometre öteye tamamen çekilmesi, zamanında yapılan mutabakatların bir gereğidir. Ancak, bu hala gerçekleşmemiştir. Tel Rıfat ve Münbiç, terör yatağı haline dönüşmüştür. Terör örgütünün sığındığı bu limanları temizlemenin vakti esasen çoktan gelmiştir. Astana ortaklarımızdan beklentimiz, Suriye’de istikrarın sağlanmasına yönelik çabalarımıza samimi destek vermeleridir. “

“1 milyon Suriyelinin geri dönüşü için hazırlıklarımız sürüyor”

Türkiye’nin 3,7 milyon Suriyeliyi geçici olarak misafir ettiğini kaydeden Erdoğan, Suriye ihtilafının meydana getirdiği insani krizin yükünü maddi, manevi, sosyal, toplumsal en fazla çeken ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.

Erdoğan,”Güvenlik ve istikrar sağlandığı takdirde Suriyelilerin kendi topraklarına geri döndüklerini memnuniyetle görüyoruz. Terörden temizlediğimiz bölgelere Türkiye’den 500 binden fazla Suriyeli geri döndü, 1 milyon Suriyelinin geri dönüşü için de hazırlıklarımız sürüyor” dedi.

BM sınır ötesi mekanizmasının bu defa 6 ay için uzatıldığını dile getiren Erdoğan, bu sürenin BM’nin erken toparlanma projeleri dahil Suriye’nin tamamına yönelik insani yardımlarının planlanması bakımından yeterli olmadığının açık olduğunu söyledi. Erdoğan konuşmasında, uluslararası camianın yardım ve desteğinin önemine dikkat çekti.

VOA tarafından geçilen “Suriye’den Şer Odaklarını Söküp Atmaya Kararlıyız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Suriye’den Şer Odaklarını Söküp Atmaya Kararlıyız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Suriye’den Şer Odaklarını Söküp Atmaya Kararlıyız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.