Suriye’deki İran askeri danışma merkezine İsrail’in düzenlediğinden şüphelenilen saldırıda iki kişi öldü

Suriye’deki İran askeri danışma merkezine İsrail’in düzenlediğinden şüphelenilen saldırıda iki kişi öldü

ABONE OL
15:45 - 29/01/2024 15:45
Suriye’deki İran askeri danışma merkezine İsrail’in düzenlediğinden şüphelenilen saldırıda iki kişi öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pazartesi günü İran ve Suriye medyası, Suriye’nin başkenti Şam’ın dış mahallelerinde İsrail saldırısı olduğunu söylediği olayda iki kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi. İran’ın Şam Büyükelçisi ise saldırının düzenlendiği noktanın İran’a ait bir askeri karakol olduğu yönündeki haberleri yalanladı.

İsrailli bir askeri sözcü patlamalarla ilgili yorum yapmayı reddetti.

İran devlet medyası iki kişinin öldüğünü bildirdi ancak ölenlerin kimliğini açıklamadı. Tasnim haber ajansı İsrail’in Suriye’de “İran’a ait bir askeri danışma merkezine saldırdığını” bildirdi. Ancak İran’ın Suriye elçisi Hüseyin Akbari, hedefle ilgili ayrıntıları yalanladı ve ölenlerin İranlı olmadığını söyledi.

Suriye devlet medyası askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde İsrail’in Şam’ın güneyindeki birkaç noktaya hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Haberde saldırıda ölü ve yaralılar olduğu belirtildi ancak sayı verilmedi.

Suriye haber ajansı SANA, kendi sitesinde yayınladığı ilk haberde, ölenler arasında sayısı belirtilmeyen “İranlı danışmanlar” olduğunu söyledi. Ancak SANA’nın internet sitesindeki bu referans daha sonra kaldırılarak haber güncellendi.

Saldırı, Ürdün’deki bir askeri karakola insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda üç ABD askerinin öldürülmesinden bir gün sonra yaşandı. Bu saldırıda Ekim ayında patlak veren İsrail-Hamas savaşından bu yana ilk kez Amerikan askerleri ateş altında kalarak öldürülmüş oldu.

O tarihten bu yana ABD güçleri Irak ve Suriye’de İran destekli gruplar tarafından 150’den fazla kez saldırıya uğradı ve Pazar günkü saldırıdan önce çoğu travmatik beyin hasarı nedeniyle olmak üzere en az 70 can kaybına neden oldu.

Bölgedeki bir güvenlik kaynağına göre Pazartesi günü, Suriye’nin doğusunda ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından kullanılan bir askeri üsse bir top mermisi düştü ancak herhangi bir can kaybına yol açmadı.

Pazar günü Amerikan askerlerinin hayatını kaybetmesi, İsrail’in Lübnan’ı, ABD’nin de Irak ve Yemen’i bombaladığı Ortadoğu’da halihazırda devam eden şiddet olaylarında büyük bir tırmanışa işaret ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin saldırıya karşılık vereceğini söyledi. Siyasi rakipleri bu olaydan yola çıkarak Biden’ı eleştirdi ve ölümlerin Amerika’nın Tahran’a karşılık vermede başarısız olduğunun kanıtı olduğunu söyleyerek İran’a karşı askeri harekat çağrısında bulundu.

İsrail de yıllardır sürdürdüğü Suriye’deki İran bağlantılı hedefleri vurma politikasına hız verdi ve hem İran’a ait tesislere hem de Tahran’ın Suriye’de konuşlu Lübnanlı müttefiki Hizbullah’a yönelik saldırılar düzenledi.

İsrail’in bu ayın başlarında düzenlediği bir saldırıda İran Muhafızları Kudüs Gücü’nden bir istihbarat şefi ile birlikte dört kişi daha öldürüldü.

VOA tarafından geçilen “Suriye’deki İran askeri danışma merkezine İsrail’in düzenlediğinden şüphelenilen saldırıda iki kişi öldü” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Suriye’deki İran askeri danışma merkezine İsrail’in düzenlediğinden şüphelenilen saldırıda iki kişi öldü” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Suriye’deki İran askeri danışma merkezine İsrail’in düzenlediğinden şüphelenilen saldırıda iki kişi öldü” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.