“Suriye Rusya’nın Türkiye Zirve Çabalarına Karşı Çıkıyor”

“Suriye Rusya’nın Türkiye Zirve Çabalarına Karşı Çıkıyor”

ABONE OL
20:11 - 02/12/2022 20:11
“Suriye Rusya’nın Türkiye Zirve Çabalarına Karşı Çıkıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Suriye’nin, Rusya’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la zirve düzenleme çabalarına direndiği belirtiliyor. Bu değerlendirme Reuters haber ajansının üç kaynağa dayandırdığı haberinde yer aldı.

Haberde, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ı devirmeye çalışan isyancı savaşçıları destekleyen AKP hükümetinin, Esat’ı devlet terörünü desteklemekle suçladığı ve barış çabalarının Esat iktidarı altında devam edemeyeceğini kaydettiği dile getirildi.

Esat ise terörü destekleyen ülkenin, İslamcılar dahil bazı savaşçıların arkasında duran ve Suriye’nin kuzeyine askeri harekatlar düzenleyen Türkiye olduğunu savunuyor. Ankara, İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin ölümüne, 81 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıdan Suriyeli Kürt savaşçıları sorumlu tutuyor ve Suriye’nin kuzeyine olası bir kara harekatının hazırlıklarını yapıyor.

Suriye’deki iç savaşın gidişatını Esat lehine değiştirmede rol oynayan Rusya, anlaşmazlıklara siyasi çözüm bulmaya çalıştığını ve Esat ile Erdoğan’ı görüşme yapmaları için biraraya getirmek istediğini kaydediyor.

Erdoğan, Suriye’yle uzlaşma konusunda hazır olduğunun sinyalini vermişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi ile Dünya Kupası için gittiği Katar’da el sıkışan Erdoğan, bundan bir hafta sonra yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Suriye ile de ilişkileri düzeltebileceğine işaret etmiş, “Bundan sonraki süreçte nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz” demişti.

Erdoğan daha önceyse darbeyle işbaşına gelen bir liderle görüşmeyeceğini dile getirmişti.

Esat ve Erdoğan arasında olası bir görüşmeye ilişkin olarak Suriye’nin tavrı konusunda bilgi sahibi olan üç kaynak, Esat’ın, Erdoğan’la görüşmesi yönünde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’den gelen öneriyi reddettiğini belirtti.

Üç kaynağın ikisi, Şam’ın, Esat ve Erdoğan arasında gerçekleşecek bir görüşmenin, özellikle de böyle bir görüşmede Türkiye’de bulunan 3 milyon 600 bin Suriyeli göçmenin ülkelerine gönderilmesi amacının gündeme gelmesinin, Türkiye’de önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerden önce Erdoğan’ın elini güçlendireceğine inandığını kaydetti.

Bu iki kaynaktan biri, “Erdoğan’a neden bedavadan bir zafer hediye edilsin? Seçimlerden önce hiçbir uzlaşma olmayacak” şeklinde konuştu ve Suriye’nin, dışişleri bakanları seviyesinde bir görüşme yapılması fikrini de geri çevirdiğini söyledi.

Rusya’nın önerisi hakkında bilgi sahibi olan üçüncü kaynak da Suriye’nin “böyle bir görüşmeyi, herhangi bir somut sonuç elde edilmediği takdirde işe yaramaz olarak gördüğünü ve şimdiye kadar Suriye’nin Türk askerlerinin tamamının geri çekilmesi talebinde bulunduğunu” bildirdi.

Türk yetkililer, bu hafta yaptıkları açıklamada, Suriye’nin kuzeyine yönelik kara harekatına hazır olmak için sadece birkaç güne ihtiyaç olduğunu kaydetmişti.

Ancak Ankara, sınırdaki güvenliğe odaklanmaları durumunda Şam’la da görüşmeye hazır olduğunu söylemişti. Ankara, Suriyeli Kürt YPG savaşçılarının sınırdan uzaklaştırılmasını ve mültecilerin “güvenli bölgelere” nakledilmesini talep ediyor.

Türkiye’nin Esat ve Erdoğan arasında yapılabilecek olası bir görüşmeye ilişkin bilgi sahibi olan bir kaynak da böyle bir görüşmenin “çok da uzak olmayan bir gelecekte” mümkün olabileceğini dile getirdi.

“Putin yavaş yavaş bunun yolunu hazırlıyor” diyen kaynak, “Bu, Suriye’de büyük bir değişimin başlangıcı olabilir ve Türkiye üzerinde de çok olumlu etkileri olur. Birçok alanda varolduğu göz önünde bulundurulursa bundan Rusya da fayda sağlar” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen “Suriye Rusya’nın Türkiye Zirve Çabalarına Karşı Çıkıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Suriye Rusya’nın Türkiye Zirve Çabalarına Karşı Çıkıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Suriye Rusya’nın Türkiye Zirve Çabalarına Karşı Çıkıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Mert

      Esad Erdoğan’la görüşmeye reddeddi tenezzül bile etmedi. Zira esad delikanlı adam gibi adam mert yiğit, Tayyip gibi fırıldak dönek biri değil. Şu geldiğimiz günlere bakarmısınız.
      Peki neden o zaman 300 Mehmetçiğimizi Şehit verdik, bu evlatlarımızın ocaklarını ateş düşürdün, onların analarını babalarını evlatsız bıraktın. 40 değil 140 Milyar TL Suriyeliler için harcadın. Ülkemizde kendi vatandaşımızı işsiz bıraktın işsizlik ordusunu kurdun. Kiraları 3 kat arttırdın. SGK bütçesini Suriyeliler için enkaza çevirdin. Daha nice nice askeri mühimmat giderlerimiz Suriye topraklarını yok yere bombaladın. Bu kadar eksi olumsuzlukları burada yazmak, bizim başımıza bela ettiğin bu iş bilmez politikanı yazmak benim psikolojimi kaldırmıyor.

      Yanıtla
      +0
      -0