Senato’dan Çip ve Çin’le Rekabet Tasarısına Onay

Senato’dan Çip ve Çin’le Rekabet Tasarısına Onay

ABONE OL
22:42 - 28/07/2022 22:42
Senato’dan Çip ve Çin’le Rekabet Tasarısına Onay
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Senatosu ülkede yerli yarı iletken endüstrisini desteklemek amacıyla kapsamlı yasa tasarısını kabul etti. Tasarıyla otomobil ve silah üretiminde de kullanılan çip üretiminde Çin’le rekabet eden firmaların güçlendirilmesi ve piyasada yaşanan çip sıkıntısının giderilmesi umuluyor.

Senato söz konusu tasarıyı 33’e karşı 64 oyla kabul etti. Temsilciler Meclisi’nin de tasarıyı bu hafta içinde onaylaması ve daha sonra Başkan Joe Biden’ın imzasıyla tasarının yasalaşması bekleniyor.

Çipler ve Bilim Yasası olarak bilinen yasa tasarısı Amerika’da yarı iletken üretimine 52 milyar dolarlık ödenek ayrılmasını ve çip üretimi tesislerine yatırım yapacak olanlara da dört yıl süreli yüzde 25 vergi indirimi öngörüyor.

Çin’le rekabet için bilimsel araştırmalara destek

Yasa tasarısı önümüzdeki beş yıl içinde Çin’le daha iyi rekabet edilmesi amacıyla Amerika’da bilimsel araştırmaların güçlendirilmesine 170 milyar dolarlık kaynak ayrılmasını öngörüyor.

Kongre’nin bu yatırımları fonlaması için ayrı ödenek yasasını kabul etmesi gerekiyor.

“Çin Komünist Partisi için kötü bir gün”

Senato’daki Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer, yasa tasarısının istihdam yaratacağını, tedarik zincirini güçlendireceğini, maliyeti düşüreceğini ve Amerika’nın ulusal güvenliğini koruyacağını belirtti.

Senatör John Cornyn, “Bugün Çin Cumhurbaşkanı Xi ve Çin Komünist partisi için kötü bir gün” dedi.

Tasarı üzerinde her iki siyasi parti bir yılı aşkın süredir çalışıyordu. Kongre’nin harekete geçmesi için Başkan Joe Biden ve tasarıya destek verenlerin konuyu ulusal güvenlik çerçevesinde değerlendirerek Amerika’nın çip üretiminin askeri ekipman ve tüketici malları için önemli olduğunu vurguladı.

Başkan Biden Senato’daki oylamanın ardından Temsilciler Meclisi’ne de tasarıyı hızlı bir şekilde oylaması çağrısında bulundu.

Senato’da Demokrat Parti grubunun tasarı aleyhinde oy kullanan tek üyesi Senatör Bernie Sanders, tasarıyı yüksek karlı çip üreticilerine açık çek olarak nitelemişti.

VOA tarafından geçilen Senato’dan Çip ve Çin’le Rekabet Tasarısına Onay haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Senato’dan Çip ve Çin’le Rekabet Tasarısına Onay haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Senato’dan Çip ve Çin’le Rekabet Tasarısına Onay haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.