Rusya Ukrayna’da geniş çaplı hava saldırıları düzenledi

Rusya Ukrayna’da geniş çaplı hava saldırıları düzenledi

ABONE OL
23:32 - 24/03/2024 23:32
Rusya Ukrayna’da geniş çaplı hava saldırıları düzenledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya’nın Pazar günü erken saatlerde Ukrayna’da büyük çaplı hava saldırıları düzenleyerek batı bölgesi Lviv’deki kritik altyapı tesislerini füzelerle vurduğu bildirildi. Varşova’ya göre de, saldırı sırasında bir Rus seyir füzesi kısa süreliğine Polonya hava sahasına girdi.

Ukrayna, başkent Kiev’i de hedef alan saldırılarında Rusya’nın 57 füze ve insansız hava aracı fırlattığını kaydetti. Saldırılar, Ukrayna’da iki yılı aşkın süredir devam eden büyük boyutlu savaşta ülkenin enerji sistemine yönelik en büyük hava bombardımanından iki gün sonra oldu.

Lviv bölge valisi Maksym Kozytskyi Telegram mesajlaşma uygulamasında, “İşgalcilerin gece hedef aldığı aynı kritik altyapı tesisine iki ön vuruş yapıldı” diye yazdı.

Rus saldırısında, düşürülmesi daha zor olan Kinzhal hipersonik füzelerinin kullanıldığı bilgisini de veren Kozytskyi, vurulan tesisin ne olduğunu açıklamadı.

Ukrayna Enerji Bakanlığı, Lviv bölgesindeki kritik bir enerji tesisinin saldırıya uğradığı sırada ekipmanın alev aldığını ve güç kaybetmesine neden olduğunu belirtti. Açıklamada sözü edilen tesisin, Lviv bölge valisinin bahsettiği tesisin aynısı olup olmadığı net değil.

“Doğal gaz depolama tesisi vuruldu”

Ukrayna’da devlete ait enerji şirketi Naftogaz ise bir Rus füzesinin yer altındaki gaz depolama tesisini vurduğunu ancak Ukraynalı tüketicilere doğal gaz akışının bundan etkilenmeyeceğini belirtti.

Ukrayna hava kuvvetleri, gelen 29 füzeden 18’i ve 28 saldırı dronundan da 25’inin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini bildirdi.

Kritik altyapının hedef alınması, Rusya’nın Cuma günü yaygın elektrik kesintilerine neden olan saldırılarının ardından enerji sistemi üzerindeki baskıyı sürdürmeye çalıştığı gösteriyor olabileceği yorumları yapılıyor.

Enerji Bakanlığı, son haftalarda elektrik ihraç eden Ukrayna’nın, enerji sistemine yapılan saldırıların ardından Pazar günü elektrik ithalatını keskin bir şekilde arttırdığını ve ihracatı durdurduğunu açıkladı.

Kiev’in askeri yönetiminden sorumlu yöneticisi Serhiy Popko, hava savunma sistemlerinin başkent ve civarındaki yaklaşık bir düzine füzeyi imha etmesiyle erken saatlerde Kiev’de birkaç patlama sesi duyulduğunu söyledi.

Popko, saldırıda sadece küçük çaplı hasar meydana geldiğini kaydetti.

Saldırı başkentte paniğe neden olurken, küçük insan grupları erken saatlerde Kiev’in merkezindeki bir metro istasyonunun altında güvenlik için toplandı, bazıları kamp matları üzerinde uyudu.

Moskova, Rusya’daki başkanlık seçimleri sırasında Ukrayna’nın düzenlediği saldırıların intikamı olarak nitelendirdiği saldırılarla günlerdir Ukrayna’yı vuruyor.

Yetkililer, düşürülen bir Kh-55 seyir füzesinin enkazının Kiev’deki bir parkta bulunduğunu söyledi.

ABD’nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink X’te yaptığı paylaşımda “Bu hafta üçüncü kez şafak öncesi, tüm Ukrayna hava alarmı altında ve insanlardan sığınaklara gitmeleri tavsiye edildi” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı yorum talebine henüz yanıt vermedi.

“Rus seyir füzesi Polonya hava sahasını ihlal etti”

Polonya Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna’nın Lviv bölgesine fırlatılan bir Rus seyir füzesinin Polonya’nın hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı.

Sosyal medya platformu X üzerinden yapılan açıklamada seyir füzesi için, “Cisim Oserdow kasabası yakınlarında Polonya hava sahasına girdi ve 39 saniye boyunca orada kaldı” denildi. “(Füze) Tüm uçuş boyunca askeri radar sistemleri tarafından gözlemlendi” ifadesi kullanıldı.

Polonya ordu sözcüsü Jacek Goryszewski gazetecilere yaptığı açıklamada füzenin Ukrayna’ya dönmeden önce Polonya hava sahasında yaklaşık 2 km. yol kat ettiğini söyledi.

Rusya’dan konuyla ilgili bir yorum gelmezken, Varşova, Moskova’dan izahat talep edeceğini belirtti.

Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Varşova’nın Ukrayna’yı hem askeri hem de insani açıdan desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

VOA tarafından geçilen Rusya Ukrayna’da geniş çaplı hava saldırıları düzenledi; bir füze Polonya hava sahasına girdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya Ukrayna’da geniş çaplı hava saldırıları düzenledi; bir füze Polonya hava sahasına girdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya Ukrayna’da geniş çaplı hava saldırıları düzenledi; bir füze Polonya hava sahasına girdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.