“Rusya Ukrayna Toprağını İlhak Etmeye Hazırlanıyor”

“Rusya Ukrayna Toprağını İlhak Etmeye Hazırlanıyor”

ABONE OL
08:26 - 20/07/2022 08:26
“Rusya Ukrayna Toprağını İlhak Etmeye Hazırlanıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, Rusya’nın Ukrayna toprağını ilhak etmek için zemin hazırladığını ve kendi kontrolü altındaki bölgelerde gayrimeşru yetkilileri yerleştirdiğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby bugün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, ellerindeki istihbarata göre Ruslar’ın, Ukrayna’da ilhak etmeye hazırlandığı söz konusu bölgede para birimi olarak rubleyi yerleştirmeye, vekil yetkilileri göreve getirmeye ve bölge nüfusunu da vatandaşlığa başvurmaya zorlamaya hazırlandığını söyledi.

Kirby, “Sizlerle de paylaşabildiğimiz istihbarat dahil, Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğini doğrudan ihlal ederek kontrol ettiği Ukrayna toprağını ihlal etmek için zemin hazırladığına ilişkin bilgimiz var” dedi.

John Kirby, bunun Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiğini açıkladığı 2014 yılında kullandığı taktikle aynı olduğunu söyledi. Uluslararası toplum Kırım’ın ilhakını meşru saymıyor.

Kirby, Washington’un kendilerini vekil yetkili olarak gösteren yetkililere de yaptırım uygulayacaklarını söyledi. Bu yetkililerin bölgede Rus kontrolunu meşru hale getirmek için de sözde bir referandum yapabilecekleri öngörüsünde bulundu.

Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, Rusya’nın yayın kulelerinin kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını da söyledi. Amerika’nın önümüzdeki günlerde Ukrayna için yeni bir silah paketi açıklayacağını belirtti. Yardım paketinin HIMARS olarak bilinen mobil roket fırlatıcı sistemleri ve topçu ateşi mühimmatını kapsaması bekleniyor.

Amerika Ukrayna’da savaş başladığından bu yana 8 milyar dolarlık güvenlik yardımı yaptı.

“Putin’in İran ziyareti Rusya’nın yalnızlaştığının göstergesi”

John Kirby’nin gündeminde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in İran ziyareti de vardı.

Beyaz Saray yetkilisi, Rus liderin İran ziyaretinin Rusya’nın Ukrayna işgalinden sonra ne kadar yalnızlaştığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

”İran’ın Rusya’ya drone sağladığına ilişkin bir gösterge yok”

Amerika geçtiğimiz hafta İran’ın Rusya’ya bazıları silah kapasiteli insansız hava aracı satmaya ve Tahran’ın Rus güçlere bunları kullanmak üzere eğitim vermeye hazırlandığını belirtmişti.

İran Dışişleri Bakanı ise bunu yalanlamıştı. John Kirby, İran’ın Rusya’ya drone verdiğine ilişkin henüz bir gösterge olmadığını söyledi.

VOA tarafından geçilen “Rusya Ukrayna Toprağını İlhak Etmeye Hazırlanıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rusya Ukrayna Toprağını İlhak Etmeye Hazırlanıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rusya Ukrayna Toprağını İlhak Etmeye Hazırlanıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.