Rusya Duması Yabancı Medyaya Karşı Tasarıyı Onayladı

Rusya Duması Yabancı Medyaya Karşı Tasarıyı Onayladı

ABONE OL
23:45 - 30/06/2022 23:45
Rusya Duması Yabancı Medyaya Karşı Tasarıyı Onayladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Federal Meclisi’nin alt kanadı Devlet Duması, Rus haber kuruluşlarını yasaklayan ya da kısıtlayan ülkelerin medya kuruluşlarını kapatma yetkisini başsavcılığa veren yasa tasarısını bugün onayladı.

Bazı Batılı hükümetler, Rus medyasını Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in sözcülüğünü yapmakla ve Ukrayna’daki savaşı desteklemekle suçlayarak ülkelerinde yasakladı.

Duma’nın onayından geçen yasa tasarısı, Moskova’nın Rus gazetecilerin faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir ülkenin basın kuruluşlarına misilleme yapması için yasal bir zemin oluşturuyor.

Tasarıya göre, bu ülkelerin kuruluşları Rusya’daki akreditasyonlarını kaybedecek ve ülkede faaliyet göstermeleri veya içerik dağıtmaları yasaklanacak.

Bu tedbirler, ancak söz konusu ülke Rus medyasının kısıtlama olmaksızın çalışmasına izin verdiğinde kaldırılacak.

Tasarının yazımında yer alan milletvekili Sergey Boyarski, “Bu yasa çok önemli. Yurtdışındaki medyamızın tasfiyesi durumunda aynı oranda tepki önlemleri için bir araç oluşturuyoruz” dedi.

Duma’nın bu hamlesi, Washington’un Rus kanallarının yayın lisanslarını iptal etmesi ve Moskova’nın ABD’deki Rus gazetecilere taciz iddialarına karşılık ABD haber kuruluşlarının akreditasyonlarını kaldırma tehditlerini takip etti.

Federal meclisin üst kanadınca gözden geçirilmesi ve Putin tarafından imzalanması gereken yasa tasarısı, başsavcıya Rus silahlı kuvvetleri hakkında “yanlış bilgi” yaymakla suçlanan yabancı medyanın akreditasyonunu veya yayın lisansını askıya alma hakkı veriyor.

Savcı ayrıca “yanlış bilgilerin tekrar tekrar yayılması” nedeniyle internet sitelerini engelleyebilecek ve engellemeler internet sağlayıcıları tarafından derhal uygulanacak.

VOA tarafından geçilen Rusya Duması Yabancı Medyaya Karşı Tasarıyı Onayladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya Duması Yabancı Medyaya Karşı Tasarıyı Onayladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya Duması Yabancı Medyaya Karşı Tasarıyı Onayladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.