“Rusya Doğalgazı Silah Gibi Kullanıyor”

“Rusya Doğalgazı Silah Gibi Kullanıyor”

ABONE OL
15:47 - 30/08/2022 15:47
“Rusya Doğalgazı Silah Gibi Kullanıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Fransa, Rusya’yı doğalgazı savaş silahı olarak kullanmakla suçladı. Fransa’nın bu açıklaması öncesinde Rusya’nın devlet enerji şirketi Gazprom, ana tesislerinden birine sevkiyatını azalttı ve yarından itibaren Almanya’ya giden ana boru hattı boyunca gaz akışını durdurmaya hazırlandığını duyurdu.

Kış ayları yaklaşırken Rusya’yla olası bir doğalgaz krizine karşı Avrupa ülkeleri alternatif kaynak arayışında.

Batılı ülkeler Ukrayna’yı işgaline karşı çıkma kararlılıklarını zayıflatmak için Moskova’nın gaz fiyatlarını arttırdığından korkuyor. Moskova bunu yaptığını reddediyor. Rus gazının Avrupa’ya ulaşmasını sağlayan Kuzey Akım 1 boru hattı, Moskova ile Brüksel arasındaki ekonomik savaşın odak noktasında. Avrupa, Gazprom’un Kuzey Akım 1’i yarından Cuma’ya kadar bakım için kapatması nedeniyle arzın sıkışacağı konusunda şimdiden alarmda.

Ancak Fransa Enerji Dönüşüm Bakanı Agnes Pannier-Runacher Rusya’nın doğalgaz tedariği konusundaki tavrını eleştirdi. Fransız Bakan bugünkü açıklamasında, “Rusya çok açık bir şekilde gazı savaş silahı olarak kullanıyor. Tedarikin tamamen kesilmesi gibi en kötü senaryoya hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Bakanın bu açıklamasından hemen önce Fransız enerji şirketi Engie, sözleşmeden kaynaklanan belirsiz bir anlaşmazlık nedeniyle bugünden itibaren Gazprom’dan daha az gaz alacağını duyurmuştu.

Kremlin yaptırımları gerekçe gösterdi

Rusya Kuzey Akım 1 üzerinden kapasitenin yalnızca yüzde 20’si oranında gaz Avrupa’ya gaz sevkiyatı yapıyor. Bu kesintinin önümüzdeki haftalarda da sürmesinden endişe ediliyor.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise bugün yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 1 üzerinden gaz tedarikinin önündeki tek engelin Batı’nın yaptırımlarından kaynaklanan teknolojik sorunlar olduğunu söyledi.

Yaptırımlar nedeniyle Kuzey Akım 1 boru hattındaki bakım çalışmalarının sekteye uğradığını söyleyen Peskov, “Yaptırımların yol açtığı teknolojik sorunlar dışında hiçbir şeyin tedariki engellemeyeceğine dair güvenceler söz konusu” diye konuştu.

Tavan fiyat görüşülebilir

Öte yandan Avrupa ülkelerinin enerji bakanları, doğalgaz krizi konusunu 9 Eylül’de düzenlenecek toplantıda masaya yatıracaklar.

Toplantı öncesinde Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in diğer mevkidaşlarına bir mesaj göndererek doğalgazda bir tavan fiyat belirlenmesi konusunu tartışmaya açık olduğunu söylediği belirtiliyor.

İtalya Başbakanı Mario Draghi de bir tavan fiyat belirlenmesi konusundaki tavrını net olarak ortaya koyuyor. Draghi, elektrik maliyetlerini de gaz fiyatlarından ayrıştırmak için adımlar atılması çağrısında bulunuyor. Bunlar arasında elektrik üretimi için süratle yenilenebilir kaynaklara yönelmek de bulunuyor.

VOA tarafından geçilen “Rusya Doğalgazı Silah Gibi Kullanıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rusya Doğalgazı Silah Gibi Kullanıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rusya Doğalgazı Silah Gibi Kullanıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.