Refah sınır kapısı yardımların geçişine açıldı, kapıdan 20 kamyonun geçişine izin verildi

Refah sınır kapısı yardımların geçişine açıldı, kapıdan 20 kamyonun geçişine izin verildi

ABONE OL
18:49 - 21/10/2023 18:49
Refah sınır kapısı yardımların geçişine açıldı, kapıdan 20 kamyonun geçişine izin verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mısır ve Gazze arasındaki Refah sınır kapısı, Hamas’ın 7 Ekim’deki kanlı saldırısından bu yana İsrail’in ablukası altındaki Gazze’de çok ihtiyaç duyulan yardımların geçişi için açıldı.

Kapının açılmasının ardından sadece 20 kamyonun geçmesine izin verildi. Yardım çalışanları, bu miktarın Gazze’de daha önce eşi görülmemiş boyutta olduğunu söyledikleri insani krizle başa çıkmak için yetersiz olduğunu söylüyor.

3 bin tonun üzerinde yardım malzemesi taşıyan 200’den fazla kamyon, Refah kapısının yakınında günlerdir konumlanmış durumda.

Gazze’de yarısı evlerinden kaçmış olan 2,3 milyon Filistinli karneyle gıda malzemesi alabiliyor ve kirli su içmek durumunda kalıyor. Elektriğin verilmediği Gazze’de hastaneler tıbbi gereçlerin ve jeneratörler için yakıtın tükenmek üzere olduğunu kaydediyor.

MIsır’la Gazze arasındaki Refah sınır kapısında bekleyen yardım kamyonlarının havadan görünümü

Refah kapısının açılması, ABD Başkanı Joe Biden ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bölgeye ziyaretleri dahil, çeşitli arabulucuların bir haftadan uzun süredir yürüttüğü üst seviyeli diplomatik temasların ertesinde oldu.

BM Gıda Programı Başkanı Cindy McCain Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, “Gazze’deki durum felaket. Çok çok sayıda daha kamyona ve yardımların sürekli akmasına ihtiyacımız var” dedi. McCain, savaştan önce Gazze’ye her gün 400 civarında kamyonun girdiğine dikkat çekti.

Gazze’deki Hamas yönetimi, sınırlı konvoyun “insani felaketi değiştiremeyeceğini” belirterek, güvenli bir koridorun oluşturulması çağrısı yaptı.

İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari ise, “Gazze’deki insani durumun kontrol altında olduğunu” söyledi. Hagari, yardımların sadece Gazze’nin güneyine dağıtılacağını, bölgeye yakıt girişine ise izin vermeyeceklerini söyledi.

İsrail Gazze’nin kuzeyindeki 1 milyonun üzerinde kişinin güneye geçmesini istemişti. Gazze’de bir milyonun üzerinde kişinin yerlerinden olduğu belirtiliyor. Çoğu Gazzelinin İsrail’in “güneye gidin” uyarısına uyduğu görülüyor. Bununla birlikte, İsrail güney Gazze’nin bazı kesimlerini bombalamayı sürdürdü. Güneye gidenlerin bazılarının, güneydeki zor yaşam koşulları ve bombalamalar yüzünden kuzeye geri gittiği haberleri de geliyor.

Mısır’ın başkenti Kahire’deki zirvede konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki sivillerin durumuna ilişkin uluslararası camiada artan endişelere işaret ederek, Hamas’ın iki hafta önce İsrail’e karşı düzenlediği “çirkin saldırının”, “Filistin halkının topluca cezalandırılmasını asla haklı gösteremeyeceğini” vurguladı.

Yardım kamyonları Gazze’ye girdikten sonra malzemeleri boşaltıyor

Refah’ın Gazze tarafındaki bir Associated Press muhabiri, 20 kamyonun, kuzeydekilerin çoğunun sığındığı sessiz çiftlik kasabası Deyr el Balah’a yöneldiğini bildirdi. Gazze’den kaçmak umuduyla Refah’ta bekleyen yüzlerce yabancı pasaport sahibinin ise ayrılmasına izin verilmedi.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Refah’tan geçen kamyonların 44 bin şişe su getirdiğini, bunun tek bir günde 22 bin kişiye yetecek miktar olduğunu kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü de, sınırdan geçen 20 kamyonun dördünün tıbbi malzeme ve ilaçlar taşıdığı bilgisini verdi.

Dünya Gıda Programı da, 930 ton acil gıda ürününün Refah’tan geçmeyi beklediğini belirtti.

VOA tarafından geçilen Refah sınır kapısı yardımların geçişine açıldı, kapıdan 20 kamyonun geçişine izin verildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Refah sınır kapısı yardımların geçişine açıldı, kapıdan 20 kamyonun geçişine izin verildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Refah sınır kapısı yardımların geçişine açıldı, kapıdan 20 kamyonun geçişine izin verildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.