Putin Suudi Arabistan Veliaht Prensi’yle görüştü

Putin Suudi Arabistan Veliaht Prensi’yle görüştü

ABONE OL
22:40 - 06/12/2023 22:40
Putin Suudi Arabistan Veliaht Prensi’yle görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Nadiren yurtdışı seyahatine çıkan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, petrol üretimi, OPEC+ meseleleri ve hem Gazze Şeridi hem de Ukrayna’daki savaşın oluşturduğu gündemle Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinin ardından Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’la görüştü.

Suudi Arabistan’da, 2019 yılı Ekim ayından bu yana ilk kez Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’la yüz yüze biraraya gelen Putin, görüşme öncesinde Veliaht Prens’e daveti için teşekkür etti. İlk plana göre Muhammed Bin Selman’ın Moskova’yı ziyaret etmesini beklediğini ancak planların değiştiğini söyleyen Putin, “Dostane ilişkilerimizin gelişmesini hiçbir şey engelleyemez” diyerek bir sonraki görüşmenin Moskova’da gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi.

Putin, Muhammed Bin Selman’la Petrol İhraç Eden Ülkeler ile Rusya liderliğindeki müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+ grubunun petrol üretimini azaltma taahhüdüne rağmen petrol fiyatlarının düşmesinin ardından görüşmüş oluyor.

İlk durak Birleşik Arap Emirlikleri oldu

Rusya Cumhurbaşkanı bugün ilk olarak Birleşik Arap Emirlikleri lideri Şeyh Muhammed Bin Zayed El Nahyan’la Abu Dabi’de biraraya geldi. El Nahyan, Putin’e “dostum” şeklinde hitap etti.

Putin, BAE devlet başkanlığı sarayındaki görüşmede Şeyh Muhammed Bin Zayed El Nahyan’a, “Sizin sayenizde ilişkilerimiz daha önce görülmemiş derecede yüksek seviyelere ulaştı. BAE, Rusya’nın Arap dünyasındaki ana ticaret ortağı” dedi.

Putin, Rusya ve BAE’nin OPEC+ grubunda işbirliği yaptığını, İsrail-Hamas çatışması ve Ukrayna’daki durumu da ele alacaklarını söyledi.

Putin’e Ilyushin-96 uçağıyla çıktığı Birleşik Arap Emirlikleri yolunda dört Rus Sukhoi-35S savaş uçağı eşlik etti.

Rusya Cumhurbaşkanı’na Ortadoğu turunda petrol, ekonomi, dış ilişkiler, uzay ve nükleer enerji alanlarından sorumlu yetkililer de bulunduğu Rus heyeti eşlik etti.

4 yıl sonra ilk kez Bin Selman’la görüştü

Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin ve Bin Selman’ın enerji işbirliği konusunu görüşecekleri kaydedilmişti. OPEC+ ülkeleri, dünyada petrolün yüzde 40’ını üretiyor.

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rusya’dan nadiren ayrılan Putin’in dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi’yle petrol piyasalarına ilişkin ne gibi konuları ele alacağı net olarak açıklanmamıştı. Görüşme, kilit bir OPEC+ toplantısının anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenmesinden birkaç gün sonra yapıldı.

Kremlin’den yapılan açıklamada Putin ve Muhammed Bin Selman’ın İsrail-Hamas çatışmasını, Suriye ve Yemen’deki durumu ve Körfez bölgesinde istikrar gibi daha geniş kapsamlı konuları da görüşeceği kaydedilmiş; bir Kremlin sözcüsü, Ukrayna’nın da konuşulacağını belirtmişti.

Dünyada her gün üretilen petrol miktarının beşte birini kontrol eden Putin ve Muhammed Bin Selman, yakın ilişki içinde olan ve zaman zaman Batılı ülkeler tarafından dışlanan iki lider.

Putin ve Bin Selman, 2018 yılındaki G20 zirvesinde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sadece iki ay sonra gülümseyerek el sıkışmışlardı.

38 yaşındaki Muhammed Bin Selman, Suudi Arabistan’ın Amerika’ya daha az boyun eğen bölgesel bir güç haline gelmesi için çaba gösteriyor. Amerika, Suudi Arabistan’a en çok silah tedarik eden ülkelerin başında geliyor.

2022 yılı Şubat ayında Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın Batı’ya karşı varoluş savaşı verdiğini kaydeden Putin ise Batı’nın Moskova’yı tecrit girişimleri karşısında Ortadoğu, Afrika, Latin Amerika ve Asya’daki müttefiklerle yakınlaşmaya çalışıyor.

Hem Putin hem de Muhammed Bin Selman, ekonomilerinin can damarı olan petrolün fiyatının yüksek olmasını istiyor ve buna ihtiyaç duyuyor. Ancak şimdi her iki lider için sorulan soru, petrol fiyatlarının yüksek tutulması için ne kadar sorumluluk alacakları ve bu sorumluluğu nasıl gerekçelendirecekleri.

OPEC+ geçen ay, üretimle ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle toplantıları birkaç günlüğüne ertelemişti. Suudi Arabistan Enerji Bakanı, OPEC+ grubunun, petrol ihracatını azaltacağı taahhüdünü yerine getirmesi konusunda Moskova’dan daha fazla güvence istediklerini söylemişti.

OPEC+ grubu içinde Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki ilişkilerde bazen çalkantılar da yaşandı. İki ülkenin COVID-19 pandemisi nedeniyle petrol piyasasında yaşanan sarsıntı sırasında üretimle ilgili yürüttüğü müzakereler, 2020 yılı Mart ayında bozulmuştu.

Ancak Rusya ve Suudi Arabistan, birkaç hafta içinde ikili ilişkileri düzeltmiş ve OPEC+ grubu, küresel petrol talebinin yaklaşık yüzde 10’una denk gelen miktarda kesintiye gitmek üzerinde anlaşmıştı.

Putin yarın Reisi’yi ağırlayacak

Putin, son Ortadoğu ziyaretini 2022 yılı Temmuz ayında yapmış ve o ziyaret sırasında İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’le görüşmüştü.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Putin’in yarın Moskova’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi ağırlayacağını söyledi.

VOA tarafından geçilen Petrol, Gazze ve Ukrayna gündemiyle Ortadoğu’ya giden Putin Suudi Arabistan Veliaht Prensi’yle görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Petrol, Gazze ve Ukrayna gündemiyle Ortadoğu’ya giden Putin Suudi Arabistan Veliaht Prensi’yle görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Petrol, Gazze ve Ukrayna gündemiyle Ortadoğu’ya giden Putin Suudi Arabistan Veliaht Prensi’yle görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.