“Protestoların Arkasında İsrail ve ABD Var”

“Protestoların Arkasında İsrail ve ABD Var”

ABONE OL
23:09 - 03/10/2022 23:09
“Protestoların Arkasında İsrail ve ABD Var”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hameney, Mahsa Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesinden sonra başlayan protestolara müdahale eden güvenlik güçlerine tam destek verdi.

Hameney bugün yaptığı açıklamada, iki haftadan uzun süredir devam eden protestoları bastırmak için daha sert müdahalelerin habercisi olabilecek yorumlarda bulundu.

İran dini lideri, protestolardan İsrail ve ABD’yi sorumlu tuttu.

Hameney, 22 yaşındaki genç kadının İslami olmayan kıyafetler giydiği için gözaltına alınmasından sonra hayatını kaybetmesiyle ilgili ilk açıklamalarında, Amini’nin hayatını kaybetmesinin “kalbini derinden kırdığını” söyledi.

Bunun yanında Hameney, Amini’nin ölümünü İran düşmanlarının kışkırttığı “acı bir olay” olarak nitelendirdi.

Hameney, “Polis de dahil olmak üzere güvenlik güçlerimizin görevi İran ulusunun güvenliğini sağlamaktır. Polise saldıranlar İran vatandaşlarını haydutlara, soygunculara ve gaspçılara karşı savunmasız bırakıyor” dedi.

İnsan hakları örgütlerine göre, İran polisi ve gönüllü Besic milisleri gibi güvenlik güçleri, binlerce kişinin tutuklandığı ve yüzlerce kişinin yaralandığı protestoları bastırmaya çalışıyor.

Bu örgütlere göre, protestolarda 130’un üzerinde kişi hayatını kaybetti.

İranlı yetkililer, protestolar sırasında çok sayıda güvenlik gücü mensubunun öldürüldüğünü açıkladı.

Protestolar, kırk yıldan uzun süredir devam eden İslami yönetimin sona ermesi çağrılarıyla birlikte İran makamlarına karşı son yıllardaki en büyük muhalefet gösterisine dönüştü.

Hameney, güvenlik güçlerinin protestolarda “adaletsizlikle” karşı karşıya kaldığını söyledi.

“Son olaylarda başta polis ve Besic olmak üzere güvenlik güçlerinin yanısıra İran halkı da haksızlığa uğradı” diyen Hameney, “Bazı insanlar sokaklarda güvensizliğe neden oldu” dedi.

Planlı “isyanlar” olarak nitelendirdiği protestoları kınayan Hamaney, İran’ın baş düşmanları olan ABD ve İsrail’i protestoların arkasında olmakla suçladı.

Mahsa Amini, başkent Tahran’da ‘uygunsuz kıyafet’ nedeniyle İran ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Amini’nin 17 Eylül’de Kürt şehri Saqez’deki cenaze töreni, İran genelinde hızla yayılan protestolara yol açmıştı.

Protestolar, artan ölü sayısı ve güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve cop kullanarak şiddetli baskısına rağmen azalmadı.

Sosyal medyada paylaşılan videolara göre, protestolarda gerçek mermi kullanıldı.

Dün Tahran’ın önde gelen bir üniversitesinde güvenlik güçlerinin öğrencilerle çatışmasının ardından üniversite öğrencilerinin grev düzenlemesiyle birlikte protestolar bugün İran genelinde devam ediyor.

Sosyal medya paylaşımları ve videolarına göre onlarca öğrenci tutuklandı ve çok sayıda öğrenci yaralandı. Reuters, videoları ve paylaşımları henüz doğrulayamadı.

VOA tarafından geçilen “Protestoların Arkasında İsrail ve ABD Var” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Protestoların Arkasında İsrail ve ABD Var” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Protestoların Arkasında İsrail ve ABD Var” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.