“Petrol yaptırımının Venezuela’ya maliyeti 6 milyar doları bulabilir”

“Petrol yaptırımının Venezuela’ya maliyeti 6 milyar doları bulabilir”

ABONE OL
23:58 - 09/02/2024 23:58
“Petrol yaptırımının Venezuela’ya maliyeti 6 milyar doları bulabilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela hükümeti ile muhalefetin geçen Ekim ayında, bu yıl yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili seçme ve seçilme hakkı, seçimlere uluslararası gözlemcilerin katılması gibi noktalarda uzlaşmaya varmasının ardından, hükümetin verdiği taahhütleri yerine getirmesi şartıyla 6 aylığına hafifletilen yaptırımlar, muhalefetin ortak adayına siyasi yasak getirilmesinin ardından yeniden gündemde.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Venezuela’da faaliyet gösteren petrol firmalarına verilen izinlerin 18 Nisan’da yenilenmeyeceği açıklaması ciddi ekonomik, sosyal ve siyasi krizlerin yaşandığı ülkede endişeleri arttırdı.

Resmi verilere göre, geçen yıl ekonomisi yüzde 5 büyüyen Venezuela’da, günlük petrol üretimi 67 bin varil artarak 783 bin varile ulaşmıştı.

Nisan ayında lisansların yenilenmeyecek olması, döviz girdilerinin yüzde 90’ını petrol ihracatından sağlayan ülke için oldukça önemli. Ekonomist Asdrubal Oliveros’a göre, Venezuela’nın petrol ticaretine yaptırımların yeniden uygulanmasının maliyeti yılda 6 milyar doları bulabilir.

Güney Amerika ülkesindeki petrol gelirinin 2022 yılında yalnızca 3 milyar dolar olduğu hesaba katıldığında, yaptırımların maliyetinin ülke ekonomisi için önemi daha da açığa çıkıyor.

Petrol ihracatı günlük 208 bin varil azaldı

Venezuela’da petrol bakan yardımcılığı da yapmış olan German Marquez, geçtiğimiz haftalarda devletin petrol şirketi PDVSA ile sözleşme imzalayan Maurel & Prom ve Repsol gibi uluslararası enerji şirketlerinin, yaptırımların yeniden gündeme gelmesinin ardından, üretimi arttırmak için gerekli yatırımları yapmaktan çekineceğini kaydediyor.

Yerel kaynaklara göre Ocak ayı petrol ihracatı, bir ay öncekine göre yüzde 25 azalarak günlük 624 bin varile düştü. İhracattaki azalmanın en önemli nedenlerinden biri Amerikan şirketi Chevron’un Venezuela’dan ABD’ye yaptığı ham petrol ihracatının günlük 233 bin varilden 107 bin varile düşmesi olarak gösteriliyor.

Venezuela’nın petrol ticaretine yaptırım uygulandığında, alıcı kurum ve kuruluşlara, petrolü taşıyan nakliye şirketlerine de yaptırım uygulandığını hatırlatan Marquez, yaptırımların üretim maliyetlerinin artması ve kâr marjının düşmesine yol açtığına dikkat çekti.

Petrol yaptırımlarının yol açtığı sorunlardan biri de ülkede akaryakıta erişim problemi. Venezuela’nın çıkardığı ham petrolü benzine dönüştürecek olanaklara sahip olmaması, yaptırımların gündelik yaşamdaki etkilerinin daha hızlı bir şekilde hissedilmesine neden oluyor.

VOA tarafından geçilen “Petrol yaptırımının Venezuela’ya maliyeti 6 milyar doları bulabilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Petrol yaptırımının Venezuela’ya maliyeti 6 milyar doları bulabilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Petrol yaptırımının Venezuela’ya maliyeti 6 milyar doları bulabilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.