Ortadoğu’daki Amerikan kuvvetlerine saldırılar artarken ABD çatışmaların içine mi çekiliyor?

Ortadoğu’daki Amerikan kuvvetlerine saldırılar artarken ABD çatışmaların içine mi çekiliyor?

ABONE OL
22:59 - 09/11/2023 22:59
Ortadoğu’daki Amerikan kuvvetlerine saldırılar artarken ABD çatışmaların içine mi çekiliyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanlığı verileri ve iki Amerikalı yetkiliye göre son üç hafta içinde, Amerika’nın Gazze’deki çatışmalarda İsrail’e verdiği desteğe yanıt olarak Irak ve Suriye’deki İran destekli milisler, bu iki ülkede bulunan Amerikan kuvvetlerine en az 40 insansız hava aracı ve roket saldırısı düzenledi.

Saldırılar şimdilik sadece hafif yaralanmalarla sonuçlandı. Roketlerin çoğu, Amerika’nın 3 bin 400 askerinin bulunduğu Irak ve Suriye’deki hava savunma sistemleri tarafından bertaraf edildi.

“Saldırılar ABD askerlerine taciz şeklinde ayarlanıyor”

Düşünce kuruluşu Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü uzmanı ve eski ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı David Schenker, İran’ın, müttefik gruplarının ve Amerika’nın herhangi bir doğrudan yüzleşme istememesine rağmen risklerin büyüdüğü uyarısı yaptı. Schenker, Amerika’yı çatışmaların içine çekecek büyük bir saldırının “çok gerçekçi bir kaygı” olduğunu söyledi.

Iraklı ve Suriyeli milisler için “Saldırıları, Amerikan askerlerini kitleler halinde öldürmek yerine taciz edecek şekilde ayarlıyorlar” diyen Schenker, bu milislerin çok daha fazlasını yapabileceğine işaret ediyor.

Başkan Biden’ın yüksek sayıda Amerikan askerinin ölümüyle sonuçlanabilecek büyük bir saldırıya nasıl yanıt vereceği net değil. 2024 başkanlık seçimleri öncesinde kamuoyu yoklamalarına göre destek oranı düşük çıkan Biden, Amerika’nın anlaşmazlıklardaki rolünü şimdilik sadece İsrail’e askeri yardım sağlamakla sınırlandırdı.

ABD’nin şiddeti dizginleme çabaları sonuç bulmadı

Pazar günü Irak’a giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Irak Başbakanı Muhammed Şia El Sudani’den Irak’ta faaliyet gösteren milislerin üzerine gitmesini ve şiddetin tırmanmasını önlemesini istedi.

Ancak Irak’taki koalisyon hükümetinden beş üst düzey yetkiliyle Sudani’nin bir güvenlik danışmanı ve bir milis kumandanına göre Başbakan Sudani, henüz milis grupları saldırıları durdurmaları ya da İran’daki mali destekçilerini bu grupları dizginlemeleri yönünde ikna edebilmiş değil.

Bu yedi kaynak, Sudani ve hükümetin yaklaşık 10 üst düzey mensubunun Bağdat’ta 23 Ekim’de yaklaşık 10 milis grubun komutanlarıyla, Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırıları durdurmaları için bir görüşme yaptığını söyledi.

Ancak komutanların çoğu, bu kaynaklara göre İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki ablukasını ve bombardımanı durdurmadığı sürece saldırılara devam edeceklerini belirtti.

Irak Başbakanı’ndan İran’a çağrı

Bir yıl önce iktidara gelebilmek ve iktidar koalisyonunda güçlü bir blok kurmak için milis grupların desteğine ihtiyacı olan Irak Başbakanı’nın bu gruplar üzerindeki kontrolü kısıtlı. 2003 yılında Saddam Hüseyin’i ve Sünni hükümeti deviren ABD liderliğindeki işgal sonrasında Irak genelinde çoğalan militan gruplar, Şii güç odağı İran tarafından eğitiliyor ve fonlanıyor.

Sudani, Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırıları durdurmak amacıyla mekik diplomasisi yürüttü.

Sudani’ye yakın Iraklı bir siyasetçinin aktardığına göre Pazar günü Blinken’la görüşmesinden birkaç saat sonra Tahran’a uçan Sudani, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve diğer İranlı yetkililerden doğrudan yardım istedi.

Sudani, İranlı yetkililerden, Irak’taki Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırıları durdurmaları için milislere baskı yapmalarını talep etti.

Iraklı siyasetçiye göre İranlı yetkililer, Sudani’ye, Irak’taki milislerin kendi kararlarını kendilerinin aldığını, Tahran’ın duruma müdahale etmeyeceğini söyledi.

Senatör Cotton: “Tahran’da bize gülüyorlar”

Bölgede Amerikan kuvvetlerine bir dizi saldırı düzenlendiği haberlerini art arda alan Başkan Biden, kendi açmazlarıyla yüzleşiyor. Amerikalı askeri yetkililer, son haftalarda İran’ın desteklediği Husi savaşçılarının Yemen kıyılarından 15 insansız hava aracı ve dört seyir füzesi fırlattığını, bunların yüz denizcinin bulunduğu ABD Donanması’na ait bir muhrip tarafından vurulduğunu söyledi.

Mevcut kriz, Amerika’nın Ortadoğu’daki askeri varlıklarını istikrarlı bir biçimde geri çekmesi sonrasında patlak verdi. Washington, odak noktasını Ortadoğu’dan uzaklaştırıp Rusya’nın Ukrayna işgaline ve Çin’le artan gerginliklere çevirmeye başlamıştı. Bu odak ayarı, Biden’ın Amerika’yı iki yıl önce Afganistan’dan tamamen çekmesi ve Taleban’ın ülkede iktidarı ele geçirmesiyle hızlanmıştı.

Başkan Biden’ın Irak ve Suriye’deki Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırılara verdiği yanıt şimdilik itidalli bir çizgi izliyor.

Biden, Hizbullah dahil bölgedeki İran destekli grupları, çatışmaların yayılmaması için uyardı.

Amerika, askeri gövde gösterisinin ciddi saldırıları caydıracağını umuyor.

Patriot hava savunma sistemi ve yüksek irtifalı bir savunma sistemini bölgeye gönderen Amerika, yetkililere göre Ortadoğu’daki onbinlerce askerini korumak için ilave adımlar da atıyor.

Ortadoğu’daki askeri üslerde güvenliğin arttırılması, üslere erişimin kısıtlanması ve istihbarat toplama faaliyetlerinin canlandırılması, bu adımlardan bazılar.

ABD Kongresi’ndeki bazı Cumhuriyetçi Partililer ise Biden’ın krize yeterince sert yanıt vermediği görüşünde.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu üyesi Senatör Tom Cotton, “Tahran’da bize gülüyorlar. İran, Başkan Biden ağır bedel ödetme konusunda ciddi olana kasar Amerikalılar’ı hedef almaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Senatör Lindsey Graham ise, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in 31 Ekim’deki bir oturumda Amerikan askerlerinin ölümüne neden olacak bir saldırıya doğrudan yanıt verilip verilmeyeceği yönündeki bir soruya sadece “İran sorumlu tutulmalı” şeklinde yanıt vermesi üzerine, “Keşke daha net konuşsaydınız çünkü eğer bu askerlerden biri öldürülürse…” ifadesini kullandı ve cümlesini yanım bıraktı.

VOA tarafından geçilen Ortadoğu’daki Amerikan kuvvetlerine saldırılar artarken ABD çatışmaların içine mi çekiliyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ortadoğu’daki Amerikan kuvvetlerine saldırılar artarken ABD çatışmaların içine mi çekiliyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ortadoğu’daki Amerikan kuvvetlerine saldırılar artarken ABD çatışmaların içine mi çekiliyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.