New Hampshire ön seçiminde Donald Trump büyük zafer peşinde, Haley yarışta kalmaya çalışıyor

New Hampshire ön seçiminde Donald Trump büyük zafer peşinde, Haley yarışta kalmaya çalışıyor

ABONE OL
17:38 - 23/01/2024 17:38
New Hampshire ön seçiminde Donald Trump büyük zafer peşinde, Haley yarışta kalmaya çalışıyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

New Hampshire eyaletinde Salı günü düzenlenen ön seçimler, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığına giden yolun Donald Trump’a açılıp açılmayacağını ya da Nikki Haley’nin eski başkanın yolunu kesip kesmeyeceğini belirlemede önemli rol oynayacak.

New Hampshire ön seçimi öncesinde Cumhuriyetçi Parti’nin Trump’ın en ciddi rakibi olarak görülen Florida Valisi Ron DeSantis’in adaylıktan çekilip Trump’ı desteklemesinin ardından iki kişilik bir yarışa dönüşen yarışta seçmenlere son kez seslendi.

Anketler Trump’ın, kendisini Güney Carolina’da yapılacak bir sonraki ön seçime taşımak için New Hampshire’da bir zafere ya da güçlü bir ikinciliğe ihtiyacı olan Haley’e karşı açık ara önde olduğunu gösteriyor.

Trump geçen hafta Iowa’da yapılan ilk ön seçimde açık ara bir zafer elde etti.

Trump’ın New Hampshire’da elde edeceği büyük bir zafer, kampanyanın başlarında dikkat çekici bir güç gösterisi anlamına gelebilir ve hakkındaki çok sayıda suçlamaya, iki azil soruşturmasına ve karmaşık 2017-2021 dönemi başkanlığına rağmen partinin adaylığını garantilemesinin yolunu açabilir.

Kampanya duraklarını çeşitli mahkemelerdeki duruşmalara göre ayarlayan Trump, görevi kötüye kullandığını reddediyor.

New Hampshire’ın kuzeyinde küçük bir yerleşim birimi olan ve kayıtlı seçmenlerin her zaman eyalette ilk oy kullandığı Dixville Notch’ta Haley, 6 oy aldı; Trump’a oy çıkmadı.

Demokrat Parti stratejisi

Biden, Demokrat Parti’nin ilk ön seçimlerini daha fazla etnik çeşitliliğe sahip Güney Carolina’ya taşıma çabasını desteklediği için New Hampshire’da oy pusulasında yer almıyor.

Ancak New Hampshire destekçileri yine de Biden’ın adını oy pusulasına yazarak ona oy verebilecek. Bu durum Biden’ın siyasi gücünün bir göstergesi olabilir.

Biden, Salı gecesi Virginia’da Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile birlikte bir miting düzenleyerek Cumhuriyetçiler’in Beyaz Saray’ı tekrar kazanmaları halinde kürtaj haklarına karşı arttıracakları tehdidi tartışacak.

Miting, Demokratlar’ın Virginia’da kürtajı ana kampanya konusu haline getirdikten sonra, eyalet yasama meclisinde çoğunluğu elde etmelerinin ardından düzenleniyor.

Trump döneminde atanan üç yargıçla muhafazakarların çoğunluk olduğu ABD Anayasa Mahkemesi, 2022 yılında kadınların kürtaj hakkını garanti altına alan Roe v Wade kararını iptal etmişti.

Haley’den Trump’a sert eleştiriler

New Hampshire’da kadın seçmenlerin oylarına talip olan Haley, Trump’a yönelik eleştirilerinin dozunu da arttırıyor. Haley, Trump’ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un gibi diktatörlere olan yakınlığını eleştiriyor.

Haley ayrıca Trump’ın yaşı ve akli dengesini de hedef alıyor. Haley, bu saldırıları Biden’a da sık sık yöneltilmişti.

Güney Carolina’da son günlerde Trump’ı destekleyen bir dizi üst düzey yetkiliye hitap eden Haley, hükümet harcamalarını kısma ve Kongre üyelerine dönem sınırlamaları getirme gibi planlarına atıfta bulunarak, kendisini düzen karşıtı aday olarak göstermeye çalışıyor.

Haley, Pazartesi günü New Hampshire eyaletinin Salem kendinde düzenlediği kampanya mitinginde, “Donald Trump’a söyleyeceğim şey, eğer siyasi elitlere sahipseniz, sizin olsunlar. Çünkü ben hiçbir zaman onlar için çalışmak istemedim. Ben her zaman halka hizmet etmek istedim” şeklinde konuştu.

Biden, kürtaj konusuna odaklanmanın yanısıra, Trump’ı demokrasi için bir tehdit olarak gösteriyor. Eski başkan Pazartesi gecesi bir mitingde yaptığı konuşmada bu argümanı tersine çevirmeye çalıştı.

Trump, New Hampshire’ın kırsal kesiminde düzenlenen mitingde alkışlar eşliğinde “Düşmanlarımız, sizin özgürlüğünüzü elinizden almalarına asla izin vermeyeceğim için benim özgürlüğümü elimden almak istiyor” dedi.

VOA tarafından geçilen New Hampshire ön seçiminde Donald Trump büyük zafer peşinde, Haley yarışta kalmaya çalışıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New Hampshire ön seçiminde Donald Trump büyük zafer peşinde, Haley yarışta kalmaya çalışıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New Hampshire ön seçiminde Donald Trump büyük zafer peşinde, Haley yarışta kalmaya çalışıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.