Netanyahu Gazze kent merkezine ilerleyen askerleri övdü; Hamas tünellerden saldırıyor 

Netanyahu Gazze kent merkezine ilerleyen askerleri övdü; Hamas tünellerden saldırıyor 

ABONE OL
23:59 - 02/11/2023 23:59
Netanyahu Gazze kent merkezine ilerleyen askerleri övdü; Hamas tünellerden saldırıyor 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail kuvvetlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyinde Hamas’a yönelik saldırıları kapsamında Gazze kent merkezinin içine ilerlediğini söyledi. Hamas militanlarının ise yeraltı tünellerinden vur-kaç saldırıları düzenleyerek direniş gösterdiği bildiriliyor.

Gazze’deki sağlık yetkililerinin bugünki açıklamasına göre İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bini aştı.

Gazze Şeridi’nin kuzey kesiminde nüfusun yoğun olduğu bölge, İsrail saldırılarının odağı haline geldi.

Netanyahu, “Çatışmaların zirvesindeyiz. Etkileyici başarılar elde ettik ve Gazze kent merkezinin çeperlerini aştık. İlerliyoruz” dedi, ancak fazla ayrıntı vermedi.

İsrail ordusundan Tuğgeneral Herzi Halevi de televizyondan yayınlanan açıklamasında, “Kuvvetlerimiz şu anda Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki kara operasyonunun tam ortasında” dedi.

İsrail askeri baş mühendisi Tuğgeneral Iddo Mizrahi da askerlerin Gazze’de geçiş rotaları açmanın ilk aşamasında olduğunu, ancak mayın ve bubi tuzaklarıyla karşılaştıklarını söyleyerek, “Hamas öğrenmiş ve kendini iyi hazırlamış” ifadesini kullandı.

Bölgede yaşayanların tanıklığına ve Hamas ile İslami Cihat örgütlerinin yayınladığı video görüntülerine göre tünellerden tanklara ateş açmak için çıkan militanlar, daha sonra tünel ağının içine kaçarak ortadan kayboldu.

Görgü tanığı bir Filistinli, “Gece boyunca Gazze kent merkezini hiç durmaksızın bombaladılar. Ev sürekli sarsıldı. Sabah kalktığımızdaysa İsrail kuvvetlerinin hala kentin dışında, çeperlerinde olduğunu öğrendik. Bu demektir ki direniş, beklediklerinden daha ağır” şeklinde konuştu.

İnsani ara çağrılarına yanıt yok

Filistinliler gıda, içme suyu, ilaç ve yakıt sıkıntısı çekerken çatışmalara insani ara verilmesi için yapılan çağrılar karşılık bulmuyor.

BM Filistinliler’e Yardım Dairesi (UNRWA) Sözcüsü Juliette Touma, “Su, savaşta bir silah olarak kullanılıyor” dedi.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’taysa 9 yaşındaki Rafif Ebu Ziyade, pis su içtiği için karın ve baş ağrısı çektiğini söyledi.

Gazzeli kız çocuğu, “Yemek pişirmek için gaz yok, su yok, karnımızı doyuramıyoruz, hasta oluyoruz, yerlerde çöpler var, her yer kirletiliyor” dedi.

Gazze’deki 35 hastanenin üçte birinden fazlası hizmet veremiyor. Çok sayıda hastaneyse mülteci kamplarına dönüşüyor.

Hayır kurumu Filistinliler İçin Tıbbi Yardım, durumun “felaketten de öte” olduğunu kaydetti, hastane koridorlarının hastalarla dolu olduğunu, birçok sağlık çalışanının da yakınlarını kaybettiğini ve evsiz kaldığını bildirdi.

Gazze’de sağlık yetkilileri, 3 bin 760’ı çocuk 2 bin 326’sı kadın olmak üzere en az 9 bin 61 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Gazze’de yaşayanlar, kent merkezi etrafına topçu ateşi açıldığını, İsrail tankları ve buldozerlerinin enkaz yığınlarının üzerinde ilerlediğini, yolları kullanmak yerine yapıları yıktığını söyledi.

İsrail’in Gazzeliler’in tahliye olmalarını istediği güney kesimler de ateş hattındaydı. Han Yunus’ta üç Filistinli tanklardan açılan ateş sonucu öldü. Gazze’deki sağlık yetkilileri, Şati mülteci kampında Birleşmiş Milletler’e ait bir okulun önünde beş kişinin hava saldırısında hayatını kaybettiğini bildirdi.

Gazze’nin merkezindeyse Bureyj mülteci kampında bir ev kümesi, hava saldırılarında tahrip edildi. Gazzeli yetkililer, enkaz altından 15 ceset çıkarıldığını söyledi.

Cesetleri battaniyelere saran bölge halkı, “katliam, katliam” sözleriyle haykırdı.

Öte yandan yabancı pasaport sahipleriyle yaralıların Gazze’den tahliyesi bugün de sürdü.

Filistinli sınır yetkilisi Wael Ebu Mehsen, dün 320 yabancının Mısır’a tahliye edilmesinden sonra bugün de 400 yabancının sınırı geçmesinin planlandığını söyledi.

Onlarca ağır yaralı Filistinli de Mısır’a götürüldü. İsrail, yabancı ülkelerden yaralılar için hastane gemiler göndermelerini talep etti.

Gazze’deki akrabalarını ziyaret ettikten sonra Mısır’a geri dönmek üzere Refah Sınır Kapısı’nda bekleyen Mısırlı Ghada El Saka, “Geçiş yapmak istiyorum, biz hayvan değiliz. Ölümü kendi gözlerimizle gördük” dedi.

VOA tarafından geçilen Netanyahu Gazze kent merkezine ilerleyen askerleri övdü; Hamas tünellerden saldırıyor  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Netanyahu Gazze kent merkezine ilerleyen askerleri övdü; Hamas tünellerden saldırıyor  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Netanyahu Gazze kent merkezine ilerleyen askerleri övdü; Hamas tünellerden saldırıyor  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.