Myanmar’da 4 Aktivist İdam Edildi

Myanmar’da 4 Aktivist İdam Edildi

ABONE OL
21:25 - 25/07/2022 21:25
Myanmar’da 4 Aktivist İdam Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Myanmar’da “terör eylemleri yapmaya yardım etmekle” suçlanan dört demokrasi aktivisti idam edildi.

İdam edilen dört kişi arasında “Jimmy” olarak bilinen demokrasi figürü Kyaw Min Yu ve eski milletvekili ve hip-hop sanatçısı Phyo Zeya Thaw’un da bulunuyor. İdam edilen diğer iki ativisti ise Hla Myo Aung ve Aung Thura Zaw.

Ocak ve Nisan aylarında kapalı yapılan duruşmalar sonucu idam cezasına çarptırılan 4 kişi, geçen yıl darbeyle göreve gelen orduya muhalif milislere yardım etmekle suçlanıyordu.

İktidardaki askeri cunta tarafından yasadışı ilan edilen gölge yönetim Myanmar Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) idamları kınadı ve cuntaya karşı uluslararası eylem çağrısında bulundu.

NUG başkanlık ofisi sözcüsü Kyaw Zaw Reuters’e gönderdiği mesajda, “Son derece üzgünüz. Cuntanın zalimliğini kınıyoruz. Küresel toplum bu zalimliği cezalandırmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Korkunç insan hakları sicilinin bir başka örneği”

İdamlar tepkilere neden oldu. Uluslararası Af Örgütü’nün bölge direktörü Erwin Van Der Borght, “Bu infazlar keyfi olarak yaşamdan mahrum bırakma anlamına geliyor ve Myanmar’ın korkunç insan hakları sicilinin bir başka örneğidir” açıklamasında bulundu.

BM’nin Myanmar’daki insan hakları özel raportörü Tom Andrews ise yaptığı açıklamada, “Kalbim aileleri, arkadaşları ve sevdikleriyle ve aslında Myanmar’da cuntanın artan zulmünün kurbanı olan tüm insanlarla birlikte” dedi.

Phyo Zeyar Thaw’un eşi Thazin Nyunt Aung, kocasının infazından önceden haberdar edilmediğini söyledi.

Myanmar devlet medyası, infazları bugün duyururken cunta sözcüsü Zaw Min Tundaha sonra Myanmar’ın Sesi’ne yaptığı açıklamada infazları doğruladı. Her ikisi de zamanlama konusunda ayrıntı vermedi.

Myanmar’da daha önceki infazlar asılarak gerçekleştirilmişti.

Aktivist grup Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği (AAPP), Myanmar’daki son yargı infazlarının 1980’lerin sonunda gerçekleştiğini bildirdi.

VOA tarafından geçilen Myanmar’da 4 Aktivist İdam Edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Myanmar’da 4 Aktivist İdam Edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Myanmar’da 4 Aktivist İdam Edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.