Müslüman Amerikalılar “Biden’ı terk et” ikilemiyle karşı karşıya

Müslüman Amerikalılar “Biden’ı terk et” ikilemiyle karşı karşıya

ABONE OL
14:19 - 03/12/2023 14:19
Müslüman Amerikalılar “Biden’ı terk et” ikilemiyle karşı karşıya
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika’da Müslüman seçmen İsrail-Hamas savaşı sürecindeki politikaları nedeniyle Biden’dan uzaklaşırken, Eski Başkan Trump’a sıcak bakmıyor. Biden dışında kime oy vereceklerini henüz belirlemediklerinin mesajını veren Müslüman cemaatin önde gelenleri “arayışın sürdüğü” mesajını paylaşıyor.

Altı eyaletten Müslüman Amerikalı liderler, İsrail’in Gazze’deki savaşına verdiği destek nedeniyle Başkan Joe Biden’ın yeniden seçilmesine karşı toplumlarını harekete geçirme sözü verdiler, ancak henüz alternatif bir 2024 adayı üzerinde karar veremediler.

Bu altı eyalet, Biden’a 2020 seçimlerini kazandıran bir kaç eyalet arasında yer alıyor. Bu eyaletlerdeki büyük Müslüman ve Arap Amerikalı toplulukların muhalefeti, başkanın gelecek yıl seçim zaferine engel olabilir.

“İki seçeneğimiz yok. Birçok seçeneğimiz var” diyen Minnesota Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) direktörü Jaylani Hüseyin, Dearborn, Michigan’da düzenlenen bir basın toplantısında Biden’ın alternatifleri sorulduğunda, “Eski Başkan Trump’ı desteklemiyoruz” dedi. Hüseyin, Müslüman toplumunun diğer adayları değerlendireceğini de sözlerine ekledi ve Konsey adına konuşmadığını, kişisel görüşlerini ifade ettiğini aktardı.

#AbandonBiden kampanyası Minnesota’daki Müslüman Amerikalıların Biden’dan 31 Ekim’e kadar ateşkes çağrısında bulunmasını talep etmişti. Sosyal medyadaki kampanya Michigan, Arizona, Wisconsin, Pennsylvania ve Florida’ya yayıldı.

ABD ve İsrailli yetkililer çatışmaların kalıcı olarak durdurulması yönündeki baskıları reddederken, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Cumartesi günü Biden’ın “İsrail’in kendini savunma hakkı olduğu” söylemini yineledi.

Müslüman Amerikalılar, Trump’ın yeniden seçilmesi halinde toplumlarına daha iyi davranmasını beklemediklerini ancak Biden’a oy vermemeyi ABD politikasını şekillendirmek için tek yolları olarak gördüklerini söyledi.

Müslüman seçmenlerin kitlesel olarak Biden’a sırt dönüp dönmeyecekleri henüz belli değil, ancak destekteki küçük oynamalar Biden’ın 2020’de az farkla kazandığı eyaletlerde bir fark yaratabilir.

Yakın zamanda yapılan bir anket, Biden’ın Arap Amerikalılar arasındaki desteğinin 2020’ye kıyasla yüzde 17’ye gerilediğini gösterdi.

Arap Amerikan Enstitüsü’ne göre bu, Biden’ın yüzde 2,8 puanla kazandığı ve Arap Amerikalıların oyların yüzde 5’ini oluşturduğu Michigan gibi bir eyalette belirleyici olabilir.

Eyaletin Müslüman toplumunu temsil eden bir doktor olan Tarık Amin, Biden’ın yaklaşık 20 bin oyla kazandığı Wisconsin’de yaklaşık 25 bin Müslüman seçmen olduğunu söyledi. Amin, “Oyları değiştireceğiz” dedi.

Phoenixli eczacı Hazim Nasaredden de Biden’ın yaklaşık 10 bin 500 oyla kazandığı Arizona’da, California San Diego Üniversitesi’ndeki ABD Göçmen Politikası Merkezi’ne göre, 25 binden fazla Müslüman seçmen olduğunu söyledi.

Nasaredden, “Mavi dalgayı kırmızı kan damlalarıyla lekeleyen bir adamın yanında durmayacağız” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Müslüman Amerikalılar “Biden’ı terk et” ikilemiyle karşı karşıya haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Müslüman Amerikalılar “Biden’ı terk et” ikilemiyle karşı karşıya haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Müslüman Amerikalılar “Biden’ı terk et” ikilemiyle karşı karşıya haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.