Moskova’da Putin’le görüşen Reisi Batı’nın Gazze’deki “soykırım”ı desteklediğini söyledi

Moskova’da Putin’le görüşen Reisi Batı’nın Gazze’deki “soykırım”ı desteklediğini söyledi

ABONE OL
12:57 - 08/12/2023 12:57
Moskova’da Putin’le görüşen Reisi Batı’nın Gazze’deki “soykırım”ı desteklediğini söyledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le bugün Moskova’da görüşen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Batılı ülkeleri, İsrail’in Gazze’de Filistinliler’e karşı yürüttüğü “soykırım”ı desteklemekle suçladı.

Ortadoğu odaklı bir dizi görüşme yapan Putin, dün de Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi’yle görüşmeler yapmış, Gazze ve Ukrayna’daki çatışmaları, Rusya ve OPEC’in petrol fiyatlarını yükseltme çabalarını ele almıştı.

Putin ve Reisi, görüşme öncesinde yaptıkları açıklamalarda ülkeleri arasında giderek artan askeri işbirliğine değinmedi. Rusya-İran askeri işbirliği, İran’ın Rusya’ya Ukrayna savaşında kullanması için silah tedarik ettiğini kaydeden Amerika açısından bir kaygı unsuru.

Putin, Filistin toprakları başta olmak üzere Ortadoğu’daki durumu ele almanın çok önemli olduğunu kaydetti.

Tercüman aracılığıyla konuşan Reisi ise “Filistin ve Gazze’de olanlar elbette soykırımdır ve insanlığa karşı işlenen suçtur” dedi. Reisi, “bu durumun Amerika ve Batılı ülkeler tarafından desteklenmesinin daha da üzücü” olduğunu belirtti.

İran, İsrail’le savaşında Hamas’ı destekliyor. Hamas ve İsrail dahil bölgedeki tüm kilit unsurlarla ilişkileri olan Rusya ise Ekim ayında Moskova’da Hamas heyetini ağırlayarak Batı’yı öfkelendirmişti.

Uzmanlara göre İsrail-Hamas çatışması, Ukrayna’daki savaş üzerine odaklanan dikkatleri dağıtıyor ve Moskova’nın, Filistinliler’le dayanışma içine giren gelişmekte olan ülkelerle aynı safta yer almasını sağlıyor.

Gazze’den gelen kan içindeki çocuk görüntülerinin “gözleri yaşarttığını” söyleyen Putin’in bu sözleri, Batılı hükümetler tarafından ”ikiyüzlülük” olarak tanımlanıyor.

Rusya ve Arap ülkeleri, Rusya’nın savaş suçu işlediğini iddia eden Batı’nın İsrail’in askeri harekatını ve Gazze’yi kuşatmasını desteklemesini ise çifte standart uygulamak olarak değerlendiriyor.

Kremlin’den geçen ay yapılan açıklamada Rusya ve İran arasındaki ilişkilerin “askeri-teknik işbirliği alanı dahil” geliştiği kaydedilmişti. Ancak Kremlin, Beyaz Saray’ın İran’ın Rusya’ya balistik füze tedarik etmeyi düşünüyor olabileceği şeklindeki iddiasına ilişkin yorumda bulunmayı reddetmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, dün yaptığı açıklamada, İran ve Rusya arasındaki savunma ilişkisinin yeşermesini “kaygı uyandırıcı” olarak tanımladı.

İranlı yetkililer, Rusya’yla askeri işbirliğinin her geçen gün genişleyerek devam ettiğini söylüyor.

İran’dan geçen ay yapılan açıklamada Rusya’dan Su-35 savaş uçakları, Mi-28 taarruz helikopterleri ve Yak-130 pilot eğilim uçağı tedarik etme anlaşmasının nihai şeklini aldığı kaydedilmişti.

Putin ve Reisi’nin Moskova’daki toplantısına Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak da katıldı.

Rusya ve Suudi Arabistan tüm OPEC+ güçlerini petrol üretimini kesmeye çağırdı

Dünyanın en büyük iki petrol ihracatçısı Rusya ve Suudi Arabistan, tüm OPEC+ üyelerini, küresel ekonominin iyiliği için petrol üretimini azaltmayı amaçlayan anlaşmaya katılmaya çağırdı.

OPEC+ ülkeleri, geçen hafta, petrol üretiminde gönüllü olarak günde 2 milyon 200 bin varil kesintiye gitmek üzerinde anlamıştı. Suudi Arabistan ve Rusya, günde toplam 1 milyon 300 bin varillik toplam kesintiyiyse uzatmaya karar vermişti.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Enerji alanında iki taraf, küresel petrol piyasalarının istikrarını güçlendirmek amacıyla birbirleri arasındaki yakın işbirliğini ve OPEC+ ülkelerinin başarılı çabalarını takdirle karşıladı” denildi.

Açıklamada ayrıca Rusya ve Suudi Arabistan’ın “bu işbirliğini petrol üreticisi ülkelerin ve tüketicilerin çıkarlarına hizmet edecek ve küresel ekonomik büyümeyi destekleyecek doğrultuda devam ettirmesinin ve katılımcı tüm ülkelerin OPEC+ anlaşmasına dahil olma ihtiyacının önemine değindikleri” belirtildi.

VOA tarafından geçilen Moskova’da Putin’le görüşen Reisi Batı’nın Gazze’deki “soykırım”ı desteklediğini söyledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Moskova’da Putin’le görüşen Reisi Batı’nın Gazze’deki “soykırım”ı desteklediğini söyledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Moskova’da Putin’le görüşen Reisi Batı’nın Gazze’deki “soykırım”ı desteklediğini söyledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.