Kuveyt Emiri 86 yaşında öldü

Kuveyt Emiri 86 yaşında öldü

ABONE OL
12:59 - 16/12/2023 12:59
Kuveyt Emiri 86 yaşında öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kuveyt’in 86 yaşındaki emiri Şeyh Nawaf Al Ahmet Al Sabah hayatını kaybetti. 2020’de yemin eden emirin vefatını Kuveyt devlet televizyonu duyurdu.

Kuveyt’in iktidardaki emiri 86 yaşındaki Şeyh Nawaf Al Ahmet Al Sabah Cumartesi günü hayatını kaybetti.

Kuveyt devlet televizyonu haberi resmi açıklamayla duyurdu.

Şeyh Muhammed Abdullah Al Sabah tarafından okunan kısa açıklamada, “Kuveyt halkı, Arap ve İslam milletleri ve dünyanın dost halkları olarak bizler, bugün Rabbine kavuşan Emir Hazretleri Şeyh Nevaf Al Ahmet Al Jaber Al Sabah’ın yasını büyük bir üzüntü ve kederle tutuyoruz” denildi.

Yetkililer ölüm nedeni hakkında bilgi vermedi.

Yardımcısı ve üvey kardeşi Şeyh Meshal Al Ahmet Al Jaber, şu anda 83 yaşında ve dünyanın en yaşlı veliaht prensi olacak. Kuveyt’in hükümdarlığını devralmak için sırada bekliyor.

Kasım ayı sonlarında Şeyh Nawaf belirsiz bir hastalık nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Devlet tarafından yayınlanan haberlerde daha önce Mart 2021’de belirtilmemiş tıbbi kontroller için Amerika Birleşik Devletleri’ne gittiği bildirilmişti.

Irak ve Suudi Arabistan’la sınır komşusu olan ve saray kapıları ardında iç iktidar mücadelelerine sahne olan Ortadoğu ülkesi Kuveyt’te liderlerin sağlığı hassas bir konu olmaya devam ediyor.

Şeyh Nawaf, selefi merhum Şeyh Sabah Al Ahmet Al Sabah’ın 2020’deki ölümünün ardından emir olarak yemin etti.

Şeyh Newaf daha önce Kuveyt’in içişleri ve savunma bakanı olarak görev yaptı ancak bu dönemler dışında hükümette pek aktif görülmedi. Bununla birlikte, ilerleyen yaşı uzmanların görev süresinin kısa olacağını öne sürmelerine yol açsa da, emirlik için büyük ölçüde tartışmasız bir seçimdi.

Şeyh Newaf’ın dönemi, Kuveyt’in sosyal yardım sisteminin elden geçirilmesi de dahil olmak üzere siyasi anlaşmazlıklarla mücadele ederek iç meselelere odaklanmıştı. Bu da petrol rezervlerinden büyük bir zenginlik elde etmesine rağmen kasasında şişirilmiş kamu sektörü maaşlarını ödemek için çok az para bıraktı.

2021 yılında Şeyh Newaf uzun zamandır beklenen bir af kararnamesi yayınlayarak, hükümetin büyük bir açmazını yatıştırmayı amaçlayan bir hamleyle yaklaşık üç düzine Kuveytli muhalifi affetti ve cezalarını azalttı. Hastalığından hemen önce de bu siyasi çıkmazı çözmeyi amaçlayan bir kararname daha yayınladı. Kuveyt, Körfez’in muhalefete nispeten izin veren en özgür parlamentosuna sahip olmakla biliniyor.

Bu arada Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de aralarında bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, Doha’yı boykot ettikleri yılların ardından ilişkilerini yeniden tesis ederek bölgesel gerilimi azalttı ve Şeyh Newaf’ın ülkesindeki sorunlara odaklanmasına olanak sağladı.

Yaklaşık 4,2 milyon kişinin yaşadığı ve ABD’nin New Jersey eyaletinden biraz daha küçük bir ülke olan Kuveyt, dünyanın bilinen en büyük altıncı petrol rezervlerine sahip.

Kuveyt, 1991 Körfez Savaşı’nda Saddam Hüseyin’e bağlı işgalci Irak güçlerinin ülkeden çıkartılmasından bu yana ABD’nin sadık bir müttefiki. Kuveyt’te yaklaşık 13 bin 500 Amerikan askerinin yanı sıra ABD ordusunun Ortadoğu’daki ileri karargahı da bulunuyor.

VOA tarafından geçilen Kuveyt Emiri 86 yaşında öldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kuveyt Emiri 86 yaşında öldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kuveyt Emiri 86 yaşında öldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.