Kırım Tatarları Rusya’yı Kınadı Miting Yasaklandı

Kırım Tatarları Rusya’yı Kınadı Miting Yasaklandı

ABONE OL
19:29 - 10/05/2022 19:29
Kırım Tatarları Rusya’yı Kınadı Miting Yasaklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ankara’da düzenlenen Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın yanısıra Kırım’ın geleceğine ilişkin beklentiler değerlendirildi. Toplantıya “milli lider” olarak nitelenen Ukrayna Parlamentosu üyesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov video konferans yoluyla katıldı.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu çatısı altındaki 40 sivil toplum örgütü, Rusya’nın 1944’te zorunlu sürgün politikasının yanısıra 2014’te Ukrayna’nın Kırım yarımadasını ilhak etmesiyle birlikte, sürgünde yaşamı ve Moskova’nın emperyalist tutumunu kınadı. Ancak CHP’li Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Avukat Kazım Kurt’un destek verdiği ve Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun buluşmasında yapılması planlanan mitinge ise yasaklama getirildi.

Eskişehir Valiliği, Kırım Tatarları’nca ve Kurt’un katkısıyla düzenlenecek Rusya’yı kınama amaçlı 18 Mayıs’taki miting dahil 10 – 24 Mayıs tarihleri arasında tüm etkinlikleri on beş gün süreyle yasakladı. Yasak, “Türkiye’nin, Rusya’yla diplomatik ilişkileri açısından kitlesel bir protestoya izin vermeme” tutumu olarak yorumlandı.

Toplantıda Ukrayna’daki savaşta son durumu paylaşan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın şu an ülkenin güney bölgelerini işgal ederek, Ukrayna’nın sınır komşusu Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester’e bir koridor açmak istediğini anlattı. Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz ile olan bağını koparmak istediğini belirten Kırımoğlu, Moskova’nın aynı zamanda ateşkes kararlarına da uymadığını vurgulayarak, sivil ölümler nedeniyle Rusya’yı suçladı.

Kırımoğlu, “Tahliye için koridor açıyorlar ama sonra tahliye araçlarına ateş açıyorlar. Mariupol’da anlaşmalar yapılıyor ama ateşkese uymuyorlar. Bu yüzden tahliye olanlar az oluyor. Kıyiv (Kiev) bölgesindeki Buça, Borodyanka ve diğer yerleşim yerlerinde sivilleri öldürdüler. Bu yerleşim yerlerinde yaşananlar ayrı bir mesele. Birçok uluslararası gözlemci gelip inceleme yaptı. Bir dizi toplu mezar bulundu. Böyle vahşet İkinci Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’da görülmedi” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov da Kırım’ın Rus nüfusuyla doldurulduğunu söyleyerek, savaş nedeniyle de Kırım Tatarları’na, tutuklama gibi baskılar uyguladığını ifade etti.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Başkanı ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, “Bugünlerde dünya yine bir katliama, yine bir gözyaşına, kana ve zulme şahitlik ediyor. Yine Rusya’nın zulmü dünyanın gözü önünde devam ediyor. Biz bu katliamlara, zulümlere, ölümlere hiç yabancı bir millet değiliz. Kırım Tatar milleti defalarca bu zulümleri yaşamış, defalarca sürgünlere uğramış, soykırımı yaşamış bir millet. Bugün yine Ukrayna’da yaşayan Ukraynalı kardeşlerimiz, Kırımlı soydaşlarımız zor günler yaşamaktadırlar. Burada Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen soydaşlarımız, yine bir zulüm (Rusya) yüzünden vaktiyle Romanya üzerinden Türkiye’ye geldi. Eğer sürgün zulüm olmasaydı; Türkiye, Bulgaristan, Romanya, ABD’de bizim ne işimiz vardı? Maalesef bu koşullar dünyanın gözü önünde gelişiyor ama dünya ses çıkarmıyor. Bugün iletişim olanakları nedeniyle tüm haberleri alıyoruz. Oysa ki 18 Mayıs 1944 gecesi Kırım Tatarlarının vatanlarından topyekun olarak sürgün edilişini, bir tek canlı kalmaması için 250 bin kadın, çocuk ve ihtiyarın katledilişini dünya değil görmek, duymadı bile. Duysa bile duymazlıktan geldi. Bu acı tarihi unutmamamız lazım. Haklı davamıza sahip çıkalım” dedi.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin de, “Biz hiçbir zaman siyasi taleplerimizden vazgeçmedik. Bu siyasi talebimiz nedir? Kırım’da Kırım Tatar Muhtar Cumhuriyeti’dir. Bugün bu taleple devam ediyoruz. Bugün Ukrayna toprak bütünlüğüne saygılı, coğrafya esasına dayalı bir milli muhtar cumhuriyeti talebimiz devam ediyor. Kültürel, tarihi çalışmalarımızı yaparak halkımızın Kırım Tatarı olarak yaşaması için elimizden geleni yapacağız. Bu toplantının da bunlara kuvvetli bir vesile olmasını diliyorum. Bir halk eğer var olmak isterse bunu ancak kendisi sağlayabilir. Bugün tüm dünyadaki Kırım Tatarlarının bir karar vermesi gerekiyor: Biz Kırım Tatarları olarak yaşayacak mıyız, yaşamayacak mıyız? Var olacak mıyız, olmayacak mıyız? Vatanımızla bağımızı koparacak mıyız koparmayacak mıyız? Tabii ki hepimiz Türk’üz, Müslümanız bundan da şeref duyarız. Ama biz Kırım Tatarıyız. Kırım Tatarları olarak da insanlığın kıymetli bir parçasıyız. Onurlu ve şerefli yaşamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye konuştu.

Savaş nedeniyle gelenler Türk Soylu statüsünü bekliyor

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkan Vekili Avukat Namık Kemal Bayar ise 24 Şubat sonrasında Ukrayna’dan Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Kırım Tatarları açısından hukuki talepleri gündeme taşıdı.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi’yle işbirliği halinde Ukrayna’dan son dönem Türkiye’ye gelmek zorunda kalmış Kırım Tatarları’yla ilgili çalışma yürüttüklerini açıklayan Bayar, Türkiye’ye 27 Şubat’ta ilk grup gelmiş olmasına rağmen halen Göç İdaresi’nce karar verilmediğini işaret ederek, “Öncelikli tavsiyemiz Göç İdaresi’nce Kırım Tatarları’na ‘Türk Soylu Yabancı Statüsü’ tanınmasına kadar özellikle sağlık gibi hizmetlerden faydalanılabilmesi için uluslararası koruma statüsü verilmesi” dedi.

Savaş nedeniyle Türkiye’ye gelmiş Kırım Tatarları’na bulundukları illerde göç idaresine başvuruda bulunarak, uluslararası koruma talep etmeleri gerektiği bilgisini paylaştıklarını kaydeden Bayar, “Bilahare göç idaresi tanıma çalışmasını tamamladıktan sonra tamamı Türk Soylu Yabancı Statüsü’nde oturma, çalışma gibi haklara sahip olacaklar. Umuyoruz bu çalışmalar da doksan gün içinde bitirilir. Ukrayna pasaportu olup da Kırım’dan gelenler için de aynı süreç işliyor. Hatta Rusya pasaportu ile gelenler için de biz onları listeler halinde Göç İdaresi’ne bildiriyoruz. Bize savaş sürecinde gelen Kırım Tatarları’nın sayısı 930 kadar. Ancak diğer bölgelerden Türkiye’ye ulaşanlar için de aynı süreç devam ediyor” bilgilerini verdi.

“Ukrayna’nın toprak bütünlüğü Kırım ile birlikte sağlanmalı”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ise, Karadeniz’deki savaş sonrasında kurulacak yeni siyasi düzen beklentisini işaret ederek, Kırım’ın hiçbir şekilde Rusya’ya terkedilmemesi gerektiğini ifade etti.

Rusya’nın kontrolunde kalması durumunda Kırım’da Tatar nüfusu açısından “sonun başlangıcı” olacağını söyleyen Kırımlı, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü muhakkak Kırım ile birlikte sağlanması, Kırım Tatarları’nın birinci önem verdiği husustur. Kırım Tatar Muhtar Cumhuriyeti, Ukrayna’daki ve diasporadaki Kırım Tatarları için en önemli hedeftir. Putin Rusya’sının Kırım Tatarlarından nefret ettiği açıktır. Bu nedenle Kırım Tatarları’nı Kırım’dan uzaklaştırmak ve hatta yok etmek için pek çok adım atılabilir” sözleriyle endişesini anlattı.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak da, Karadeniz’de bugün emperyalist ve işgalci bir devlet ile mağdur bir halk arasında savaş yaşandığını kaydetti. Ayrı zamanda Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan Boydak, Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in de Çarlık Rusya’sı ideolojisiyle hareket ettiğini söyleyerek, mutlaka Moskova yönetimi karşısında durulması gerektiğini kaydetti.

Gebze Kırım Tatar Türkleri Derneği İkinci Başkanı Şerife Orak ise, 18 Mayıs’ta Eskişehir başta olmak üzere Kırım Tatarları örgütleri olarak bulundukları yerlerde etkinlikler düzenleyeceklerini paylaştı. Ancak Orak’ın da işaret ettiği etkinliklerden en kapsamlısına sahne olacak Eskişehir’de, Kırım Tatarları’nın toplantısının ardından valilik kararıyla yasaklama getirilmesi dikkat çekti.

Ayrıca 2014’te Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi üzerine Kiev’de yaşamaya başladığını anlatan Hanife Kurt Seyitova da yine Ukrayna’da savaş yaşandığını ve yeniden Rusya’nın işgaliyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Seyitova, Ukrayna’dan Türkiye’ye kadın ve çocuklar olarak geldiklerini ancak erkekleri geride savaşmak için bıraktıklarını da belirterek, Türkiye’ye ve Kırım Tatarları’na Ukrayna’ya verilen desteğe teşekkür etti.

VOA tarafından geçilen Kırım Tatarları Rusya’yı Kınadı Miting Yasaklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kırım Tatarları Rusya’yı Kınadı Miting Yasaklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kırım Tatarları Rusya’yı Kınadı Miting Yasaklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.