Kayseri’deki Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait mozaikli yapıda çalışmalar sürüyor

Kayseri’deki Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait mozaikli yapıda çalışmalar sürüyor

ABONE OL
19:34 - 25/10/2022 19:34
Kayseri’deki Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait mozaikli yapıda çalışmalar sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kayseri’nin İncesu ilçesinde bulunan Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait mozaikli yapıyı ortaya çıkarma çalışmaları devam ediyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile Örenşehir Mahallesi’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarını inceledi.

Bölgedeki tarihi mozaikleri 3,5 ay önce incelediğini aktaran Vali Çiçek, kısa süre içinde büyük yol katedildiğini, ekibin mozaikleri gün yüzüne çıkarmak için olağanüstü çaba harcadığını ifade etti.

Vali Çiçek, araştırmacıların yapının büyüklüğünden yola çıkarak buranın bilinen önemli birine ait olduğuna dikkati çektiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Buranın, ilerleyen günlerde çok daha büyük sürprizlere gebe olduğunu biliyoruz. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Çünkü bildiğiniz gibi bu kazı Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde yürüyor. İnanıyorum ki bu çalışma sadece İncesu, Kayseri için değil, Türkiye için değil, dünya tarihi açısından taşların yerine oturmasını sağlayacak bilgiler içeriyor. Ümidimiz o noktada.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç ise alandan elde edilecek verilerin hem tarihe ışık tutacağını hem de Kayseri için önemli bir kazanım olacağını ifade etti.

İlk bulgulara göre M.S 4. yüzyıl sonrası Geç Roma, Erken Bizans’a ait sivil konut örnekleri olduğu değerlendirilen yapıda yaklaşık 300 metrekare sağlam mozaik taban döşemeler ortaya çıkarıldı. 10’dan fazla odası açılan yapı, İç Anadolu’daki en büyük mozaikli yapı olarak dikkat çekiyor.

Mozaikte Latince “30. yıl dönümü vesilesi ile ve 40. yıla ulaşması için dualarımızla. Bu bina (fabrica), dostu (comes) Hyacinthos’un önderliğinde inşa edildi. Sen, ey bina, şimdi en görkemli düzeye ulaştın”, Grekçe olan mozaikte ise “Sağlıklı olarak gir” veya “Sağlıklı isen gir” yazıyor.

Bu yılki kazılarda, Uakinthos Kometos zamanında yapıldığı tahmin edilen Epi Uakithou Kometos Ktistou yazıtı da gün yüzüne çıkarıldı.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.