Kadınlar Hayat Pahalılığını Protesto Etti

Kadınlar Hayat Pahalılığını Protesto Etti

ABONE OL
07:56 - 14/02/2022 07:56
Kadınlar Hayat Pahalılığını Protesto Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, Türkiye’deki ekonomik krize dikkat çekmek için İstanbul Kadıköy’de protesto gösterisi düzenledi.

Tencere tavaları ile danslı ve şarkılı eylem yapan kadınlar, zaman zaman güvenlik güçlerinin engelleme girişimine rağmen protestolarını sürdürdü.

Polis, kadınların tencere ve tavaları ile alana girmelerine ‘güvenlik’ gerekçesiyle izin vermedi. Bunun üzerine kadınlar protesto gösterilerini alanın dışında yaptı.

“Kentin dört bir yanında protestomuz sürecek”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, gösteride yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Kanunlara uygun hareket edin ve önümüzü açın. Eylem alanımızda açıklamamızı gerçekleştirelim. Böyle saçma bir şey olamaz. Tencere yasak, tava yasak, basın açıklaması yasak. Pes etmeden mücadelemize devam edeceğiz. Çünkü bu zamana kadar direne direne bütün haklarımızı kazandık. Hiçbir şey kendiliğinden olmuyor. Bugün burada bu protestoyu gerçekleştirdik. Yarın öbür gün bu kentin dört bir yanında tencere tavalarımızla, faturalarımızla protestomuz sürecek.”

“Hayatta kalmaya değil yaşamaya çalışmalıyız”

Yaptıkları gösteriye izin verilmemesine anlam veremediğini kaydeden emekli Jale Ukcan, “Kanunsuz eylem için ben ne yapıyor olabilirim? Şiddet uygulamıyorum. Kimsenin canına kastetmiyorum. Ben hakkımı istiyorum. Güvenli bir hayat istiyorum. Kanunları uygulayan güvenlik güçleri istiyorum. Mahkemeye gittiğimde hakkımı koruyacağını bildiğim hakim istiyorum. Sokakta rahat ve özgürce yürüyebilmek istiyorum. İki kuruş aldığım emekli maaşıyla ekmeğimi alabilmek, beslenebilmek, bir tatil görebilmek istiyorum. Ben bunların hiçbirini yapamıyorum. Aç açına oturuyorum, bu soğukta doğalgaz açamıyorum. Elektriği kullanmaya korkuyorum, odanın ışığını yakmıyorum. Bu nasıl bir hayat? Biz hayatta kalmaya değil, yaşamaya çalışmalıyız” diye konuştu.

“İnsanlar can çekişiyor”

Kadın Meclisleri üyesi Fatma Andaç, “Bizler yapılan zamlara tepki gösteriyoruz. Çünkü halk gerçekten aç. İnsanlar artık can çekişiyor. Bizler de buna ses vermek için buradayız. Zam verildi ama bir o kadar da her şeye zam yapıldı. Benim elektrik faturam 215 TL geliyorken 500 TL geldi. Bizler terörist değiliz. Bizler insanca yaşamak istiyoruz. Seçme seçilme hakkımız nasıl varsa protesto hakkımız da var. Biz valilikten izin alarak buraya geldik. Tencere tavamızla bizi içeriye almadılar” dedi.

“Faturalara gelen zamları geri çeksinler”

Gösteriye katılan bir diğer protestocu Şirin Yengin, eyleme katılan kadınların herkes için alanda bulunduğunu söyledi: “Buradaki kadınlar herkes için mücadele ediyorlar. Halk gerçekten çok zor durumda. Manavda bir kilo salatalık 40 TL. Hiçbir şey alamıyoruz. İnsanlar aç. Faturalara gelen zamları geri çeksinler. Bunun için buradayız.”

VOA tarafından geçilen Kadınlar Hayat Pahalılığını Protesto Etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kadınlar Hayat Pahalılığını Protesto Etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kadınlar Hayat Pahalılığını Protesto Etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.