Kabil’de Rus Elçiliği’ndeki Saldırıda 2 Diplomat Öldü

Kabil’de Rus Elçiliği’ndeki Saldırıda 2 Diplomat Öldü

ABONE OL
23:15 - 15/11/2023 23:15
Kabil’de Rus Elçiliği’ndeki Saldırıda 2 Diplomat Öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Rusya Büyükelçiliği binasının girişinde düzenlenen intihar saldırısında iki elçilik görevlisi hayatını kaybederken, aralarında intihar saldırganının da bulunduğu 6 kişi öldü. Saldırıda en az 10 kişi de yaralandı.

Güvenlik yetkilileri, intihar bombacısının elçiliğin giriş kapısına yaklaşırken fark edilmesi üzerine ateş açılarak öldürüldüğünü; ancak saldırganın üzerindeki patlayıcıların infilak ettiğini açıkladı.

Patlama konsolosluk bölümü girişinde oldu

Rusya Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, kimliği belirsiz bir saldırganın elçilik girişi yakınlarında üzerindeki patlayıcıları yerel saatle 10:50’de infilak ettirdiği belirtildi.

Açıklamada, “Saldırı sonucunda diplomatik misyon görevlisi iki kişi hayatını kaybetti. Saldırı esnasında Afgan vatandaşlarından da can kayıpları oldu” denildi.

Rus yetkililerin yaptığı açıklamaya göre saldırı büyükelçiliğin Afganların vizelerini bekledikleri konsolosluk bölümü girişinde meydana geldi. Patlamanın Rus diplomatın vize adaylarını çağırmak üzere içerden çıktığı sırada gerçekleştiği belirtildi.

Kabil Polis Sözcüsü Halid Zadran da, saldırıda 4 Afgan vatandaşının hayatını kaybettiğini söyledi.

Kremlin: “Bu bir terör eylemi”

Rusya, her ne kadar diğer ülkeler gibi Taleban yönetimini resmi olarak tanımasa da, Kabil’deki büyükelçiliğini açık tutan az sayıdaki ülkeden biri.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov saldırıyı terör eylemi olarak niteledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da büyükelçiliğin saldırıdan sonra güvenlik önlemlerini artırdığını söyledi, “Bu terör eylemini düzenleyenlerin cezalandırılacağını umalım” dedi.

“Fiili yönetim güvenlik için gereken adımları atmalı”

Birleşmiş Milletler’in Afganistan misyonu UNAMA tarafından yapılan açıklamada da saldırı kınandı.

Twitter’dan yapılan yazılı açıklamada, “Son olayların ışığında, UNAMA ülkedeki fiili yönetimin halkın ve diplomatik misyonların güvenliğinin sağlanması için gerekli adımları atması gerektiğini vurguluyor” denildi.

İlk kez yabancı diplomatik misyon hedef alındı

Geçen yıl ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle yönetimi alan Taleban’ın idaresindeki Afganistan’da son bir yıldır ilk kez böyle bir intihar saldırısı gerçekleştiği belirtiliyor.

Bugüne kadar Taleban hedefleri ya da başta Şiiler olmak üzere azınlık gruplarına ait camilerin hedef alındığı Afganistan’da Taleban’ın yönetime gelmesinden bu yana ilk kez yabancı bir diplomatik misyonun hedef alındığına dikkat çekiliyor.

Saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı; ancak ülkede zaman zaman yaşanan saldırı ve bombalama eylemlerini genellikle IŞID’in Afganistan kolunun (IŞİD Horasan) gerçekleştirdiği biliniyor.

VOA tarafından geçilen Kabil’de Rus Elçiliği’ndeki Saldırıda 2 Diplomat Öldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kabil’de Rus Elçiliği’ndeki Saldırıda 2 Diplomat Öldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kabil’de Rus Elçiliği’ndeki Saldırıda 2 Diplomat Öldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.