İstanbul’u Bırakıp Diyarbakır’da Güvercin Oteli Açtı

İstanbul’u Bırakıp Diyarbakır’da Güvercin Oteli Açtı

ABONE OL
23:13 - 26/06/2022 23:13
İstanbul’u Bırakıp Diyarbakır’da Güvercin Oteli Açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze miras kalan güvercin besleme merakı, Diyarbakır’da kentleşmeyle birlikte azalıyor. Lüks binalarda güvercin besleme imkanı olmayan meraklılar, hobilerini güvercin otellerinde sürdürüyor. Son açılan oteli ise İstanbul’dan Diyarbakır’a gelen Zuhal Erat işletiyor.

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesinde açılan bir otel bugünlerde kentin gündeminde. Ancak bu otel yıldızlı, yüzme havuzlu, otoparklı ve bahçeli turistik bir otel değil. Bu otelde üç insan ve 700 güvercin barınıyor. Burası son dönemlerde sayıları artan hayvan otellerinden biri.

Oteli işleten Zuhal Erat 25 yıldan fazladır güvercin besliyor. İstanbul’da yaşayan Erat, daha önce gelip beğendiği Diyarbakır’a yerleşti. İstanbul’da da kuş oteli işleten Erat, işini güvercin merakının fazla olduğu Diyarbakır’da da sürdürmeye karar verdi. Eşi Mehmet Erat ile birlikte bir arazi kiralayan Erat kümesleri inşa ettikten sonra kapılarını güvercin meraklılarına açtı.

Otel kısa sürede 700’e yakın güvercini barındırmaya başladı. Erat çifti günün neredeyse tamamını güvercinlere ayırıyor. Zuhal Erat’ın uykudan uyandıktan sonraki ilk işi kümesleri kontrol etmek. Kümesleri tek tek gezen Erat, güvercinlere yem ve su veriyor. Ardından Erat’ın yardımcısı kümesleri temizliyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Erat, son yıllarda güvercinlerin kapalı odalarda beslendiğine dikkat çekti. Oteller sayesinde evlerinde güvercin besleme imkanı olmayanların da hobilerini sürdürebileceğine dikkat çeken Erat, “Bu benim yıllardır düşündüğüm bir projeydi. Bu da Diyarbakır’a nasip oldu. Apartmanlarda artık eskisi gibi kuş beslenmiyor, yapılaşma arttığı için şikayet oluyor. Evlerinde besleyemeyenler böyle yerleri seçiyorlar. Güvercin besleyen arkadaşlarımız apartmanlarda artık besleyemiyor, buraya geliyorlar. Aylık kiraları var kendilerine yer tutuyorlar” dedi.

Kuş meraklılarının her gün gelerek güvercinleriyle zaman geçirdiğini ifade eden Erat, “Her gün gelip yemiyle, suyuyla, hasta varsa ilacıyla ilgileniyorlar. Burada güvercinlerini besliyorlar. Her gün buradalar, sabah, akşam. Belki evlerine bu kadar gitmiyorlar. Gerçekten çok büyük bir aşk. Sabah, öğle, akşam hiç fark etmiyor. Her fırsatta dükkanlarını kapatıp buraya gelen var” diye konuştu.

Erat ile birlikte Diyarbakır’a yerleşen eşi Mehmet Erat da güvercin meraklısı. O da yıllarını güvercinlere vermiş. Eşine yardım eden Mehmet Erat, modern evlerin artık güvercin beslemeye uygun olmadığı söylüyor. İnsan kuşlarını göstermek için yakınlarını otele getirdiğini belirten Erat, VOA Türkçe mikrofonlarına şunları söyledi: “Güvercinlerde toz vardır. Evinizde beslediğiniz zaman, neresinde beslerseniz besleyin, evin her bölümüne toz gider, görünmeyen bir toz vardır. Burada yoktur mesela. Burası bahçedir, ailesiyle bile gelebilir, vakit ayırabilir. Havadar bir yerdir, bahçesi, çayı, kahvesi var. Burada kendilerini bulabilirler evde rahat etmeyebilirler. Eşlerini dostlarını kuşlarını göstermek için eve götüremeyebilirler ama buraya getirebilirler.”

Lüks siteler hobiye engel

Diyarbakır’ın mimarisi değiştikçe, hayvan besleme olanağı da azaldı. Özellikle lüks sitelerde güvercin beslemek neredeyse imkansız. Ancak bu oteller sayesinde güvercin meraklıları hobilerinden vazgeçmek zorunda kalmıyor. Bunlardan biri de Erdal Satılış. Satılış’ın 20 güvercini var. Gün içinde fırsat buldukça, otele gelip güvercinleriyle zaman geçiriyor. VOA Türkçe’ye konuşan Satılış, “Daha önce kuş beslemek için teraslı bir ev tuttum, komşular imza topladı, ‘Binada hayvan istemiyoruz, uçuramazsın, kuşların pisliği var, uğursuzluğu var’ diye. Bir taraftan da hayvan sevgisi aşılanmış bize. Böyle bir ortam görünce ilk fırsatta değerlendirmek istedim” diye konuştu.

Satılış, önce kümese girerek, kuşlarını tek tek kontrol ediyor. Ardından yemlerini veren Satılış, hasta olanlara da ilaç veriyor.

“Çocuklarımdan çok kuşlarımı görüyorum”

Atakan Güler de otelin müdavimlerinden. VOA Türkçeye konuşan Güler, güvercin merakını “Bazen çocuklarımdan çok kuşlarımı görüyorum” cümlesiyle özetliyor. Elektrik ustası olan Güler, pazar gününü oğluyla birlikte güvercinlerinin yanında geçirdi. Şikayet nedeniyle binalarda artık güvercin beslenemediğine vurgu yapan Güler, “Sürekli şikayet ediliyoruz. Ben sitede oturuyorum. Site olduğu için sıkıntı oluyor. Birçok damda da artık beslemek yasak. Böyle bir yeri tercih ettik iyi güzel gün oluyor çocuğumuzdan vazgeçip kuşlarımızın yanına geliyoruz. Ben her gün buradayım, sabah 8.00’de dükkana gidiyorum 5’te kapatıp buraya geliyorum” şeklinde konuştu. Güler, oğluna kümesi gezdirerek, ona da güvercin sevgisi aşılamaya çalışıyor.

Otelde her kümesin aylık kirası bulunuyor. Kümesi kiralayanlar, güvercinlerin yemlerini de kendileri karşılıyor. Zaman bulamamaları halindeyse, Erat’tan yardım alıyorlar.

Güvercinin 600 yıllık geçmişi

Diyarbakır’da bulunan Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın güvercinlerle ilgili hazırladığı raporda, güvercinlerin geçmişinin 600 yıla dayandığı belirtiliyor. Dört ana ırk güvercinin yetiştiği Diyarbakır’da 18 de alt ırk bulunuyor.

VOA tarafından geçilen İstanbul’u Bırakıp Diyarbakır’da Güvercin Oteli Açtı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İstanbul’u Bırakıp Diyarbakır’da Güvercin Oteli Açtı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İstanbul’u Bırakıp Diyarbakır’da Güvercin Oteli Açtı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.