İsrail’in yardım bekleyenlerin üzerine açtığı ateş sonucu 104 kişi öldü

İsrail’in yardım bekleyenlerin üzerine açtığı ateş sonucu 104 kişi öldü

ABONE OL
16:56 - 29/02/2024 16:56
İsrail’in yardım bekleyenlerin üzerine açtığı ateş sonucu 104 kişi öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail’in Gazze kent merkezi yakınlarında yardım bekleyenlerin üzerine açtığı ateş sonucu 104 Filistinli’nin öldüğü ve 280 kişinin yaralandığı bildirildi. Açıklama, Gazze’deki sağlık yetkilileri tarafından Perşembe günü yapıldı.

Gazze’de Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı’nın sözcüsü Eşref El Kidra, olayın Gazze kent merkezinin batısında, yerleşim bölgesinin kuzey kesimindeki Nabulsi kavşağında meydana geldiğini söyledi.

Kidra, sağlık ekiplerinin Şifa Hastanesi’ne ulaşan onlarca ağır yaralıya hizmet verecek kapasitesinin olmadığını söyledi.

Gazze kent merkezindeki Kemal Advan hastanesinin müdürü Hüssam Ebu Safiye, şehrin batısındaki olaydan sonra hastaneye 10 ceset ve onlarca yaralı getirildiğini söyledi.

Reuters’a telefonla bilgi veren Safiye, “Diğer hastanelerde kaç kişi olduğunu bilmiyoruz” dedi.

İsrail hükümet sözcüsü ise Gazze kent merkezi yakınlarındaki yardım dağıtımı sırasında Filistinliler’in hayatını kaybetmesini bir trajedi olarak nitelendirdi ve ilk belirlemelere göre ölümlerin dağıtım şoförlerinin kalabalığın arasına dalmasından kaynaklandığını söyledi.

Sözcü Avi Hyman gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bir noktada kamyonlar aşırı yüklendi ve Gazzeli sivil sürücüler olan kamyonları kullanan kişiler insan kalabalığına daldı, sonuçta anladığım kadarıyla onlarca kişi öldü” dedi. Hyman, “Bunun bir trajedi olduğu açık ama henüz ayrıntılardan emin değiliz” şeklinde konuştu.

Hamas, yaptığı açıklamada, olayın ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını amaçlayan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

“Hareket liderliği tarafından yürütülen müzakereler, halkımızın kanı pahasına yürütülen açık bir süreç değildir” denilen açıklamada, Perşembe günkü ölümlere atıfta bulunuldu ve görüşmelerin başarısız olmasından İsrail’in sorumlu olacağı belirtildi.

Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın makamından yapılan açıklamada ise “İsrail işgal ordusunun bu sabah Nabulsi kavşağında yardım kamyonlarını bekleyen insanlara karşı gerçekleştirdiği çirkin katliamı kınıyoruz” denildi.

Videolar kamyonlarda cesetlerin olduğunu gösteriyor

Gazze’deki sağlık yetkilileri, Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail’e baskın yapmasıyla patlak veren çatışmalarda şimdiye kadar bölgede 30 bin kişinin öldüğünün doğrulandığını ve binlerce kişinin de enkaz altında kaldığının sanıldığını söylüyor.

Sosyal medyada yayınlanan videolarda çok sayıda ceset taşıyan kamyonlar görülüyor. Reuters, El Nabulsi kavşağına ait olduğunu doğruladığı bir videoda hareketsiz duran birkaç kişinin yanısıra çok sayıda yaralının da görüldüğünü belirtti.

Reuters’ın doğrulayamadığı bir başka videoda ise kanlar içindeki insanların bir kamyonla taşındığı, sağlık görevlilerinin bir hastane zemininde insanları tedavi ettiği ve cesetlerin kefenlere sarıldığı görülüyor.

Videoda bir kişininse “Bu şekilde yardım istemiyoruz. Yardım ve kurşunu bir arada istemiyoruz. Çok sayıda şehit var” dediği görülüyor.

Olayla ilgili olarak bir İsrail askeri sözcüsü, bölgede İsrail bombardımanı olduğuna dair bir bilgi olmadığını söyledi.

VOA tarafından geçilen “İsrail’in yardım bekleyenlerin üzerine açtığı ateş sonucu 104 kişi öldü” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail’in yardım bekleyenlerin üzerine açtığı ateş sonucu 104 kişi öldü” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail’in yardım bekleyenlerin üzerine açtığı ateş sonucu 104 kişi öldü” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.