“İsrail’in sivilleri koruma niyeti ile sahada gördüklerimiz arasında fark var”

“İsrail’in sivilleri koruma niyeti ile sahada gördüklerimiz arasında fark var”

ABONE OL
13:19 - 08/12/2023 13:19
“İsrail’in sivilleri koruma niyeti ile sahada gördüklerimiz arasında fark var”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD yönetimi, geçici ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyine yoğunlaştırdığı saldırılarda sivillerin hayatını kaybetmesinden rahatsız.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün Washington’da, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na yeni atanan ülkenin eski Başbakanlarından David Cameron ile görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Blinken, yaşanan kayıpların İsrail hükümetinin sivilleri korumaya yönelik beyanlarıyla bağdaşmadığını söyledi.

“İsrail’in sivillerin korunmasına öncelik vermesi zorunludur ve zorunlu olmaya devam etmektedir” diyen Blinken, “sivilleri koruma niyeti ile sahada yaşananlar arasında fark olduğunu” dile getirdi.

Blinken, Gazze’de yaşanan sivil kayıpların İsrail hükümetinin sivilleri korumaya yönelik beyanlarıyla bağdaşmadığını söyledi

Gazze’nin geleceğine Filistin halkının karar vermesi ve sorunun çözümünün iki devletten geçtiği görüşlerini yineleyen Blinken, şöyle konuştu:

“Gazze ile ilgili ele alınması gereken güvenlik, yönetim ve yeniden yapılanma sorunları olacak. İleriye dönük bazı temel ilkeler konusunda da son derece netiz; bunlar arasında İsrail’in Gazze’yi yeniden işgal edemeyeceği, Filistinliler’in Gazze’den zorla göç ettirilemeyeceği, Gazze topraklarının hiçbir şekilde küçültülemeyeceği ve elbette Gazze’nin İsrail’e karşı terör eylemleri için bir platform olarak kullanılamayacağı yer alıyor.”

Blinken bugün Fidan ve İİT bakanlarıyla görüşecek

Blinken ayrıca, aralarında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da olacağı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi’nden mevkidaşlarıyla biraraya geleceğini söyledi.

Blinken ile Türkiye, Filistin, Suudi Arabistan, Endonezya, Mısır, Ürdün, Katar ve Nijerya Dışişleri Bakanları bugün Washington’da görüşecek.
Bu arada ABD Başkanı Joe Biden dün, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Ürdün Kralı Abdullah ile ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden’ın “sivilleri korumanın ve sivil nüfusu Hamas’tan ayırmanın kritik bir ihtiyaç olduğunu vurguladığı, bunun da insanların çatışma alanlarından güvenli bir şekilde uzaklaşmalarına olanak tanıyacak koridorlar yoluyla yapılabileceği” belirtildi.

Kerem Şalom sınır kapısı kararı

Diğer yandan Amerikalı bir yetkili dün yaptığı açıklamada, Gazze’ye daha fazla insani yardımın ulaşması için İsrail’in ABD’nin Kerem Şalom sınır kapısını kamyonların ve yüklerinin denetimi için açma talebini kabul ettiğini söyledi.

Kerem Şalom, Gazze’nin İsrail ve Mısır ile olan güney sınırında yer alıyor. İki ay önce çatışmalar başlamadan önce Gazze’ye giren kamyonların yüzde 60’ı bu kapıyı kullanıyordu.

Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den bu yana çoğu çocuk ve kadın 17 bin 170 Filistinli öldü, 46 binden fazla kişi de yaralandı. Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırılarında ise 1200 kişi öldü, 200’den fazla kişi de rehin alındı.

İsrail ordusu bugün yaptığı açıklamada, kara harekâtının başladığı 20 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışmalarda 92 askerinin öldüğünü bildirdi.

VOA tarafından geçilen “İsrail’in sivilleri koruma niyeti ile sahada gördüklerimiz arasında fark var” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail’in sivilleri koruma niyeti ile sahada gördüklerimiz arasında fark var” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail’in sivilleri koruma niyeti ile sahada gördüklerimiz arasında fark var” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.