İsrail’in Refah’a olası kara operasyondan endişe edilirken, iki rehinenin kurtarıldığı açıklandı

İsrail’in Refah’a olası kara operasyondan endişe edilirken, iki rehinenin kurtarıldığı açıklandı

ABONE OL
10:50 - 12/02/2024 10:50
İsrail’in Refah’a olası kara operasyondan endişe edilirken, iki rehinenin kurtarıldığı açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail, bu sabahki hava saldırılarıyla Refah’ta iki İsrailli rehineyi kurtardığı özel kuvvetler operasyonu yürüttüğünü açıkladı. Gazze’deki yetkililer operasyonda 37 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirdi.

İsrail ordusu, ülkenin Shin Bet güvenlik servisi ve Refah’taki Özel Polis Birimi’nin ortak operasyonuyla 60 yaşındaki Fernando Simon Marman ve 70 yaşındaki Louis Hare’in kurtarıldığını açıkladı.

Ordu, iki kişinin 7 Ekim’de Hamas tarafından Kibbutz Nir Yitzhak’tan kaçırıldığını kaydetti. İsrail ordu sözcüsü Yarbay Richard Hecht, “Çok karmaşık bir operasyondu. Bu operasyon üzerinde uzun zamandır çalışıyorduk. Uygun koşulları bekliyorduk” dedi.

Hecht, rehinelerin baskın sırasında hasar görmüş bir binanın ikinci katında tutulduğunu ve çevreden yoğun silah sesleri duyulduğunu söyledi. İki rehinenin hastaneye kaldırıldığı ve sağlık kontrollerinin yapıldığı bildirildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a düzenlenen hava saldırısının, askerlerinin çıkarılmasına izin veren baskınla aynı zamana denk geldiğini kaydetti.

Reuters haber ajansı, İsrail’in Refah’ı hedef alan hava saldırılarının paniğe yol açtığını ve bölge sakinlerinin saldırılara uykuda yakalandığı bildirdi. Reuters ayrıca bölge sakinlerinin İsrail’in Refah’ta bir kara harekatı başlatmasından endişe duyduğunu aktardı.

Bölge sakinlerine göre İsrail uçakları, tankları ve gemilerinin katıldığı saldırılarda iki cami ve çok sayıda ev vuruldu.

Hamas yaptığı açıklamada, “Refah’a yapılan saldırının İsrail’in Filistin halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşı ve zorla yerinden etme girişimlerinin devamı olduğunu” söyledi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın dün Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüşerek, İsrail’in Refah’ta barınan yaklaşık 1 milyon insanın güvenliğini sağlamaya yönelik inandırıcı bir plan olmadan askeri operasyon başlatmaması gerektiğini söylediğini açıkladı. Görüşmenin 45 dakika sürdüğü öğrenildi.

Yardım kuruluşları Refah saldırılarının devam etmesinin felaket olacağını söylüyor. Refah, İsrail’in askeri harekatıyla harap olan bölgede son güvenli yer olarak görülüyor.

Netanyahu’nun ofisi, orduya Refah’ın boşaltılması ve orada konuşlandırıldığını söylediği dört Hamas taburunun imha edilmesi yönünde emir verdiğini açıklamıştı.

Hamas’ın geçen yıl 7 Ekim’deki İsrail saldırılarında 1200 kişi öldü, 200’den fazla kişi de kaçırıldı. Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik misilleme saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 28 binden fazla Filistinli öldürüldü.

Netanyahu Pazar günü yayınlanan bir röportajda, Gazze’de tutulan 132 İsrailli rehineden hayatta olanlar olduğunu, bunun da İsrail’in bölgedeki savaşını haklı kıldığını söyledi. Hamas kaynakları ise İsrail’in Refah’a yapacağı herhangi bir kara saldırısının, rehine değişimi müzakerelerini sona erdireceğini bildiriyor.

Bölgesel temaslar sürüyor

Mısır Pazar günü, sınırına yakın Refah’a olası bir İsrail askeri saldırının “korkunç sonuçları” olacağı konusunda uyardı. Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Mısır, Filistin’in Refah kentinin hedef alınmasını önlemek için tüm uluslararası ve bölgesel çabaların birleştirilmesi çağrısında bulundu” denildi.

Başkan Joe Biden bugün Washington’da Ürdün Kralı 2. Abdullah’ı ağırlayacak ve iki liderin Gazze’de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik devam eden çabaları ve Refah liman kentinde olası bir İsrail askeri operasyonuna ilişkin artan endişeleri görüşmesi bekleniyor.

Bu, geçen ay Ürdün’deki bir ABD üssüne düzenlenen drone saldırısında üç Amerikan askerinin öldürülmesinden bu yana müttefikler arasındaki ilk toplantı. Biden, ölümlerden İran destekli milisleri sorumlu tutmuştu.

VOA tarafından geçilen İsrail’in Refah’a olası kara operasyondan endişe edilirken, iki rehinenin kurtarıldığı açıklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail’in Refah’a olası kara operasyondan endişe edilirken, iki rehinenin kurtarıldığı açıklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail’in Refah’a olası kara operasyondan endişe edilirken, iki rehinenin kurtarıldığı açıklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.