İsrail’in Lübnan’da düzenlediği saldırıda Hizbullah komutanı öldürüldü

İsrail’in Lübnan’da düzenlediği saldırıda Hizbullah komutanı öldürüldü

ABONE OL
18:21 - 08/01/2024 18:21
İsrail’in Lübnan’da düzenlediği saldırıda Hizbullah komutanı öldürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından biri İsrail’in düzenlediği saldırıda Lübnan’da öldürüldü. Gerilimin yükselmesi, Ortadoğu’da yeni bir cephenin açılması endişelerini arttırdı.

Adını vermeyen Lübnanlı bir güvenlik yetkilisine göre, sınırda faaliyet gösteren Hizbullah gücünün komutanı, aracına düzenlenen saldırıda öldürüldü.

Hizbullah’tan yapılan açıklamaya göre, öldürülen komutanın adı Visam Hasan El Tavil.

El Tavil’in Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana öldürülen en üst düzey Hizbullah komutanı olduğu belirtiliyor.

Hizbullah’ın medya organlarında paylaşılan fotoğraflarda El Tavil, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve 2008’de öldürülen Hizbullah komutanlarından İmad Muğniye ile birlikte görülüyor.

El Tavil bir başka fotoğrafta da 4 yıl önce Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD’nin düzenlediği operasyonda öldürülen İran Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani ile birlikte yer alıyor.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta geçen hafta Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Salih Aruri öldürülmüştü. İsrail Aruri’nin öldürülmesinde rolü olduğunu ne yalanladı ne doğruladı. İki Amerikalı yetkiliyse, saldırının arkasında İsrail’in olduğunu söyledi.

Yeni bir cephe açılması endişesi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmanın Ortadoğu’da yayılmasını engellemek üzere bölgedeki temaslarını sürdürüyor.

İsrail, kuzeyinde Lübnan sınırındaki çatışmayı büyük ölçüde sınırlı tutmaya çalışıyor; ancak İsrailli yetkililerin gerilim diplomasi ile çözülmezse savaşmaya hazır olduklarına yönelik açıklamaları endişeye yol açıyor.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından İsrail’e roket saldırılarını başlatan Hizbullah, bu sayede Gazze üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçladığını iddia ediyor.

Hizbullah’ın Rıdvan Gücü sınırda faaliyet gösteriyor

İsrailli yetkililer, Lübnan’da öldürülen komutanın da yer aldığı sınır hattında faaliyet gösteren elit Hizbullah birliği Rıdvan Gücü ile ilgili kaygılı olduklarını belirtmişti.

7 Ekim’den bu yana İsrail-Lübnan sınırında devam eden çatışmalarda, aralarında Rıdvan Gücü üyelerinin de bulunduğu 130’dan fazla Hizbullah savaşçısının öldüğü belirtiliyor.

Rıdvan Gücü üyelerinden ve Hizbullah’ın önde gelen siyasetçilerinden birinin oğlu olan Abbas Raad, İsrail’in Kasım ayında düzenlediği saldırıda öldürülmüştü.

Nasrallah uyarıda bulunmuştu

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah geçen hafta televizyonda canlı yayınlanan açıklamasında İsrail’i “Bizimle savaşmayı düşünen pişman olur” sözleriyle uyarmıştı.

Hizbullah lideri yardımcısı Naim Kasım Pazar günü yaptığı açıklamada kapsamlı bir savaş başlatmak istemediklerini; ancak İsrail’in buna karar vermesi halinde buna “tereddüt etmeden ellerindeki tüm imkanla” karşılık vereceklerini söylemişti.

VOA tarafından geçilen İsrail’in Lübnan’da düzenlediği saldırıda Hizbullah komutanı öldürüldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail’in Lübnan’da düzenlediği saldırıda Hizbullah komutanı öldürüldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail’in Lübnan’da düzenlediği saldırıda Hizbullah komutanı öldürüldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.