İsrail ve Hamas çatışmalara dört gün ara verilmesi ve rehine takasında anlaştı

İsrail ve Hamas çatışmalara dört gün ara verilmesi ve rehine takasında anlaştı

ABONE OL
08:09 - 22/11/2023 08:09
İsrail ve Hamas çatışmalara dört gün ara verilmesi ve rehine takasında anlaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail hükümeti ve Hamas bugün, İsrail’de tutuklu bulunan 150 Filistinliye karşılık Gazze’de tutulan 50 rehinenin serbest bırakılması ve Gazze’ye insani yardım girişine izin verilmesi için çatışmalara dört gün ara verilmesi konusunda anlaştı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, 50 kadın ve çocuğun dört gün içinde serbest bırakılacağı ve bu süre zarfında çatışmalara ara verileceği belirtildi.

Serbest bırakılan her 10 rehine için çatışmalara verilen aranın bir gün daha uzatılacağı belirtilirken, karşılığında Filistinli tutukluların serbest bırakılacağından söz edilmedi.

“İsrail hükümeti tüm rehinelerin evlerine dönmesi konusunda kararlıdır. Bu gece, bu hedefe ulaşmak için ilk aşama olarak önerilen anlaşmayı onayladı” denilen açıklama, basına kapalı olarak saatler süren müzakerelerin ardından yayınlandı.

Ancak Netanyahu İsrail’in daha geniş kapsamlı misyonunun değişmediğini söyledi. İsrail Başbakanı, “Savaştayız ve tüm hedeflerimize ulaşana kadar savaşa devam edeceğiz. Hamas’ı yok etmek, tüm rehinelerimizi geri vermek ve Gazze’deki hiçbir varlığın İsrail’i tehdit edememesini sağlamak” dedi.

150 Filistinliye karşılık 50 İsrailli

Hamas ise, 50 rehinenin İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinli kadın ve çocuk karşılığında serbest bırakılacağını açıkladı. Filistinli grup yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasıyla aynı zamanda yüzlerce kamyon insani, tıbbi ve yakıt yardımının Gazze’ye girmesine izin verileceğini bildirdi.

İsrail’in ateşkes süresince Gazze’nin hiçbir yerinde kimseye saldırmayacağını ya da kimseyi tutuklamayacağını taahhüt ettiği belirtildi.

Katar hükümeti ise, “İsrail hapishanelerinde tutulan bir grup Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılması karşılığında Gazze’den 50 sivil kadın ve çocuk rehinenin serbest bırakılacağını” açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını söyleyerek, “Bugünkü anlaşma başka Amerikalı rehineleri de eve getirmeli ve hepsi serbest bırakılana kadar durmayacağım” dedi.

Rehinelerin yarından itibaren serbest bırakılması bekleniyor

Gizli müzakerelere aracılık eden Katar’ın yanı sıra ABD, İsrail ve Hamas yetkilileri günlerdir bir anlaşmanın yakın olduğunu söylüyorlardı.

Hamas 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda 1200 kişiyi öldürmüş, 200’den fazla kişiyi de rehin almıştı.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında öldürülenler arasında anne ve babası bulunan 3 yaşındaki bir kız çocuğunun da bulunduğu üç Amerikalının serbest bırakılacak rehineler arasında yer almasının beklendiğini söyledi.

İsrail hükümeti, İsrail vatandaşlarının yanı sıra rehinelerin yarısından fazlasının ABD, Tayland, İngiltere, Fransa, Arjantin, Almanya, Şili, İspanya ve Portekiz’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 40 ülkeden yabancı ve çifte vatandaşlığa sahip olduğunu açıklamıştı.

İsrail medyası rehinelerin Perşembe günü serbest bırakılmaya başlanmasının beklendiğini duyurdu.

VOA tarafından geçilen İsrail ve Hamas çatışmalara dört gün ara verilmesi ve rehine takasında anlaştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail ve Hamas çatışmalara dört gün ara verilmesi ve rehine takasında anlaştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail ve Hamas çatışmalara dört gün ara verilmesi ve rehine takasında anlaştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.