İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma kapsamında ilk grup rehine serbest

İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma kapsamında ilk grup rehine serbest

ABONE OL
22:23 - 24/11/2023 22:23
İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma kapsamında ilk grup rehine serbest
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ve Hamas arasında Katar’ın arabuluculuğunda varılan anlaşma kapsamında ilk aşamada 13 İsrailli serbest bırakıldı. 10 Tayland vatandaşı ve 1 Filipinli rehine de ayrı bir anlaşma kapsamında serbest kaldı.

İsrail ve Hamas arasında yedi haftadır devam eden savaşta ilk kez çatışmalara dört günlüğüne ara verildi. Geçici ateşkes, varılan anlaşma kapsamında rehinelerin ilk bölümünün serbest kalmasının da önünü açtı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisi, 13 İsrailli’nin serbest bırakıldığını doğruladı. İsrail basınına göre 13 İsrailli Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’ne ve daha sonra da Mısırlı güvenlik ekibine teslim edildi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından rehin alınan 240 kişi arasında başka ülke vatandaşları da bulunuyordu.

Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda varılan bir anlaşma kapsamında 10 Tayland vatandaşı ve bir Filipinli’nin de serbest kaldığı açıklandı.

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin 12 Taylandlı’nın serbest bırakıldığını söylemişti.

Rehinelerin serbest kalması süreci gerçek zamanlı olarak izleniyor

Anlaşmaya arabuluculuk yapan Katar rehinelerin serbest kalması sürecinin Doha’daki operasyon odasından takip edileceğini belirtmişti.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Beyaz Saray yetkililerinin de rehinelerin serbest kalmasını gerçek zamanlı olarak izlediği belirtiliyor.

Serbest bırakılan ilk rehine grubunda ABD vatandaşları bulunmuyor. Ancak Amerikalı yetkililer geçici ateşkes boyunca serbest bırakılması planlanan 50 kişi arasında 3 ABD vatandaşının olmasını bekliyor.

Daha fazla rehine serbest bırakılabilir mi?

Dört gün boyunca yürürlükte olacak olan geçici ateşkes boyunca toplamda 50 rehinenin serbest kalması bekleniyor.

İsrail Hamas’ın her gün en az 10 rehineyi serbest bırakması halinde geçici ateşkesin süresinin uzatılabileceğinin sinyalini vermişti. Filistinli bir kaynak da 100 rehinenin serbest kalabileceğini söylemişti.

Geçici ateşkes yürürlüğe girdiğinden bu yana herhangi bir ihlalin yaşanmadığı ve yardım taşıyan TIR’ların Gazze’ye girmeye başladığı belirtiliyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, geçici ateşkesin ardından “tam askeri güçle” devam edeceklerini söyledi. Gallant, “Hamas’ın yok edilmesi, Gazze’den rehinelerin İsrail’e getirilmesi hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız. 240 rehine var ve bu bizim kabul edemeyeceğimiz bir şey” dedi.

39 Filistinli mahkum serbest kaldı

Rehinelerin serbest kalması karşılığında, İsrail’de gözaltında tutulan 39 Filistinli mahkum da serbest kalıyor.

Hamas’ın açıkladığı isim listesine göre 39 kişi arasında 24 kadın ve 15 çocuk var. Listedeki kişilerin çoğunun Batı Şeria’dan olduğu belirtiliyor.

Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’deki saldırısında İsrail’e göre 1200 kişi hayatını kaybetti. Saldırının ardından yaklaşık 240 kişi de kaçırılmıştı.

İsrail’in Hamas’ın yönetimindeki Gazze’ye yönelik hava ve kara harekatında Gazze’deki yetkililere göre 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi 17 yıldır İsrail ablukasında bulunuyor. Hamas, ABD ve AB’nin terör örgütü listesinde. İsrail Hamas’ın Gazze’de sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını iddia ederken, Hamas ise bu iddiayı reddediyor.

Reuters’ın haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma kapsamında ilk grup rehine serbest haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma kapsamında ilk grup rehine serbest haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma kapsamında ilk grup rehine serbest haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.