İsrail tankları Gazze’nin güneyindeki saldırıda Han Yunus’un merkezine ulaştı

İsrail tankları Gazze’nin güneyindeki saldırıda Han Yunus’un merkezine ulaştı

ABONE OL
22:09 - 10/12/2023 22:09
İsrail tankları Gazze’nin güneyindeki saldırıda Han Yunus’un merkezine ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas yönetimindeki Gazze’deki sağlık yetkilileri savaşta yaklaşık 18 bin Filistinli’nin öldürüldüğünü açıklarken, İsrail tankları Pazar günü güney Gazze Şeridi’nin ana kenti Han Yunus’un merkezine doğru büyük ilerleme kaydetti.

İsrailli liderler onlarca Hamas savaşçısının teslim olduğunu ve daha fazlasını teslim olmaya teşvik ettiklerini açıkladı. Hamas ise “yanlış ve temelsiz” olarak nitelendirdiği iddiayı yalanladı.

Bölge sakinleri, gece boyunca süren ve İsrail’in doğudan ilerleyişini yavaşlatan yoğun çatışmaların ardından tankların Han Yunus’un ortasından geçen ana kuzey-güney yoluna ulaştığını söylüyor. Tanklar ilerlerken savaş uçakları da çatışmaların batısındaki bölgeyi vurdu.

Patlamaların gürültüsünün dinmediği Han Yunus üzerinde kalın beyaz duman tabakaları yükseldi. (10 Aralık 2023)

Gazze’den kaçarak Han Yunus’a sığınan dört çocuk babası bir adam Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “En korkunç gecelerden biriydi, direniş çok güçlüydü, saatlerce durmayan silah ve patlama sesleri duyuyorduk,” dedi.

Misilleme korkusuyla kimliğinin açıklanmasını istemeyen Filistinli adam, “Han Yunus’ta tanklar şehrin merkezindeki Cemal Abdülnasır Caddesi’ne ulaştı. Keskin nişancılar bölgedeki binalarda pozisyon aldı” diye konuştu.

Gazze Şeridi’nin diğer ucunda, İsrail’in daha önce kuvvetlerinin görevlerini büyük ölçüde tamamladığını söylediği kuzey bölgelerinde yaşayanlar da, savaşın şimdiye kadarki en yoğun çatışmalarından bazılarına şahitlik ettiklerini anlattı.

Reuters’a konuşan Gazzeliler’e göre İsrail birlikleri, haftalar önce tüm kuzeyin boşaltılması emrine rağmen hala yerleşim olan Cebaliye ve Gazze Şehri’nin Şecaiye bölgelerinde şiddetli bir direnişle karşılaştı.

Bir başka kuzey bölgesi olan Beyt Lahiya’da evi yıkıldıktan sonra Cebaliye’ye sığınan yedi çocuk babası 59 yaşındaki Nasır, “Haftalardır duyduğumuz en şiddetli savaş olduğunu söyleyebilirim,” dedi. Patlama seslerinin duyulduğu konuşmada Nasır, her şeye rağmen Cebaliye’yi terk etmeyeceklerini söyledi.

İsrail saldırılarında yaralanan Filistinli bir çocuk, Han Yunus’ta bulunan Nasır Hastanesi’nde, öldürülen aile üyelerinin cenazesine katıldı. (10 Aralık 2023)

Pazar günü Başbakan Benyamin Netanyahu onlarca Hamas savaşçısının teslim olduğunu söyledi ve bunu örgüt için sonun başlangıcı olarak nitelendirdi. Netanyahu, televizyonda yaptığı açıklamada onlara “Teslim olun. Hemen” dedi.

Hamas, savaşçılarının teslim olduğunu reddetti ve çatışmalar sırasında 180 İsrail askeri aracını imha ettiğini söyledi ancak kanıt sunmadı. Örgüt, İsrail’in kalan rehineleri güç kullanarak değil, sadece müzakereler yoluyla kurtarabileceğini söyledi.

Cuma günü sosyal medyada ortaya çıkan, Gazze’de gözaltına alınan Filistinli erkeklerin iç çamaşırlarıyla yere diz çökmüş görüntüleri Arap ülkelerinde büyük öfkeye yol açtı.

İsrail ordusu tarafından Gazze’de serbest bırakılan 10 kişilik gruptaki Filistinliler Reuters’a, gözaltında fiziksel tacize uğradıklarını, askerler tarafından başlarına ve vücutlarına ayakkabılarla vurulduğunu söyledi. İsrail ordusundan bir sözcü bu iddiayı incelediklerini kaydetti.

Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı ise Pazar günkü açıklamasında, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında yaklaşık 18 bin Filistinli’nin öldüğünü ve 49 bin 500 kişinin yaralandığını söyledi.

Bakanlık sözcüsü Eşref El Kidra, Al Jazeera televizyonuna verdiği telefon röportajında son 24 saat içinde 297 kişinin öldüğünü ve 550’den fazla kişinin de yaralandığını söyledi.

Haftalardır kuzeyde yoğunlaşan çatışmaların ardından İsrail bu hafta Han Yunus’a saldırarak güneyde kara harekatını başlatmıştı. Gazze Şeridi’nin neredeyse tamamında çatışmalar sürerken, uluslararası yardım kuruluşları bölgede yaşayan 2,3 milyon insanın saklanacak hiçbir yeri kalmadığını söylüyor.

Han Yunus’ta gece boyunca bombalanarak yerle bir edilen bir evin bulunduğu yerde, siviller ölen yakınlarının cesetlerini enkaz altında çıkarırken Reuters’a konuştu.

“Yatsı namazını kıldık ve uyuduk, sonra uyandığımızda evi tepemizde bulduk” diyen Ahmed Abdel Wahab, saldırıyı “Yukarıdaki üç kat çöktü ve insanlar altında kaldı. Annem ve babam, kız kardeşim ve erkek kardeşim, kuzenlerimin hepsi” sözleriyle anlattı.

Han Yunus’un ana hastanesi olan Nasser Hastanesi ölü ve yaralılarla dolup taştı. Pazar günü insanlar battaniyelere ve halılara sarılmış daha fazla yaralı taşıdıkça acil serviste yer kalmadı.

İsrail ordusu Han Yunus’taki yeraltı tünellerini bombaladığını ve pusu kurmaya hazırlanan “Filistinli silahlı bir gruba” saldırdığını söyledi, ancak tankların ilerleyişi hakkında bir açıklama yapmadı.

Gazze’de yaşayanların büyük çoğunluğu evlerini terk etmek ve taşıyabildikleri kadar eşyayla birkaç kez kaçmak zorunda kaldı. İsrail sivilleri korumak için elinden geleni yaptığını savunuyor; ancak en yakın müttefiki ABD bile bu vaatlerin yetersiz kaldığını söylüyor.

İsrail kuşatması erzakları keserken, Birleşmiş Milletler kitlesel açlık ve hastalık uyarısında bulundu.

100’den fazla rehinenin serbest bırakıldığı bir haftalık ateşkesin ana arabulucusu olan Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen uluslararası bir konferansta Arap dışişleri bakanları ise Cuma günü insani ateşkes talep eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını veto eden ABD’yi eleştirdi.

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El Sani savaşın Ortadoğu’da bir nesli radikalleştirme riski taşıdığını söyledi. Ürdün Dışişleri Bakanı İsrail’in Filistinliler’i Gazze’den sürmeyi amaçladığını ve yaşananların soykırımın yasal tanımına uyduğunu söyledi.

Ateşkes çağrısından “vazgeçmeyeceğini” söyleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Güvenlik Konseyi’ni insani bir felaketi önlemek için baskı yapmaya çağırdım ve insani bir ateşkes ilan edilmesi çağrımı yineledim. Ne yazık ki Güvenlik Konseyi bunu yapamadı, ancak bu daha az gerekli olduğu anlamına gelmiyor” dedi.

İsrail çatışmaları durdurması yönündeki talepleri geri çeviriyor. Pazar günü kabinesini bilgilendiren Başbakan Benyamin Netanyahu, Fransa, Almanya ve diğer ülkelerin liderlerine şunları söylediğini belirtti: “Bir yandan Hamas’ın ortadan kaldırılmasını desteklerken diğer yandan Hamas’ın ortadan kaldırılmasını engelleyecek şekilde savaşı sona erdirmemiz için bize baskı yapamazsınız.”

VOA tarafından geçilen İsrail tankları Gazze’nin güneyindeki saldırıda Han Yunus’un merkezine ulaştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail tankları Gazze’nin güneyindeki saldırıda Han Yunus’un merkezine ulaştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail tankları Gazze’nin güneyindeki saldırıda Han Yunus’un merkezine ulaştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.