İsrail saldırılarını yoğunlaştırırken Gazze’den Mısır’a ilk tahliyeler yapıldı

İsrail saldırılarını yoğunlaştırırken Gazze’den Mısır’a ilk tahliyeler yapıldı

ABONE OL
20:54 - 01/11/2023 20:54
İsrail saldırılarını yoğunlaştırırken Gazze’den Mısır’a ilk tahliyeler yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mısırlı güvenlik yetkilileri, Katar’ın arabulucuğuyla varılan anlaşma kapsamında bugün Gazze’den Mısır’a ilk grup yaralının tahliye edildiğini söyledi. Yaralıların Mısır’a tahliyesi, İsrail kuvvetlerinin Gazze’de Hamas militanlarına karşı saldırıları arttırdığı süreçte gerçekleşti.

Yaralılar, Refah Sınır Kapısı’ndan ambulanslarla tahliye edildi. Mısır, İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma uyarınca yabancı pasaport sahipleri ve ağır yaralıların Gazze’den tahliyesine izin veriliyor.

Filistinliler, İsrail kuvvetlerinin gece boyunca Gazze’ye karadan, denizden ve havadan bombardımanı ve topçu ateşini sürdürdüğünü, sivil can kaybının arttığını söyledi.

Mısırlı güvenlik yetkilileri, Katar’ın arabulucuğuyla varılan anlaşma kapsamında bugün Gazze’den Mısır’a ilk grup yaralının tahliye edildiğini söyledi.

Mısırlı bir güvenlik yetkilisi, bugün Refah Sınır Kapısı’ndan 500 yabancı pasaport sahibinin Mısır’a geçişine izin verileceğini bildirmişti. Yetkili, bu sabah itibarıyla yaklaşık 200 yabancının Refah sınır kapısının Gazze tarafında beklediğini söyledi.

İkinci bir kaynaksa bu yabancıların tamamının bugün Mısır’a geçiş yapmasının beklenmediğini, kapının tahliyeler için açık kalma süresinin belirsiz olduğunu kaydetti.

Batılı bir yetkili, Gazze’den çıkışına izin verilecek yabancı pasaport sahiplerinin listesinin İsrail ve Mısır arasında yapılan görüşmelerde kabul edildiğini, ilgili büyükelçiliklerin bilgilendirildiğini söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili de sınır geçişlerini Mısır ile eşgüdümlü olarak yürüttüklerini bildirdi.

Sağlık kaynakları, Mısır’ın Sina Yarımadası’ndaki Şeyh Zuvayed’de bir sahra hastanesi hazırladığını bildirdi.

Ürdün ve İtalya da vatandaşlarını bugün Gazze’den çıkarmayı umduklarını belirtti.

Mısırlı ilk kaynak, yaralı ve yabancıların Mısır’a tahliyesine ilişkin anlaşmanın, Hamas’ın elindeki yaklaşık 240 rehinenin serbest bırakılmasına ya da çok sayıda ülkenin talep ettiği ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun reddettiği “insani ateşkese” bağlı olmadığını söyledi.

Endonezya, 10 vatandaşını tahliye etmeye çalıştığını, ancak Endonezya’nın işlettiği hastanede görev yapan üç gönüllünün Gazze’de kalmaya karar verdiğini bildirdi. Filipinler’den yapılan açıklamadaysa Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne bağlı iki Filipinli doktorun Gazze’den ayrılacaklar arasında bulunduğu kaydedildi.

Ürdün ve İtalya da vatandaşlarını bugün Gazze’den çıkarmayı umduklarını belirtti.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bu sabah Refah sınırı açıldı ve ilk tahliyeler başladı. İlk İtalyan vatandaşlarının da Gazze Şeridi’nden ayrılmalarını sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Tajani, Kahire’deki İtalyan Büyükelçiliği’nin Gazze’den tahliye edilecek İtalyan vatandaşlarını kabule hazır olduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü de Gazze Şeridi’ndeki Alman vatandaşlarının Refah sınırından Mısır’a tahliye edilmeleri olasılığı hakkında bilgilendirildiğini söyledi.

Alman vatandaşlarının ilk olarak Kahire’ye getirilebileceğini belirten sözcü, bölgeden Alman vatandaşlarının ayrıldıklarına ilişkin somut bir işaret olmadığını vurguladı.

Batılı bir yetkili, Gazze’den çıkışına izin verilecek yabancı pasaport sahiplerinin listesinin İsrail ve Mısır arasında yapılan görüşmelerde kabul edildiğini, ilgili büyükelçiliklerin bilgilendirildiğini söyledi.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’deki baskınında yaklaşık 300 askerin ve 1100 sivili öldürdüğünü kaydediyor.

Gazze’deki sağlık yetkilileriyse bugün yaptıkları açıklamada İsrail saldırılarında 3 bin 648’i çocuk en az 8 bin 769 Filistinli’nin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail saldırıları sürüyor

İsrail savaş uçakları, tankları ve savaş gemileri Gazze kent merkeziyle kuzey kesimleri gece boyunca bombardımana tutmaya devam etti. İsrail kava kuvvetleri de Gazze’nin kuzey, güney ve doğusunda Hamas ve diğer gruplarla çarpıştı. İsrail’in tam kapsamlı istila yerine kademeli kazanımları hedeflediği bir dizi hücumda bulunduğu gözleniyor.

Gazze’deki sağlık yetkilileriyse bugün yaptıkları açıklamada İsrail saldırılarında 3 bin 648’i çocuk en az 8 bin 769 Filistinli’nin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Gazze’deki telekomünikasyon şirketi Paltel, bugün bölgede yine telefon ve internet hizmetlerinin kesildiğini bildirdi.

Gazze’de yaşayan Ahmed Muhey, iletişimdeki kesintilerle ilgili, “Sivillere karşı işledikleri suçları dünyanın görmesini istemiyorlar” şeklinde konuştu.

Nasır Hastanesi önünde toplanan onlarca Filistinli, defnetmek için yakınlarının cenazelerini teslim almayı bekledi.

Hastanenin içindeyse yerde dizili olan cenazelerin defin için hazırlandığı görüldü.

Sağlık yetkilileri, İsrail’in Han Yunus’a gece düzenlediği saldırılarda öldürülen 4’ü çocuk 15 Filistinli’nin cenazesini aldıklarını söyledi.

Gazze’nin en büyük hastanelerinden Şifa ve Endonezya hastanelerinde jeneratör yakıtının hızla azalması nedeniyle elektrik hizmeti kesildi.

Gazze’deki tek kanser tedavi merkezi kapandı

Öte yandan Gazze’deki tek kanser tedavi merkezi olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’nin yakıtın bitmesi nedeniyle artık hizmet veremediği bildirildi.

Hastane müdürü Subhi Skaik, El Cezire televizyonunun yayınladığı basın toplantısında, hastanenin tüm yakıtını tükettiğini ve artık hizmet veremediğini söyledi.

Skaik, “Tüm dünyaya sesleniyoruz, kanser hastalarını ölüme terk etmeyin” dedi.

Gazze’de Filistinli sağlık yetkilisi Mai El Kayla da hastanenin direktörünün açıklamasını doğruladı ve Gazze’de bulunan 35 hastanenin 16’sının artık hizmet veremediğini söyledi.

“Hastanedeki 70 kanser hastasının hayatı ciddi tehdit altında” diyen El Kayla, “Gazze’deki toplam kanser hastası sayısı yaklaşık 2 bin. Bu insanlar İsrail’in Gazze Şeridi’nde devam eden saldırıları ve çok sayıda insanın bulundukları yeri terk etmeleri nedeniyle feci sağlık koşulları altında yaşıyor” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen İsrail saldırılarını yoğunlaştırırken Gazze’den Mısır’a ilk tahliyeler yapıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail saldırılarını yoğunlaştırırken Gazze’den Mısır’a ilk tahliyeler yapıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail saldırılarını yoğunlaştırırken Gazze’den Mısır’a ilk tahliyeler yapıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.