İsrail Refah’ı vuruyor can kaybı sayısı artıyor

İsrail Refah’ı vuruyor can kaybı sayısı artıyor

ABONE OL
15:09 - 11/02/2024 15:09
İsrail Refah’ı vuruyor can kaybı sayısı artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Refah şehrine düzenlediği saldırıda en az 44 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden 10’dan fazlasının çocuk olduğu belirtiliyor. Saldırı, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ordudan Refah’ın boşaltılmasına yönelik plan hazırlamasını istemesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, söz konusu planı hakkında detay paylaşmadı ancak bu açıklaması kaygıların artmasına neden oldu ve tepkilere neden oldu. Gazze Şeridi’nde yaşayan 2,3 milyon kişinin yarısından fazlası hali hazırda Refah’ta sıkışmış durumda.

İsrail tarafı daha önce halkın boşaltmasını talep ettiği bölgelerdeb kaçan halk Refah’a sığınmış durumda. İsrail son olarak yaptığı açıklamalarda, kendisine karşı savaş ilan ettiği Hamas’ın son kalesinin Refah şehri olduğunu iddia ediyor.

Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’dan uyarı

Mısır’la sınır bölgesinde bulunan Refah şehrine yönelik saldırılara dair Mısır Dışişleri Bakanı’nından uyarı geldi. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri yaptığı açıklamada, İsrail’in Refah’a saldırılarının “feci sonuçlar” doğuracağını söyledi ve İsrail’in amacının Filistinlileri sonunda topraklarından çıkarmak olduğunu ileri sürdü.

Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yapan Katar’dan da İsrail’e uyarı geldi. Katar, İsrail’in Refah saldırısı düzenlemesi halinde felaket yaşanacağı uyarısında bulunurken Suudi Arabistan da olası saldırıların “çok ciddi yansımaları olacağı” uyarısında bulundu. Öte yandan Netanyahu ile sivil halka yönelik bir plan olmadan yapılacak bir Refah saldırısının felakete yol açacağını söyleyen ABD arasındaki sürtüşme de giderek artıyor.

İsrail geçen hafta Han Yunus’a devam eden saldırıları sırasında Filistin halkına Refah şehrine gitmeleri tavsiyesinde bulunuyordu. Ancak son bir hafta da bu kez de Refah’ı hedef almaya başladı.

Cumartesi gecesi İsrail tarafından Refah’a düzenlenen hava saldırılarında da hastane yetkilileri ve bölgedeki AP muhabirinin aktardığı bilgiye göre 28 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, üç ayrı hava saldırısında üç aileden farklı üyelerin öldüğünü hayatını kaybedenlerden 10’unun çocuk olduğunu ve en küçüğünün de 3 aylık olduğunu açıkladı.

Yine Cumartesi geç saatlerde İsrail’in Refah’taki bir evi hedef alan saldırısında da 3’ü çocuk en az 11 kişi hayatını kaybetti.

Refah kentine düzenlenen diğer iki ayrı saldırıda da iki polis memuruyla üç sivil polisin de hayatlarını kaybettikleri açıklandı.

Öte yandan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü üyesi doktor Ahmed Maghrabi, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Cumartesi sabahı, İsrail güçlerine ait tankların Nasır Hastanesi’nin kapısına dayandıklarını belirtti. Askerlerin hastaneye doğru açtıkları ateşte de en az iki kişinin öldüğü 5 kişinin de yaralandığı ifade ediliyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hastaneye yönelik yoğun ateş açılması nedeniyle doktor ve çalışanların hastane binaları arasında geçiş yapamadıklarını belirtiyor. Verilen bilgilere göre hastanede, 300 çalışan, 450 hasta ve 10 bin yerinden edilmiş Filistinli bulunuyor.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada da askerlerin, hastane binası içerisinde operasyon yapmadıklarını ancak hastanenin olduğu bölgenin aktif çatışma bölgesi ilan edildiğini duyuruldu. İsrail ordu sözcüsü yaptığı açıklamada, Han Yunus’da şu ana kadar 2 binden fazla Hamas militanının öldürüldüğünü iddia etti.

Gazze’de toplam ölümler 28 bini geçti

Gazze Sağlık Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde İsrail hava saldırılarında ölen 117 kişinin cesedinin hastanelere getirildiğini ve saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere toplam ölü sayısının 28.064’e yükseldiğini duyurdu. Bakanlık, bugüne kadar 67 binden fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail, çok sayıda Hamas militanının 7 Ekim’de sınırı geçerek İsrail’in güneyine girmesi ve bin 300 kişiyi öldürüp 250 kişiyi rehin almasının ardından bölgede Hamas’a karşı savaş ilan etti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, savaşın ardından yerinden olan Filistinlilerin kaçtığı Refah’ın savaştan önce nüfusunun 280 bin olduğu şu an en az 1 milyon 400 bin kişinin daha Refah’ta bulunduğu belirtiliyor.

VOA tarafından geçilen İsrail Refah’ı vuruyor can kaybı sayısı artıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Refah’ı vuruyor can kaybı sayısı artıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Refah’ı vuruyor can kaybı sayısı artıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.