İsrail Refah’ı vurdu, Hamas liderinin Kahire ziyareti ateşkes umutlarını arttırdı

İsrail Refah’ı vurdu, Hamas liderinin Kahire ziyareti ateşkes umutlarını arttırdı

ABONE OL
21:31 - 22/02/2024 21:31
İsrail Refah’ı vurdu, Hamas liderinin Kahire ziyareti ateşkes umutlarını arttırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail’in Refah’a attığı bombalar bir camiyi dümdüz edip evleri yerle bir ederken, Gazzeliler Hamas liderinin Kahire’de yapacağı görüşmelerin şehre yönelik kapsamlı bir saldırının önüne geçecek bir ateşkes getirmesini umuyor.

2,3 milyon nüfuslu Filistin yerleşim bölgesi Gazze’de halkın yarısından fazlası, Mısır sınırındaki Refah’a sığınmış durumda.

Gazze sağlık yetkilileri, İsrail saldırılarının son 24 saatinde 97 kişinin öldüğünün ve 130 kişinin yaralandığının doğrulandığını, ancak kurbanların çoğunun hala enkaz altında ya da kurtarma ekiplerinin ulaşamadığı bölgelerde olduğunu söyledi.

İsrail’in saldırısında, Refah’ın merkezindeki El Faruk camisi tamamen yıkılırken, bitişiğindeki binaların yan cepheleri havaya uçtu. Yetkililer şehrin güneyinde dört, merkezinde ise üç evin vurulduğunu bildirdi.

Bölge sakinleri bombardımanın, İsrail’in on gün önce şehre düzenlediği ve çok sayıda sivili öldürdüğü saldırıdan bu yana gerçekleşen en ağır saldırı olduğunu söyledi. On gün önceki Refah saldırısı sonucunda Hamas’ın rehin aldığı kişiler arasından ikisi kurtarılmıştı.

Gazze yetkilileri, İsrail güçlerinin beş aydır sürdürdüğü saldırılarda henüz giremediği tek önemli bölge olan Gazze Şeridi’nin orta kesiminde iki evin bombalanması sonucu da en az 20 kişinin öldüğünü açıkladı.

İsrail Gazze’deki harekâtını, bölgeyi kontrol eden Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail kentlerine saldırarak 1.200 kişiyi öldürmesi ve 253 kişiyi rehin almasının ardından başlattı.

Filistinli sağlık yetkililerine göre o tarihten bu yana Gazze’de yaklaşık 30 bin kişinin öldüğü teyit edilirken, binlerce kişinin daha ölmesinden ve çöplüğe dönmüş binaların altından kurtarılamamasından endişe duyuluyor.

İsrail, başlıca müttefiki Washington dahil uluslararası toplumdan gelen tepkilere rağmen, Gazze’nin güney ucundaki son şehir olan Refah’a tam kapsamlı bir saldırı başlatma tehdidini sürdürüyor.

Hamas lideri görüşmeler için Kahire’de

Ateşkes görüşmeleri iki hafta önce İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Hamas’ın ateşkes teklifini reddetmesiyle başarısızlıkla sonuçlandı. Hamas, İsrail’in çekilmesiyle sona erecek dört buçuk aylık bir ateşkes teklifi sunmuştu.

7 Ekim saldırısında ele geçirilen 100’den fazla rehineyi hala elinde tuttuğuna inanılan Hamas, İsrail çatışmalara son vermeyi ve Gazze’den çekilmeyi kabul etmedikçe rehineleri serbest bırakmayacağını söylüyor. İsrailli yetkililer ise Hamas ortadan kaldırılmadan geri çekilmeyeceği yönünde açıklamalar yaptı.

Hamas lideri İsmail Haniye’nin Aralık ayından bu yana kamuoyuna duyurulan ilk ziyareti için bu hafta Kahire’ye gelmesi, haftalardır müzakerelerden vazgeçilmediğine dair en güçlü işaretti. Haniye arabuluculuk yapan Mısırlı yetkililerle görüştü ancak şu ana kadar kamuoyuyla çok az ayrıntı paylaştı.

Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri Reuters’a yaptığı açıklamada İsrail’in, Şubat ayı başında ABD, Mısır ve Katarlı arabulucularla Paris’te yapılan ateşkes teklifinde kabul ettiği şartlardan geri adım attığını söyledi.

İsrailli yetkililerden konuyla ilgili henüz bir yanıt gelmedi. Netanyahu Hamas’ın “hayal ürünü taleplerini” kabul etmeyeceğini, ancak örgütün esneklik göstermesi halinde ilerleme kaydedilebileceğini söyledi.

Çarşamba günü İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya dair “umut verici erken işaretler” olduğunu, ancak bir anlaşma olmadan İsrail’in savaşmaya devam edeceğini söyledi.

VOA tarafından geçilen İsrail Refah’ı vurdu, Hamas liderinin Kahire ziyareti ateşkes umutlarını arttırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Refah’ı vurdu, Hamas liderinin Kahire ziyareti ateşkes umutlarını arttırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Refah’ı vurdu, Hamas liderinin Kahire ziyareti ateşkes umutlarını arttırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.