İsrail özel kuvvetleri Gazze’ye karadan öncü ve kapsamı dar operasyon için girdi

İsrail özel kuvvetleri Gazze’ye karadan öncü ve kapsamı dar operasyon için girdi

ABONE OL
21:50 - 13/10/2023 21:50
İsrail özel kuvvetleri Gazze’ye karadan öncü ve kapsamı dar operasyon için girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu Gazze’ye tank ve piyadelerle karadan öncü ve kapsamı dar operasyon için girildiğini açıkladı. Bu adım bir haftadır devam eden hava saldırılarından kara operasyonuna ilk geçişe işaret ediyor.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, tank desteğiyle ilerleyen İsrail özel kuvvetlerinin Hamas’ın rehin aldığı İsrailliler’in yerlerine ilişkin bilgi edinmek ve roket saldırılarını düzenleyen Filistinli grupları hedef almak üzere Gazze’de bazı noktalara baskın düzenlediklerini söyledi.

İsrail’in Gazze’nin kuzeyinin 24 saat içinde terk edilmesi uyarısının ardından bazı Gazzeliler evlerinden ayrılarak güneye doğru ilerliyor. Bu bölgede 1 milyondan fazla kişi yaşıyor.

Uluslararası ajanslardan gelen görüntülerde kimileri at arabasında çok sayıda kişinin yollara döküldüğü görülüyor. Ancak belirli bir rakam henüz yok.

Hamas: “Evlerinizi terk etmeyin”

Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas yetkilisi Eyad El Bozum, Gazzeliler’e evlerinde kalmalarını söylediklerini belirtti. El Bozum, “Sivillere karşı katliam işleyerek, işgalci güçler bizi bir kez daha toprağımızdan etmek istiyor” dedi.

Camilerden “evlerinizi, toprağınızı bırakmayın” mesajlarının yayınlandığı kaydediliyor.

Bölge sakinlerinin bazılarının evlerini terk etmek istemediği de gelen bilgiler arasında.

Birleşmiş Milletler, İsrail’in sivillerin Gazze’nin kuzeyini terk etmesi çağrısının “yıkıcı insani sonuçları” olmadan uygulanmasının imkansız olduğunu savundu.

Buna tepki gösteren İsrail ise BM’nin Hamas’ı kınaması ve İsrail’in kendini savunma hakkına destek vermesi gerektiğini kaydetti.

İsrail’in Hamas’ın saldırısının ardından kara harekatı düzenlemesinin beklendiği Gazze Şeridi’nde yaklaşık 2,4 milyon kişi yaşıyor.

Uzun adı İslami Direniş Hareketi olan Hamas, 1987’de Gazze’de yaşayan Filistinli mülteci Şeyh Ahmed Yasin tarafından kuruldu. İsrail’i yok etmeyi amaçladığını söyleyen Hamas, çok sayıda intihar saldırısı ve sivillerle İsrail askerlerini hedef alan saldırılardan sorumlu.

2006’daki seçimlerden bir yıl sonra Gazze Şeridi’nin kontrolünü uluslararası toplumun tanıdığı Filistin Yönetimi’nden çatışmaların ardından alan Hamas 1997’den bu yana ABD’nin terör örgütü listesinde. Avrupa Birliği de Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor.

İsrail Hamas militanlarının 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde sivillerin arasına karıştığını ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını savunuyor.

VOA tarafından geçilen İsrail özel kuvvetleri Gazze’ye karadan öncü ve kapsamı dar operasyon için girdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail özel kuvvetleri Gazze’ye karadan öncü ve kapsamı dar operasyon için girdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail özel kuvvetleri Gazze’ye karadan öncü ve kapsamı dar operasyon için girdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.