İsrail ordusu Gazze’de üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünü açıkladı

İsrail ordusu Gazze’de üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünü açıkladı

ABONE OL
12:57 - 16/12/2023 12:57
İsrail ordusu Gazze’de üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünü açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonu sırasında üç İsrailli rehinenin yanlışlıkla öldürüldüğünü açıkladı.

Ordu Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İsrail askerlerinin Gazze’nin kuzeyindeki Şucaiyye’de Cuma sabahı İsrailli rehineleri yanlışlıkla tehdit olarak algılayıp ateş açtığını ve öldürdüğünü söyledi.

“Trajik olayın” sorumluluğunu İsrail ordusunun üstlendiğini söyleyen Tuğamiral Hagari, “Burası, askerlerin çok sayıda terörist ve intihar bombacısıyla karşılaştığı bir yer” dedi. Öldürülen rehinelerin kaçmış ya da Hamas tarafından terk edilmiş olabilecekleri düşünülüyor.

Hagari, öldürülen rehinelerin ikisinin kimliklerini Hamas’ın Kfar Aza’dan kaçırdığı Yotam Haim ve Nir Am’dan kaçırılan Samar Talalka olarak açıkladı. Üçüncü rehinenin kimliğiyse ailesinin talebi üzerine açıklanmadı.

Netanyahu’dan yazılı açıklama

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da taziye mesajı yayınladı ve üç rehinenin ölümünden derin üzüntü duyduğunu kaydetti.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Netanyahu, “Bu dayanılmaz bir trajedi ve tüm İsrail bu akşam onların kaybının yasını tutmakta. Kalbim bu zor zamanda yaslı ailelerle birlikte” dedi.

Rehineleri eve getirmek gibi kutsal bir görevi yerine getiren ve bunu yaparken hayatlarını riske atan İsrail askerlerine desteğini yineleyen Netanyahu, “Bugün, bu acı akşamda, yaralarımızı saracak, dersler çıkaracak ve tüm rehineleri eve getirme yönündeki en önemli çabamızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

İsrailli rehinelerin yanlışlıkla öldürülmesi, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın İsrailli yetkililerle, yoğun muharebe operasyonlarını azaltmayı amaçlayan bir takvim üzerinde görüştüğü sırada açıklandı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Sullivan’a, Hamas’ı yok etmenin aylar sürebileceğini söylemişti. Ancak Gallant, bu tahmininin, yoğun hava saldırıları ve kara muharebesinin sürdüğü çatışmaların mevcut fazıyla ilgili olup olmadığını belirtmemişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve İsrail Savaş Kabinesi’yle çatışmaların yoğunluğuna ilişkin takvimi konuştuğunu söyleyen Sullivan, benzer görüşmelerin ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrail ziyaretinde de devam edeceğinin sinyalini vermişti.

Öte yandan İsrail askeri harekatı sürdürürken Hamas da saldırılarına devam etti. Hamas’ın Cuma günü Gazze’den İsrail’in orta kesimlerine fırlattığı roketler, Kudüs’te haftalar sonra sirenlerin çalmasına neden oldu, ancak saldırılarda yaralanan olmadı. Hamas’ın direnişi, İsrail’in Gazze’nin tamamını yerle bir etmeden örgütü mağlup edip edemeyeceği sorusunu gündeme getiriyor.

İsrail hava ve topçu saldırıları da Cuma günü devam etti. Gazze’nin güneyindeki Refah’ta en az bir kişi öldü.

El Cezire televizyonu ise Cuma günü, Gazze’de görev yapan Filistinli kameramanı Samir Ebu Dakka’nın İsrail saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Aynı saldırıda El Cezire’nin Gazze’deki baş muhabiri Wael Dahdouh ise sağ koluna isabet eden şarapnel parçasıyla yaralandı. Dakka ve Dahdouh’un saldırı anında Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta bir okulun bahçesinde yayın yaptıkları aktarıldı.

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, Hamas’ın 7 Ekim’den bu yana 12 bin 500 füze fırlattığını, bunların 2 binden fazlasının Gazze içine düştüğünü söyledi.

Gazze’deki sağlık yetkilileriyse İsrail’in son 10 haftadır sürdürdüğü hava ve kara saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler’in sayısının 18 bin 700’ü aştığını, binlerce kişinin kayıp olduğunu ve enkaz altında kaldıklarından korkulduğunu bildiriyor.

Bu arada Cuma günü itibarıyla Gazze’deki iletişim hizmetlerinin hala sağlanamadığı da bildirildi. Bir gün önce Filistin telekomünikasyon firması Paltel, devam eden çatışmalar nedeniyle iletişim hatlarının koptuğunu bildirmişti.

VOA tarafından geçilen İsrail ordusu Gazze’de üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünü açıkladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail ordusu Gazze’de üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünü açıkladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail ordusu Gazze’de üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünü açıkladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.