İsrail ordusu El Şifa Hastanesi’nde yüzlerce savaşçı yakaladığını açıkladı

İsrail ordusu El Şifa Hastanesi’nde yüzlerce savaşçı yakaladığını açıkladı

ABONE OL
23:21 - 22/03/2024 23:21
İsrail ordusu El Şifa Hastanesi’nde yüzlerce savaşçı yakaladığını açıkladı
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu, Gazze’nin ana hastanesi olan El Şifa’ya Pazartesi günü başlattığı baskın sırasında aralarında çok sayıda güvenlik görevlisi ve komutanın da bulunduğu yüzlerce Hamas ve İslami Cihad militanını gözaltına aldığını söyledi.

Haftanın ilk günü erken saatlerde Gazze’deki El Şifa Hastanesi’ne giren İsrail askerleri, Filistinli savaşçıların üs olarak kullandığı bir tünel ağına bağlı olduğunu söyledikleri geniş kompleksin her köşesini arama yaptı.

Operasyonda askerlerin yüzlerce savaşçıyı öldürdüğü ve aralarında İslamcı militan gruplar Hamas ve İslami Cihad’ın 358 üyesinin de bulunduğu 500’den fazla şüpheliyi gözaltına aldığı belirtiliyor. Bu sayı, yaklaşık altı ay önce savaşın başlamasından bu yana aynı anda yakalanan en yüksek sayı.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, özel kuvvet birimlerinin savaşçıları şaşırtmak için “aldatma taktikleri” kullandığını ve Hamas ile İslami Cihad’a ciddi zarar verdiğini söyledi.

Gözaltına alınanlar arasında üç üst düzey İslami Cihad komutanı ve işgal altındaki Batı Şeria’daki operasyonlardan sorumlu iki Hamas yetkilisinin yanı sıra Hamas’ın diğer iç güvenlik yetkilileri de vardı.

Perşembe günü geç saatlerde düzenlenen brifingde konuşan Hagari, “Teslim olmayanlar kuvvetlerimize karşı savaştılar ve ortadan kaldırıldılar” dedi ve bu sırada gözaltına alındıkları söylenenlerin fotoğraflarını gösterdi.

Cuma günü ordu, bazı militanların fotoğraflarının gözaltına alınmamış olmalarına rağmen “insan hatası sonucu” bu fotoğraflar arasında yer aldığını açıkladı.

Hamas tarafından yönetilen hükümet medyasının yöneticisi İsmail El Tavapta, yanlış bilgilendirmenin ve sağlık personeli ile ülke dışından kişilerin fotoğraflarının dahil edilmesinin, İsrail ordusunun hastaneye yönelik saldırısını haklı göstermek için yanlış bilgiler yaydığını gösterdiğini söyledi.

Savaştan önce Gazze Şeridi’nin en büyük hastanesi olan El Şifa, şu anda bölgenin kuzeyinde kısmen de olsa faaliyet gösteren birkaç sağlık tesisinden biri ve aynı zamanda yerinden edilmiş sivillere evsahipliği yapıyor.

İsrail, geçtiğimiz Kasım ayında askerler hastaneye ilk kez baskın düzenlediğinde ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Askerler burada Hamas tarafından komuta ve kontrol merkezi olarak kullanıldığını söyledikleri tüneller ortaya çıkarmıştı.

Hamas ve sağlık personeli hastanenin askeri amaçlarla ya da savaşçıları barındırmak için kullanıldığını reddediyor.

Son günlerde Hamas sözcüleri, İsrail’in daha önceki açıklamalarında duyurduğu ölülerin savaşçı değil, hasta ve yerinden edilmiş kişiler olduğunu söyledi ve İsrail’i savaş suçu işlemekle suçladı.

Reuters hastaneye ulaşamadı ve her iki açıklamayı da doğrulayamadı.

İsrail’in Batı Şeria’da devlet arazisi ilan ettiği topraklar yeni yerleşim yerleri mi olacak?

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Cuma günü işgal altındaki Batı Şeria’da 800 hektarlık bir alanı devlet arazisi ilan ederek bu alanın yerleşim yeri inşası için kullanılmasını kolaylaştıracak bir adım attı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüşmek üzere İsrail’i ziyaret ettiği gün yapılan açıklama, hükümetin artan uluslararası muhalefete rağmen Batı Şeria’da yerleşim inşasına devam etme kararlılığının altını çizdi.

Filistinli yetkililer söz konusu adımı kınadı.

Batı Şeria bölgesi için İsrail’de yaygın olarak kullanılan İncil’deki isimleri kullanan Smotrich, “İsrail’de ve dünyada Yahuda ve Samiriye üzerindeki hakkımızı ve genel olarak ülkemizi baltalamak isteyenler olsa da, biz sıkı bir çalışmayla ve stratejik bir şekilde ülkenin her yerinde yerleşimi teşvik ediyoruz” dedi.

Ürdün Vadisi’ndeki 1976 dönümlük arazinin devlet arazisi olarak tanımlanması, Filistinliler’in gelecekte bağımsız bir devletin merkezi olmasını istedikleri Batı Şeria’nın Maale Adumim bölgesindeki 300 hektarlık benzer bir alanın devlet arazisi olmasının ardından geldi.

ABD geçtiğimiz ay İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini genişletmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, Trump yönetimi tarafından tersine çevrilen ve uzun süredir devam eden ABD politikasına geri dönüş sinyali verdi.

Bu değişiklik ABD’yi, İsrail’in 1967 Ortadoğu Savaşı’nda ele geçirdiği topraklar üzerinde inşa ettiği yerleşimlerin yasadışı olduğunu düşünen dünyanın büyük çoğunluğuyla aynı çizgiye getirdi. İsrail ise Yahudi halkının bu topraklarla olan tarihi ve İncil’deki bağlarını gerekçe göstererek bu görüşe karşı çıkıyor.

Filistinliler, Batı Şeria’daki yerleşimlerin genişletilmesinin, İsrail’in başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hedefini baltalamaya yönelik kasıtlı politikasının bir parçası olduğunu söylüyor.

Uluslararası kamuoyuna tepki

Filistin Dışişleri Bakanlığı son hamlenin “Filistin halkının yok edilmesi ve anavatanlarından sürülmesinin bir devamı” olduğunu söyledi.

Açıklamada, “Halkımızın korunmasındaki uluslararası başarısızlık, İsrail’in cezadan kaçmaya devam etmesinin suç ortaklığı ve kılıfıdır” denildi.

Netanyahu’nun koalisyonundaki aşırı sağcı yerleşimci yanlısı partilerden birinin etkili lideri olan Smotrich’in kendisi de bir yerleşim yerinde yaşıyor ve yerleşim yeri inşasını sürekli olarak destekliyor.

İsrail’in yanı sıra bağımsız bir Filistin devletinin de yer alacağı iki devletli bir çözüme ulaşma çabalarının yeniden başlatılması yönündeki uluslararası baskı, Gazze’de yaklaşık altı aydır devam eden savaşı sona erdirme çabaları sırasında arttı.

1990’ların başında Oslo Anlaşmaları’nın imzalanmasından bu yana Filistin devletinin kurulması konusunda çok az ilerleme kaydedildi. Bunun önündeki engeller arasında genişleyen İsrail yerleşimleri yer alıyor.

VOA tarafından geçilen İsrail ordusu Gazze’deki El Şifa Hastanesi’nde yüzlerce savaşçı yakaladığını açıkladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail ordusu Gazze’deki El Şifa Hastanesi’nde yüzlerce savaşçı yakaladığını açıkladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail ordusu Gazze’deki El Şifa Hastanesi’nde yüzlerce savaşçı yakaladığını açıkladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.