“İsrail ile İlişkileri Sürdürmek İstiyoruz”

“İsrail ile İlişkileri Sürdürmek İstiyoruz”

ABONE OL
14:36 - 03/11/2022 14:36
“İsrail ile İlişkileri Sürdürmek İstiyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Benjamin Netanyahu’nun iktidara dönmeye hazırlandığı bir dönemde, seçim sonucu ne olursa olsun Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini karşılıklı saygı ve ortak çıkar temelinde sürdürmek istediğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’ın ATV-AHaber ortak yayınındaki açıklaması, Türkiye ile İsrail arasında uzun süredir gergin olan ilişkilerde çözülmenin yaşandığı bir dönemde geldi.

Erdoğan’a, İsrail ile ilişkiler Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile nispeten normalleşmeye başlarken, son seçimde Benyamin Netanyahu’nun kazanmasıyla yeni dönemi nasıl öngördüğü soruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu an itibarıyla tabii Herzog sabırlı yaklaşım içerisinde. Daha tabii seçim sonuçları net değil ama seçim sonuçları ne olursa olsun İsrail’le ilişkilerimizi karşılıklı hassasiyetlerimize saygı ve ortak çıkarlarımız temelinde sürdürülebilir bir zeminde yürütmeyi arzu ediyoruz” dedi.

Normalleşme sürecinde İsrailli yetkililerle görüşmeleri olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Karşılıklı temaslarla süreci devam ettirerek ilişkileri tüm alanlarda ilerletme ümidimizi koruyoruz. Değerlere saygı gösterildiği sürece kazan kazan diplomasisiyle inanıyorum ki sadece Türkiye ve İsrail değil, tüm bölge kazançlı çıkacaktır” diye konuştu.

2008’den bu yana ilk defa bir İsrailli lider bu yıl Türkiye’ye gitmiş; Cumhurbaşkanı Isaac Herzog geçen Mart ayında Ankara’yı ziyaret etmişti.

17 Ağustos’ta Ankara ve Tel Aviv, diplomatik ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılmasını kararlaştırarak büyükelçi atama kararını karşılıklı olarak açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York’ta İsrail Başbakanı Yair Lapid ile Türkevi’nde biraraya gelmişti.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da geçen hafta Türkiye’yi ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü.

Netanyahu’nun İsrail tarihindeki en sağcı koalisyonlardan biriyle iktidara gelecek olması, Ortadoğu’da gerilimin tırmanacak olmasından korkan Filistinliler ve Arap komşuları arasında tedirginliğe neden oluyor.

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler on yılı aşkın bir süredir gergin. 2010 yılında İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemisi Mavi Marmara’ya düzenlediği ve 10 Türk vatandaşının ölümüne neden olan baskının ardından Ankara, İsrail büyükelçisini sınırdışı etmişti.

Diplomatik ilişkiler 2016 yılında yeniden tesis edildi ancak iki yıl sonra İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ndeki protestolara katılan Filistinliler’i öldürmesi üzerine Türkiye İsrail’deki diplomatlarını geri çağırmış ve İsrailli diplomatları sınırdışı etmişti.

VOA tarafından geçilen “İsrail ile İlişkileri Sürdürmek İstiyoruz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail ile İlişkileri Sürdürmek İstiyoruz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail ile İlişkileri Sürdürmek İstiyoruz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.