“İsrail hava saldırıları Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampında 50 kişiyi öldürdü”

“İsrail hava saldırıları Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampında 50 kişiyi öldürdü”

ABONE OL
22:12 - 31/10/2023 22:12
“İsrail hava saldırıları Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampında 50 kişiyi öldürdü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas kontrolündeki Gazze’de sağlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre en az 50 Filistinli, Gazze’nin kuzeyinde bulunan kalabalık mülteci kampı Cebaliye’de İsrail hava saldırıları sonucu hayatını kaybetti. Bugün İsrail kara kuvvetleri, Gazze’deki yaygın tünel ağında Hamas’la çatışmaları sürdürdü.

İsrail ordusu da Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampının hava saldırısında vurulduğunu doğruladı.

İsrail savunma kuvvetleri sözcüsü Yarbay Richard Hecht, CNN televizyonuna, “O bölgede çok üst düzey bir Hamas komutanı bulunuyordu. Durumu değerlendiriyoruz ve orada ne olduğuyla ilgili daha fazla bilgi edinince bunları paylaşacağız” dedi.

Gazze’deki Endonezya Hastanesi’nden yetkililer, yoğun kentleşmenin hakim olduğu Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampında tonlarca hava patlayıcısının konutlara isabet etmesi sonucu 50’den fazla Filistinli’nin öldüğünü, 150 Filistinli’nin yaralandığını açıkladı.

İsrail ordusundan Cebaliye mülteci kampındaki duruma ilişkin açıklama gelmedi. İsrail, Hamas’ı, savaşçıları, konutanları ve silahları korumak için sivillerin bulunduğu binaları kullanmakla suçluyor, Hamas ise bu suçlamaları reddediyor.

Reuter haber ajansının elde ettiği görüntülerde bombaların açtığı derin çukurlar, çok katlı beton konutlarda meydana gelen hasar, sevdiklerini ölü ya da diri bulmaya çalışan insanların elleriyle enkazı kazdığı görülüyor.

Sağlık çalışanları, hayatını kaybedenlerin kefene sarılı cenazelerini komşu kasaba Beyt Lahiya’daki hastanenin önünde dizdi. Aralarında ağlayan çocukların da bulunduğu yaralılar, hastanenin içine götürüldü.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, Gazze kent merkezinin çeperinde yer alan, tünellerdeki Hamas militanlarıyla İsrail kuvvetleri ve tankları arasındaki kara çarpışmasının kuzeydeki ana bölgesi içinde yer alan Cebaliye mülteci kampında 400 ölü ve yaralı bulunduğu bildirildi.

Reuters, ölü ve yaralı sayılarını bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres bugün bir kez daha çatışmanın arasına sıkışan sivillerin korunması çağrısı yaptı ve tüm tarafların orantısal davranmaları ve önlem almalarının gerekliliğini vurguladı.

Guterres, “Uluslararası insanı hukuk, hiçe sayılamayacak açık kurallar koyar. Bu bir alakart menü değildir ve isteğe uygun olarak uygulanamaz”

Gazze’deki tüneller çatışmaların merkez üssü

Dört gün önce başlattığı kara harekatının kapsamını genişleten İsrail’in ana hedefi, Gazze’de yeraltını saran tünel ağı.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim baskınında ele geçirdiği yaklaşık 240 rehinenin bir kısmının tünellerde tutulduğuna inanıyor. Tüneller, kent merkezinde çatışmanın zorluklarıyla karşı karşıya olan İsrail açısından durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

İsrail ordusu, son bir günde yaklaşık 300 hedefin vurulduğunu, bunlar arasında tanksavar füzelerin, tünel girişlerinin altındaki roket fırlatma mevzilerinin ve Hamas’ın yeraltındaki askeri karargahlarının olduğunu kaydetti.

Açıklamaya göre militanlar İsrail saldırılarına tanksavar füze ve makinalı tüfek ateşiyle yanıt verdi. Öldürülen militan sayısına ilişkin açıklama yapılmadı.

Hamas açıklamasındaysa İsrail kara kuvvetleriyle şiddetli çarpışmalar yaşandığı, İsrail’in kayıp verdiği kaydedildi, “İşgalciler askerlerini onurlu Gazze’ye sürüyor, burası işgalcilere daima mezar olacak” denildi.

İsrail ordusu ise Gazze’nin kuzeyindeki çatışmada iki İsrail askerinin öldüğünü bildirdi.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Kudüs’te televizyonda yayınlanan brifingde, Gazze’deki durumla ilgili, “Kuzey şu anda, en azından umuyoruz ki savaşçılar dışında mümkün olabildiğince temizlendi çünkü kendimiz için belirlediğimiz hedef öncelikle teröristlerle mücadele etmek ve savaşçı olmayanlara zarar vermemek” dedi.

Hanegbi, “Ama güneye de sıra gelecek, merkezin de sırası gelecek, daha önce belirttiğimiz gibi bu uzun bir mücadele” ifadelerini kullandı.

Gazze’deki sağlık yetkilileri, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında 3542’si çocuk 8525 kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Birleşmiş Milletler de Gazze’deki 2 milyon 300 bin kişinin 1 milyon 400 binden fazlasının evsiz kaldığını kaydetti.

İsrail, 7 Ekim’deki Hamas baskınında çoğu sivil 1400 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Reuters, kaydedilen can kaybı sayılarını bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Hamas’ın silahlı kolu El Kassam Tugayları, bu sabah erken saatlerde militanların Gazze’nin güneyini işgal eden İsrail kuvvetleriyle çatıştığını, İsrail’e ait dört aracın roketlerle vurulduğunu bildirdi.

El Kassam Tugayları, daha sonra da savaşçıların Gazze’nin merkezindeki Jur El Dil bölgesine giren İsrail zırhlı araçlarını pusuya düşürdüğünü, üç aracı 15 mm’lik El Yasin mermileriyle tahrip ettiğini, İsrail topçu ateşinden korunmak için geri çekildiğini kaydetti.

İsrail ordusundan Hamas’ın açıklamalarına ilişkin yorum gelmedi.

VOA tarafından geçilen “İsrail hava saldırıları Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampında 50 kişiyi öldürdü” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail hava saldırıları Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampında 50 kişiyi öldürdü” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail hava saldırıları Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampında 50 kişiyi öldürdü” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.