İsrail-Hamas arasındaki sorun aşıldı ikinci grup rehine takası yapıldı

İsrail-Hamas arasındaki sorun aşıldı ikinci grup rehine takası yapıldı

ABONE OL
23:46 - 25/11/2023 23:46
İsrail-Hamas arasındaki sorun aşıldı ikinci grup rehine takası yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas’ın İsrail’le varılan anlaşma neticesinde Cumartesi günü 13 rehineyi daha serbest bırakmasıyla ilgili sorunların aşıldığı belirtildi. Katar ve Mısır’ın girişimleriyle sorunun çözüldüğü ABD Başkanı Biden’ın da Katar Emiri’yle bir telefon görüşmesi yaptığı açıklandı.

Cumartesi sabah saatlerinde İsrail ordu sözcüsü tarafından da doğrulanan anlaşmaya göre Hamas’ın 13 rehineyi daha serbest bırakacağı buna karşın İsrail’in de elindeki 39 Filistinli tutukluyu tahliye edeceği açıklanmıştı.

Ancak takasa dakikalar kala Hamas, İsrail’in Gazze’ye gönderilmesine söz verilen yardım tırlarını göndermediği gerekçesiyle takası askıya aldığı açıklandı.

Bu gelişmenin ardından devreye yeniden arabulucu ülkeler Mısır ve Katar girdi.

Hamas tarafından bırakılan 13’ü İsrail, 4’ü farklı ülke vatandaşı toplam 17 rehine Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır’a geçiş yaptı. Rehineler Gazze’de Uluslararası Kızılhaç yetkililerine teslim edildikten sonra Refah Sınır Kapısı’na hareket etti. İsrail ordusu da rehinelerin Mısır’a geçtiklerini doğruladı.

Hamas’ın takası askıya aldığını açıklamasının ardından yapılan açıklamaya göre bir süre sonra aradaki sorunlar aşıldı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, Katar ve Mısır’ın girişimleriyle aradaki sorunlar çözüldüğünü bu gece rehine takasının gerçekleşeceğini duyurdu.

Hamas’ın elindeki 13 İsrailli rehine ve anlaşma dışında kalan 4 yabancı ülke vatandaşını daha serbest bırakması karşılığı İsrail’in 39 Filistinliyi hapishanelerden tahliye edeceği belirtildi.

Bırakılacak olan rehineler Uluslararası Kızılhaç yetkililerine teslim edilecek ancak bırakılacak rehinelerin kimler olduğu henüz bilinmiyor.

Hamas’tan Mısır ve Katar’a teşekkür

Hamas yaptığı açıklamada, Katar ve Mısır öncülüğünde İsrail ile Cuma günü başlayan geçici ateşkes anlaşmasının devamını sağlama çabalarını takdir ettiğini duyurdu.

Hamas açıklamasında, Mısırlı ve Katarlı delegelerin, İsrail’in anlaşmanın tüm hüküm ve koşullarına bağlılığını kendilerine teyit ettiklerini belirtti.

VOA tarafından geçilen İsrail-Hamas arasındaki sorun aşıldı ikinci grup rehine takası yapıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail-Hamas arasındaki sorun aşıldı ikinci grup rehine takası yapıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail-Hamas arasındaki sorun aşıldı ikinci grup rehine takası yapıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.