İsrail, Gazze’deki ordusunu küçülttüğünü savunurken Filistinliler’e göre şiddetin boyutunda bir değişiklik yok

İsrail, Gazze’deki ordusunu küçülttüğünü savunurken Filistinliler’e göre şiddetin boyutunda bir değişiklik yok

ABONE OL
16:30 - 16/01/2024 16:30
İsrail, Gazze’deki ordusunu küçülttüğünü savunurken Filistinliler’e göre şiddetin boyutunda bir değişiklik yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas, İsrail’i Gazze’ye yönelik bombardımanı durdurmaması halinde öldürmekle tehdit ettiği iki İsrailli rehinenin cesedinin olduğu bir video yayınladı.

Filistinli militan grup tarafından yayınlanan yeni videoda, Pazar günü yayınlanan ilk videoda yer alan rehinelerden Yossi Sharabi (53) ve Itai Svirsky’nin (38) cesetlerinin gösterildiği iddia edildi.

Videoda ayrıca üçüncü İsrailli rehine, üniversite öğrencisi Noa Argamani’nin (26), boş beyaz bir duvarın önünde bir metin okuduğu ve diğer iki rehinenin İsrail saldırılarında öldürüldüğünü söylediği görülüyor.

Bu arada İsrail daha “hedefli” saldırılar için ordusunu yavaş yavaş geri çektiğini savunurken, Filistinliler’e göre saldırının şiddetinde pek bir azalma yok.

İsrail askeri sözcüsü, öldüğü iddia edilen rehinelerin akıbetinden ciddi endişe duyulduğunu söylerken, Svirsky olarak tanımladığı rehinelerden birinin İsrail ateşiyle öldürülmediğini belirtti.

“Svirsky İsrail tarafından vurulmadı. Bu bir Hamas yalanıdır. Tutuldukları bina hedef değildi ve güçlerimiz tarafından saldırıya uğramadı” diyen askeri sözcü Tuğamiral Daniel Hagari, ailenin talebi üzerine ikinci kişinin adını vermedi.

“İçinde rehineler olabileceğini bildiğimiz bir yere saldırmayız” diyen Hagari, yakınlardaki bölgelerin hedef alındığını sözlerine ekledi.

Reuters, İslamcı Hamas militanları tarafından 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlenen sınır ötesi saldırı sırasında rehin alınan yaklaşık 240 kişi arasında bulunan bu üç kişiye ne olduğunu doğrulayamadı.

Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayındaki bir haftalık ateşkes sırasında serbest bırakıldı, ancak İsrail 132 kişinin Gazze’de kaldığını ve 25 kişinin esaret altında öldüğünü söylüyor.

Üç İsrailli, Hamas’ın Pazar günü yayınladığı ve İsrail hükümetini hava ve kara saldırılarını durdurmaya ve serbest bırakılmalarını sağlamaya çağırdığı bir videoda görünmüştü. Video “Yarın (Pazartesi) size onların akıbetini bildireceğiz” yazısıyla bitiyordu.

İsrailli yetkililer Hamas’ın rehinelerle ilgili mesajlarına yanıt vermeyi reddetti.

Adli tıp yetkilileri, kurtarılan rehinelerin otopsilerinde, Hamas’ın hava saldırılarında öldüklerine dair açıklamasıyla uyuşmayan veriler bulunduğunu söyledi.

İsrail de saldırılarının rehinelere yönelik risklerinin farkında olduğunu ve önlemler aldığını açıkça belirtti.

Bombardıman yoğunlaşıyor

Gece çökerken bölge sakinleri İsrail uçaklarının ve tanklarının Gazze’ye yönelik bombardımanlarını tekrar yoğunlaştırdığını söyledi.

Gazze’nin merkezindeki Bureyc Mülteci Kampı sağlık görevlileri, İsrail füze saldırısında dört kişinin öldüğünü ve diğerlerinin yaralandığını söylerken, kuzeydeki Gazze Şehri’nin Tel Al-Hawa banliyösünde de İsrail saldırısında iki kişinin öldüğünü ve diğerlerinin yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin yoğun yapılaşmaya sahip kuzey ucuna ilk topyekûn saldırının ardından güneydeki Hamas liderlerine odaklanan planın bir parçası olarak, bir tümen askerini daha geri çektiğini açıkladı.

Son rehine videosunun gösterildiği saatlerde konuşan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’nin güneyindeki yoğun askeri operasyonların neredeyse sona erdiğini ancak Hamas’ın askeri baskı olmadan daha fazla rehineyi serbest bırakmayı kabul etmeyeceğini söyledi.

Hamas’ın silahlı kanadı, savaşçılarının güneydeki Han Yunus kentinde pusu kurarak beş İsrail askerini öldürdüğünü söyledi. Filistinli sağlık yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamada İsrail’in Nasır Hastanesi yakınlarına düzenlediği hava saldırısında, yedi kişinin öldüğünü ve diğerlerinin de yaralandığını bildirmişti.

Sağlık yetkilileri son 24 saat içinde 132 kişinin öldüğünü söyleyerek Filistinliler’e İsrail’in yeni ve daha hedefli bir aşamaya geçtiğini duyurmasına rağmen saldırının şiddetinde pek bir azalma olmadığını ima etti.

Şiddet yayılıyor

100 günü geride bırakan çatışma, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da ve Ortadoğu’nun genelinde şiddeti arttırdı ve dün İsrail’in içlerine kadar ulaştı.

Polis ve sağlık yetkilileri, Filistinliler’in İsrail’in orta kesimindeki Raanana kasabasında eşgüdümlü olarak gerçekleştirdikleri araba saldırılarında bir kadının öldüğünü ve 12 kişinin de yaralandığını söyledi. Fransa, yaralılar arasında iki vatandaşının da bulunduğunu açıkladı.

Polis, iki şüphelinin İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde aynı aileden olduğunu ve saldırılarda kullanılan araçlardan en az birinin çalıntı olduğunu söyledi.

Hamas’ın sürgündeki siyasi biriminin başkanı Sami Ebu Zuhri Reuters’e yaptığı açıklamada, olayların İsrail’in suçlarıyla bağlantılı olduğunu ve çatışmanın genişlediğinin bir başka kanıtı olduğunu söyledi.

Şiddet, uluslararası tanınırlığa sahip Filistin Yönetimi tarafından yönetilen Batı Şeria’da da alevlendi ve sağlık bakanlığı İsrail’in militanları temizlemek amacıyla düzenlediğini söylediği baskınlarda 351 kişinin öldüğünü açıkladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail güçlerinin kasabaya baskın düzenlemesinin ardından patlak veren taş atma çatışmaları sırasında El Halil yakınlarındaki Dora’da bir erkek ve bir kadının İsrail ateşiyle öldürüldüğünü duyurdu. WAFA ayrıca Mahmoud Abdullah Halife adlı Filistinli bir güvenlik görevlisinin de Batı Şeria’nın Tulkarm kenti yakınlarında öldürüldüğünü duyurdu.

Daha uzaklarda, Yemen’in büyük bölümünü kontrol eden Husi savaşçıları, İsrail’le bağlantılı olduğunu söyledikleri Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırılarını arttırdı.

İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas saldırısından bu yana Gazze’de yürüttüğü operasyonlar Filistin topraklarının büyük bölümünü çöle çevirdi ve Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre yaklaşık 24 bin 100 kişinin ölümüne, 61 bine yakın kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Çatışmalar nedeniyle yerinden edilen yaklaşık iki milyon kişi Gazze’nin güneyinde çadırlarda ve diğer geçici barınma yerlerinde kalıyor ve gıda, yakıt ve ilaç kıtlığı nedeniyle açlık ve hastalık riskiyle karşı karşıya.

VOA tarafından geçilen İsrail, Gazze’deki ordusunu küçülttüğünü savunurken Filistinliler’e göre şiddetin boyutunda bir değişiklik yok haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail, Gazze’deki ordusunu küçülttüğünü savunurken Filistinliler’e göre şiddetin boyutunda bir değişiklik yok haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail, Gazze’deki ordusunu küçülttüğünü savunurken Filistinliler’e göre şiddetin boyutunda bir değişiklik yok haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.