İsrail Gazze kent merkezi civarına ikinci tur kara baskınları düzenledi

İsrail Gazze kent merkezi civarına ikinci tur kara baskınları düzenledi

ABONE OL
22:39 - 27/10/2023 22:39
İsrail Gazze kent merkezi civarına ikinci tur kara baskınları düzenledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail kuvvetleri Gazze kent merkezine savaş uçakları ve insansız hava araçlarının desteğiyle ikinci bir kısıtlı kara operasyonu düzenledi.

İsrail ordusundan bugün erken saatlerde yapılan açıklamada Gazze içine yapılan kara baskınında son 24 saat içinde onlarca askeri hedefin vurulduğu bildirildi.

Gazze kent merkezinin çeperindeki Şicaiye mahallesindeki hedeflerin savaş uçağı ve toplarla bombalandığı kaydedildi. Şicaiye, 2014 Gazze savaşında da bir kent çatışmasına sahne olmuştu.

Ordu, İsrail askerlerinin kayıp vermeden bölgeden çıktığını bildirdi.

Sadece militanları hedef aldığını kaydeden İsrail ordusu, Hamas’ı, savaşçılarını korumak için sivillerin arasında faaliyet göstermekle suçluyor.

İsrail Savunma Bakanı: “Gazze’ye uzun ve zor bir kara harekatı başlatmayı bekliyoruz”

Operasyonun ardından Tel Aviv’de küçük bir grup yabancı gazeteciyle konuşan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail’in Hamas’ın tahrip edilmesi için yakında Gazze’ye uzun ve zor bir kara harekatı başlatmasının beklendiğini açıkladı.

Gallant, kara harekatının Hamas’ın kullandığı geniş tünel ağının yok edilmesini gerektireceğini bildirdi.

Yoav Gallant, hava saldırılarını izleyecek olan kara harekatının “uzun süreceğini” ve İsrail’in “direniş ceplerini” yok ederken çatışmaların düşük yoğunluklu ve uzun aşamasına geçileceğini söyledi.

“Hamas’ın Gazze’ye yakıt yardımına el koyacağını düşünüyoruz”

İsrail Savunma Bakanı Gallant, İsrail’in Hamas’ın Gazze’ye yapılacak yakıt yardımına el koyacağına inandığını da kaydederek gazetecilere, bir hastanenin yanına inşa edilen tünel girişinin havadan çekilen görüntüsünü sundu.

Gallant, Hamas’ın yakıtı, sivillerin yaşadığı bölgelerden başlayan yüzlerce kilometre uzunluktaki tünellere hava pompalamada kullanılan jeneratörler için kullanıldığını söyledi.

Yoav Gallant, “Hava için yakıta ihtiyaçları var. Yakıt içinse bize ihtiyaçları var” ifadesini kullandı.

Hamas’ın gizli tünelleri ve diğer altyapısı hakkındaki bilgiler oldukça az. Gallant’ın iddialarınıysa bağımsız kaynaklardan doğrulatmak mümkün olmadı.

Birleşmiş Milletler’in Filistinliler için insani yardım koordinatörü Lynne Hastings, Gallant’ın sözleri hakkında yorum yapmayı reddetti ve “Hamas’ın elinde ne olduğunu ve ne olmadığını bilmiyoruz” dedi.

Hastings, “On yıllardır İsrail hükümetiyle işbirliği yaparak Gazze’ye yakıt ikmal ediyoruz. Yakıtın yüksek riskli bir kalem olduğunu biliyoruz ve operasyonlarımızın güvenli bir biçimde gerçekleştirilmesi için İsrailliler’le beraber çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

BM’den “abluka” eleştirisi

Öte yandan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Abluka; gıda, su ve yakıt gibi temel ihtiyaçların çoğu kadın ve çocuk 2 milyondan fazla insanın toplu olarak cezalandırılması için kullanılması demektir” ifadesini kullandı.

“Gazze’de can kaybı sayısı 7300’ü aştı”

Bu arada Gazze’deki yetkililerin bildirdiğine göre bölgedeki can kaybı sayısı 7300’ü aştı.

Hamas kontrolündeki Gazze’de sağlık yetkilileri, dün, ölenlerin isim ve kimlik numaralarının yer aldığı ayrıntılı bir liste açıkladı. Listeye göre hayatını kaybedenlerin 3000’den fazlasının çocuk, 1500’den fazlasının kadın olduğu bildirildi.

Tel Aviv’de bir apartman binasına roket isabet etti

İsrail hükümetine göre Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırıda öldürülen İsrailliler’in sayısı 1400’den fazla, rehin alınarak Gazze’ye götürülenlerin sayısı da en az 229.

Hamas’ın bugün İsrail’e attığı roketlerden birinin Tel Aviv’de bir apartman binasına isabet etmesi sonucu dört kişi yaralandı.

Mısır’da İsrail sınırındaki iki kasabada patlama

Öte yandan Mısır ordusu, İsrail sınırında Kızıldeniz kıyısındaki Taba kasabasında bir binaya İHA isabet ettiğini, altı kişinin hafif yaralandığını açıkladı.

Devlet haber kanalı El Kahire ise bir başka olayla ilgili haberinde, daha güneyde bulunan Kızıldeniz kıyısı kasabası Nuweiba’da bir enerji santrali yakınına “tuhaf bir cismin” düştüğünü bildirdi. Yayınlanan görüntülerde enkaz ve yakında bulunan bir dağın eteklerinden duman yükseldiği gözlendi.

VOA tarafından geçilen İsrail Gazze kent merkezi civarına ikinci tur kara baskınları düzenledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Gazze kent merkezi civarına ikinci tur kara baskınları düzenledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Gazze kent merkezi civarına ikinci tur kara baskınları düzenledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.