İslami Cihat nasıl bir örgüt?

İslami Cihat nasıl bir örgüt?

ABONE OL
22:04 - 19/10/2023 22:04
İslami Cihat nasıl bir örgüt?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail Gazze’de 17 Ekim’de El Ehli Hastanesi’nin vurulduğu patlamadan İslami Cihat’ın hedefine ulaşamayan bir roket saldırısı girişimini sorumlu tutarken, örgüt iddiayı patlamanın olduğu anlarda orada faal olmadığını savunarak reddediyor. ABD ve İsrail istihbaratının yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtilen olayda işaret ettiği İslami Cihat nasıl bir örgüt?

Sünni militan bir örgüt olan İslami Cihat 1979’da Fethi Şikaki ve Abdülaziz Avda tarafından Gazze’de Müslüman Kardeşler’in bir kolu olarak kuruldu.

Yaser Arafat’ın liderlik ettiği Filistin Kurtuluş Örgütü’ne tepki duyan Filistinliler arasında destek kazandı. Şikaki 1995’te Malta’da düzenlenen suikastta öldürüldü.

İsrail’e karşı silahlı direniş başlatan İslami Cihat, Gazze’de Hamas’tan sonra en büyük ikinci silahlı ağa sahip.

İslami Cihat nasıl bir ideolojiye sahip?

İslami Cihat, İsrail’in yok edilmesini; İsrail’in 1967 savaşında ele geçirdiği Batı Şeria ve Gazze dahil olmak üzere, 1948 İngiltere mandası dönemi öncesi sınırlarını kapsayan bir İslam devleti kurulmasını amaçlıyor.

Hem Hamas hem de İslami Cihat “İsrail’in yok edilmesi” amacında birleşiyor. İslami Cihat’ın Hamas’a kıyasla daha aşırı uç bir ideoloji benimsediği belirtiliyor

İslami Cihat’ın Hamas’ın aksine siyasi bir kanadı bulunmuyor.

Hem Hamas hem de İslami Cihat İsrail, ABD ve Avrupa ülkelerinin terör örgütü listesinde.

İslami Cihat Gazze’de ne kadar güçlü?

Örgütün gücüne ilişkin güncel verilere ulaşmak zor olsa da CIA World Factbook’ta yer alan 2021 verilerine göre, militan sayısı bin ila birkaç bin.

ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’ne göre Hamas’ın 20-25 bin üyesi bulunuyor.

Washington’daki düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü’nün geçen yılki raporunda, hedefine ulaşamayan ve zaman zaman Filistinliler’in hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan roket saldırısı girişimleri sebebiyle, İslami Cihat’a desteğin azaldığı değerlendirmesi yer alıyor. Aynı rapora göre, örgüte Batı Şeria’da desteğin bir miktar arttığı belirtiliyor.

İsrail’e karşı düzenli olarak roket saldırısı düzenleyen İslami Cihat, Mayıs ayında İsrail’de cezaevinde üst düzey bir üyesinin uzun bir açlık grevinin ardından ölmesinden sonra 100 roket ateşlemişti.

Bir hafta sonra İsrail farklı noktalara düzenlediği hava saldırılarında örgütün üç liderini öldürdü.

İslami Cihat’ın elinde kısa menzilli roket ve tank-savar füzeleri bulunuyor.

ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’ne göre İran, Suriye ve Lübnan’daki Hizbullah’tan destek alıyor; Lübnan ve Suriye dışında İran’ın başkenti Tahran’da ofisleri bulunuyor.

İsrail ordusunun iddiasına göre örgüt İran’dan her yıl 70 milyon dolar destek alıyor.

VOA tarafından geçilen İslami Cihat nasıl bir örgüt? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İslami Cihat nasıl bir örgüt? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İslami Cihat nasıl bir örgüt? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.