İran’dan Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye ek hapis cezası

İran’dan Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye ek hapis cezası

ABONE OL
22:25 - 16/01/2024 22:25
İran’dan Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye ek hapis cezası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran’da mahkeme, Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi’yi, hapisteyken İslam Cumhuriyeti aleyhinde propaganda yaptığı iddiasıyla ek hapis cezasına çarptırdı.

Ailesinin Instagram’da yaptığı paylaşıma göre İslam Devrim Mahkemesi Muhammedi’yi “15 ay hapis, iki yıl Tahran ve komşu iller dışında sürgün, iki yıl seyahat yasağı, iki yıl sosyal-siyasi gruplara katılma yasağı ve iki yıl akıllı telefon kullanma yasağı” cezasına çarptırdı.

İnsan hakları aktivisti olan Muhammedi, şu anda Evin Cezaevi’nde propaganda yapmak, yetkilileri karalamak ve cezaevinde itaatsizlik suçlarından parmaklıklar ardında tutuluyor. Muhammedi son 20 yılın büyük bir bölümünde cezaevine girip çıktı.

Muhammedi’nin ailesi yeni cezanın 19 Aralık’ta verildiğini ve Muhammedi’nin özellikle mahkeme sürecine katılmamayı tercih ettiğini söyledi.

Nergis Muhammedi’nin ailesi Instagram’dan yaptığı açıklamada, “Karar, sanığa karşı siyasi bir bildiriyi andırıyor; halkı ve bireyleri kışkırttığı ve kargaşa yaratmaya teşvik ettiği, sınırlarımızın ötesindeki düşmanların lehine bir oyun oynadığı ve hükümet aleyhine propaganda yaptığı defalarca vurgulanıyor” dedi.

Paylaşımda ayrıca bunun Muhammedi’nin 2021’den bugüne kadar aldığı “beşinci mahkumiyet” olduğu ve bu süre zarfında hapishanedeki faaliyetleri nedeniyle “üç mahkumiyeti” bulunduğu vurgulanıyor.

Muhammedi’nin toplamda “12 yıl üç ay hapis, 154 kırbaç, dört ay kamu hizmeti ve iki yıl seyahat yasağı, sınırdışı edilme ve sosyal-siyasi mahrumiyetler” cezasına çarptırıldığı belirtildi.

ABD’nin İran özel elçi yardımcısı Abram Paley, Muhammedi’nin serbest bırakılması çağrısını yakın zamanda yinelemişti.

Muhammedi hapisteyken mahkumların koşulları hakkında farkındalık yaratmaya, çeşitli haber ve olaylarla ilgili görüşlerini ifade etmeye devam ediyor.

Nergis Muhammedi, İran’da insan hakları için yürüttüğü kampanyalar nedeniyle geçen yıl Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Ailesi Aralık ayında Oslo’da ödülü onun adına kabul etti.

Muhammedi, 2003 yılında ödüle layık görülen avukat ve insan hakları aktivisti Şirin Ebadi’den sonra bu ödülü alan ikinci İranlı kadın oldu.

Hollanda’da bir insan hakları avukatı olan Hüseyin Ahmediniyaz daha önce VOA’ya yaptığı açıklamada uluslararası toplumun, Muhammedi aleyhindeki kararların hukuki geçerliliğinin olmadığının farkında olduğunu söylemişti.

VOA tarafından geçilen İran’dan Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye ek hapis cezası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’dan Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye ek hapis cezası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’dan Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye ek hapis cezası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.