İran’da Kasım Süleymani için düzenlenen anma törenindeki saldırıları IŞİD üstlendi

İran’da Kasım Süleymani için düzenlenen anma törenindeki saldırıları IŞİD üstlendi

ABONE OL
21:50 - 04/01/2024 21:50
İran’da Kasım Süleymani için düzenlenen anma törenindeki saldırıları IŞİD üstlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran’ın Kirman kentinde Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani için düzenlenen anma töreninde, 100’e yakın kişinin hayatını kaybettiği saldırıları IŞİD üstlendi. Beyaz Saray, ABD’nin bundan şüphe edecek konumda olmadığını söyledi.

Örgüt, Telegram kanalından paylaştığı bir açıklamada, saldırı esnasında iki militanın Kasım Süleymani’nin türbesi yakınlarında düzenlenen anma töreni alanına doğru nasıl yaklaştıklarını ve üzerlerindeki patlayıcıları nasıl infilak ettirdiklerini anlattı.

4 yıl önce ABD’nin Irak’ın başkenti Bağdat’ta insansız hava aracıyla düzenlediği bir operasyonda öldürülen İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani için yapılan anma töreninde, iki patlama meydana gelmişti.

Peş peşe yaşanan iki patlamada, 100’e yakın kişi hayatını kaybetmiş, 280’den fazla kişi de yaralanmıştı.

ABD’li yetkili “IŞİD’in saldırılarına benziyor” demişti

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, patlamaların IŞİD’in geçmişte sorumlu olduğu saldırılar gibi bir terör saldırısına benzediğini söylemişti.

İran’ın Fars haber ajansına göre, İran Devrim Muhafızları’ndan Perşembe günü yapılan açıklamada, “saldırının İran’da güvensizlik yaratmak ve özelllikle genç neslin Kasım Süleymani’ye duyduğu sevginin intikamını almayı amaçladığı” iddia edildi.

Kasım Süleymani, İran’ın kendi sınırları dışındaki operasyon ve faaliyetlerinden sorumlu elit birimi olan İran Kudus Gücü’nün komutanıydı.

İsrailli yetkililer de, saldırılarda bir rolleri olduğu yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller da dünkü basın toplantısında, saldırılarda hayatını kaybedenlere ve ailelerine başsağlığı dilemiş ve saldırıda ABD’nin kesinlikle bir rolünün olmadığının altını çizmişti.

ABD’li sözcü, İsrail’in İran’daki saldırılarda bir rolünün olduğuna inanmak için bir sebebin olmadığını da söylemişti.

IŞİD’in daha önce İran’da Şiiler için kutsal bazı yer ve türbeleri hedef aldığı biliniyor.

VOA tarafından geçilen İran’da Kasım Süleymani için düzenlenen anma törenindeki saldırıları IŞİD üstlendi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’da Kasım Süleymani için düzenlenen anma törenindeki saldırıları IŞİD üstlendi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’da Kasım Süleymani için düzenlenen anma törenindeki saldırıları IŞİD üstlendi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.