“İran’a Tek Taraflı Yaptırımlar Sona Erdirilmeli”

“İran’a Tek Taraflı Yaptırımlar Sona Erdirilmeli”

ABONE OL
17:20 - 04/03/2021 17:20
“İran’a Tek Taraflı Yaptırımlar Sona Erdirilmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin eski Başkan Donald Trump döneminde izlediği İran politikasından Joe Biden yönetiminde vazgeçmesi gerektiğini söyledi ve “İran’a uygulanan tek taraflı yaptırımların son bulması ve tüm tarafların Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na geri dönerek, Plan çerçevesindeki yükümlülüklerini yeniden üstlenmeleri, bölgemizin ekonomik refah ve istikrarına katkı sağlayacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1985 yılında Türkiye, İran ile Pakistan öncülüğünde kurulan ve halen Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ile Türkmenistan’ın da üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 14. Zirve toplantısında uluslararası ilişkilere ilişkin değerlendirmeler yaptı. Toplantıya gözlemci sıfatıyla KKTC de katılım gösterdi.

Toplantıda gözlemci statüsünde katılımcı olan KKTC’nin de ekonomik ambargo altında olduğunu vurgulayan Erdoğan, üye ülkeleri “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle ilişkileri her alanda geliştirerek maruz kaldığı haksızlıkların üstesinden gelmesine yardımcı olmaya” davet etti.

Türkiye’nin öncülüğünde, İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasını öngören Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi’nin de doğu ile batı arasındaki etkileşimi artıracağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu koridor üzerinden Çin’e ve Çin’den Türkiye’ye düzenli seferlerin başlatılmasından memnuniyet duyuyoruz. İstanbul-Tahran-İslamabad yük treni seferlerinin yeniden başlaması için yapılan çalışmalarda son aşamaya gelindi. Bu vesileyle, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ni önemli bulduğumuzu, kazan-kazan temelinde bu girişimi desteklediğimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Güvenlik tehditlerine karşı birlikte önlemler alınması gerektiği görüşünü aktaran Erdoğan, “Kardeşimiz Azerbaycan, Ermeni işgali altındaki topraklarını destansı bir zaferle azat kılmış, bölgede yeni bir dönemin kapılarını açmıştır. Bundan sonra önceliğimiz, Karabağ’da güvenlik ve istikrarın tesisine yardımcı olmak, 30 yıllık işgalin bıraktığı tahribatı birlikte gidermektir. Bu süreçte de Teşkilat olarak Azerbaycan ile tam dayanışma içerisinde olacağımıza inanıyorum. Ermenistan’ın da atacağı barışçıl adımlarla bölgesel istikrarın parçası olmasını ümit ediyoruz. Halkın iradesini hiçe sayan anti-demokratik müdahaleleri asla tasvip etmediğimizi ve etmeyeceğimizi burada tekrarlamak istiyorum. Asya’nın kalbinde bulunan Afganistan da çatışmaların sonlandırılması ve barışın tesisi noktasında tarihi bir dönemece girmiştir” görüşlerini dile getirdi.

Üye ülkelere finansman ortaklığı vurgusunda bulundu

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın Corona virüsü salgınının yol açtığı sorunlara ve çözümlere odaklanması gerektiğini anlatan Erdoğan, üye ülke liderlerine “Teşkilatı güçlü bir bütçe olmadan etkin kılmamızın, ne yazık ki mümkün olmadığını da akılda bulundurmalıyız” dedi.

Erdoğan, “Üye ülkeler arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolar hedefine ulaştırmak için hep birlikte yoğun mesai harcamak mecburiyetindeyiz. 17 yıldır uygulamaya konamayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması ECOTA’nın daha fazla vakit kaybedilmeden yürürlüğe girmesi bu açıdan faydalı olacaktır. İstanbul’da ev sahipliği yaptığımız ECOBANK, Teşkilat projelerinin finansmanında önemli bir kuruluş haline geldi. Üye devletlerin artan ihtiyaçlarını karşılama noktasında ECOBANK’ın kurumsal ve mali kapasitesinin artırılmasını da gerekli görüyorum. Bu vesileyle, henüz ECOBANK üyesi olmayan ülkelere üyelik çağrımızı tekrarlıyorum” ifadesini kullandı.

Corona virüsü salgını nedeniyle 2021 yılında turizm sektöründeki kayıplara dikkat çeken Erdoğan, Türkiye olarak turizm sektörü için de teşkilat üyesi ülkelerle karşılıklı işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

VOA tarafından geçilen “İran’a Tek Taraflı Yaptırımlar Sona Erdirilmeli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İran’a Tek Taraflı Yaptırımlar Sona Erdirilmeli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İran’a Tek Taraflı Yaptırımlar Sona Erdirilmeli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.