İran Protestolarla İlgili ABD ve Batı’yı Suçluyor

İran Protestolarla İlgili ABD ve Batı’yı Suçluyor

ABONE OL
23:41 - 26/09/2022 23:41
İran Protestolarla İlgili ABD ve Batı’yı Suçluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran, başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ahlak polisinin müdahalesinin ardından bir kadının hayatını kaybetmesinin tetiklediği protestoları, ABD’nin kullandığını öne sürdü. Tahran, ülkede 2019 yılından bu yana görülen en şiddetli protesto eylemlerinin yanıtsız bırakılmayacağı uyarısında da bulundu.

İran’da, 22 yaşındaki Kürt kökenli Mahsa Amini’nin, başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından darp edilmesi ve ardından gözaltındayken fenalaşıp hastanede hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar sürüyor.

Ülkede geniş çaplı gösteriler devam ederken Nur News haber kanalına konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani Washington’u suçladı. Kanani açıklamasında, “Washington sürekli başarısız olsa da her zaman İran’ın istikrarını ve güvenliğini zayıflatmayı deniyor” dedi.

Kanani, kendi Instagram hesabında da protestolarla ilgili olarak ABD ve Avrupa ülkelerini suçlayan ifadelere yer verdi.

İran’da yaşanan olaylarla ilgili olarak Almanya, Berlin’deki İran Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, konuyla ilgili olarak İran’a karşı yeni yaptırımların da devreye girebileceğini, Avrupa Birliği ülkelerinin durum değerlendirmesi yapacağını söyledi.

ABD, geçtiğimiz hafta aldığı bir kararla İran Ahlak Polisi birimi ve çok sayıda yöneticisini de yaptırım listesine dahil etmişti.

Tahran yönetimi de olaylarla ilgili sergiledikleri tavır nedeniyle Pazar günü İngiliz ve Norveç büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

İran’da bu çapta büyük gösteriler son olarak 2019 yılında akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından olmuştu. Gösterilerde Reuters haber ajansı verilerine göre bin 500 kişi hayatını kaybetmişti. Eylemler İran İslam Cumhuriyeti tarihinin en kanlı gösterileri olarak kayıtlara geçmişti.

Amini’nin ölümünün ardından başlayan protesto eylemlerindeyse İran devlet televizyonunun haberine göre en az 41 kişi hayatını kaybetti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ifade özgürlüğüne destek verdiğini söylerken Amini’nin ölümüyle ilgili soruşturma talimatı verdiğini söyledi.

Grev çağrısı

İran Öğretmenler Birliği, dün sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, öğretmen ve öğrencilere Pazartesi ve Çarşamba günleri derslere girmeme çağrısında bulundu.

İran’daki protestolarda kadınlar ön saflarda yer alıyorlar. Gösterilerde kadınlar başörtülerini çıkararak saçlarını kesiyorlar.

Bununla birlikte uzmanlar eylemlerin hükümet açısından ciddi bir sorun teşkil etmeyeceğini, gösterilerin sertlikle bastırılacağını tahmin ediyor. İran eylemlerle ilgili olarak özellikle ülkedeki Kürt kesimi sorumlu tutuyor. İran’da yaklaşık 10 milyon Kürt yaşıyor.

Protesto gösterilerinin başlamasının ardından İran Devrim Muhafızları’nın Kürt militan gruplara ait hedefleri insansız hava araçlarıyla vurduğu haber veriliyor.

VOA tarafından geçilen İran Protestolarla İlgili ABD ve Batı’yı Suçluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran Protestolarla İlgili ABD ve Batı’yı Suçluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran Protestolarla İlgili ABD ve Batı’yı Suçluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.