İran Pakistan’daki “militan üsleri”ne saldırı düzenledi; Pakistan İran’ı “egemenliğini ihlal etmekle” suçladı

İran Pakistan’daki “militan üsleri”ne saldırı düzenledi; Pakistan İran’ı “egemenliğini ihlal etmekle” suçladı

ABONE OL
15:13 - 17/01/2024 15:13
İran Pakistan’daki “militan üsleri”ne saldırı düzenledi; Pakistan İran’ı “egemenliğini ihlal etmekle” suçladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran’ın Salı günü Pakistan’da militan grup Ceyş el-Adl’ın (Adalet Ordusu) üsleri olarak tanımladığı yerleri hedef alan saldırılar düzenlediği bildirildi. Devlet medyasında yer alan haberler, İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü savaşla çalkalanan Ortadoğu’da gerilimi daha da tırmandırdı.

Pakistan hükümeti, İran’ın Pakistan içindeki hedeflere düzenlediği saldırıda iki “masum çocuğun” öldüğünü ve üç kişinin de yaralandığını belirterek, saldırıyı ülkesinin hava sahasının “nedensiz ihlali” olarak nitelendirdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Belucistan eyaletine yönelik saldırının şiddetle kınandığı belirtildi.

Açıklamada, “Pakistan’ın egemenliğinin bu şekilde ihlal edilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez ve ciddi sonuçlar doğurabilir” uyarısında bulunuldu.

İran medyasında haberlerin kaldırılması kafaları karıştırdı

Açıklamaların ardından bazı haberlerin kısa süre içinde ortadan kaybolması kafa karışıklığı yaşanmasına neden oldu. İran’ın, nükleer silah sahibi Pakistan’a yönelik herhangi bir saldırısının, diplomatik ilişkilerini sürdürmekle birlikte uzun süredir birbirlerine şüpheyle bakan iki ülke arasındaki ilişkileri tehdit edebileceği yorumları yapılıyor.

İran bir gün önce de Irak ve Suriye’de saldırılar düzenlemişti. Sözkonusu saldırılar, İran’da bu ayın başlarında 90’dan fazla kişinin ölümüne neden olan ve Sünni militan grup IŞİD tarafından üstlenilen çifte intihar saldırısının ardından geldi.

Resmi haber ajansı IRNA ve devlet televizyonu Pakistan’daki saldırılarda füze ve insansız hava araçlarının kullanıldığını bildirmiş ancak Pakistan hükümeti bu iddiaları hemen kabul etmemişti.

Ceyş el-Adl (Adalet Ordusu), 2012 yılında kurulan ve büyük ölçüde Pakistan sınırında faaliyet gösteren bir Sünni militan grup.

İran, sınır bölgelerinde militanlara karşı savaştı ancak Pakistan’a yönelik bir füze ve drone saldırısı İran için daha önce örneği görülmemiş bir durum.

Militanlar geçmişte bombalama eylemleri gerçekleştirmiş ve İran sınır polisini kaçırmışlardı.

Devlet medyasında yer alan haberler daha sonra herhangi bir açıklama yapılmaksızın aniden kaldırıldı, ancak yarı resmi Fars ve Tasnim haber ajansları Salı gecesi web sitelerinde neredeyse aynı haberleri yayınlamaya devam etti. İran devlet televizyonunun İngilizce yayın yapan kolu Press TV ise daha sonra saldırıyı İran’ın paramiliter Devrim Muhafızları’na atfetti.

Haberlerde saldırıların, Beluç milliyetçilerinin yirmi yılı aşkın bir süredir düşük seviyeli isyanlarına sahne olan Pakistan’ın Belucistan eyaletinin dağlarında olduğu belirtildi. Beluç milliyetçileri başlangıçta eyalet kaynaklarından pay almak istemiş, ancak daha sonra bağımsızlık için isyan başlatmışlardı.

İran’da ulusal güvenliği ilgilendiren haberler devlet medyasından aniden kaybolabilse de yetkililer neler olduğuna dair herhangi bir açıklama yapmadı.

İran-Pakistan ilişkileri

İran uzun zamandır Sünni nüfusun çoğunlukta olduğu Pakistan’ın, muhtemelen bölgedeki ezeli rakibi Suudi Arabistan’ın emriyle isyancılara evsahipliği yaptığından şüpheleniyordu. Ancak İran ve Suudi Arabistan geçtiğimiz Mart ayında Çin’in arabuluculuğunda bir uzlaşmaya vararak gerilimi azalttı.

İran Pazartesi günü geç saatlerde, Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD hedeflerini ve Irak’ın Erbil kentinde ABD Konsolosluğu yerleşkesi yakınlarındaki İsrail’e ait “casus karargâhı” olarak adlandırdığı yeri füzelerle vurdu

Irak Salı günü, çok sayıda sivilin ölümüne neden olan saldırıları Irak’ın egemenliğinin “açık bir ihlali” olarak nitelendirdi ve Tahran’daki büyükelçisini geri çağırdı.

VOA tarafından geçilen İran Pakistan’daki “militan üsleri”ne saldırı düzenledi; Pakistan İran’ı “egemenliğini ihlal etmekle” suçladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran Pakistan’daki “militan üsleri”ne saldırı düzenledi; Pakistan İran’ı “egemenliğini ihlal etmekle” suçladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran Pakistan’daki “militan üsleri”ne saldırı düzenledi; Pakistan İran’ı “egemenliğini ihlal etmekle” suçladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.