Irak’ta Gerilim Sürüyor: 10 Kişi Öldü

Irak’ta Gerilim Sürüyor: 10 Kişi Öldü

ABONE OL
21:47 - 29/08/2022 21:47
Irak’ta Gerilim Sürüyor: 10 Kişi Öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Irak’ın önde gelen Şii din adamı Mukteda El-Sadr’ın aşılamayan siyasi tıkanıklık sebebiyle siyaseti bıraktığını açıklamasının ardından gerilim tırmandı. Başkent Bağdat’ta Sadr destekçileri ve İran’ın desteklediği rakip gruplar arasında çıkan çatışmalarda en az 10 kişi öldü.

Sadr’ın açıklamasının ardından Şii din adamının destekçileri başkent Bağdat’ta sokağa çıktı. Sadr destekçileri ve Irak’ta İran’ın desteklediği gruplar bakanlık ve büyükelçilik binalarının bulunduğu Yeşil Bölge yakınlarında birbirine taş attı.

Başkent Bağdat’ta görev yapan gazeteciler başkent genelinde silah seslerinin duyulduğunu aktardı. Güvenlik güçleri ve sağlık yetkilileri on kişinin hayatını kaybettiğini, 19 kişinin de yaralandığını belirtti.

Şii din adamı Mukteda El Sadr’ın destekçileri başkent Bağdat’ta Yeşil Bölge’de, 29 Ağustos 2022.

Irak genelinde sokağa çıkma yasağı

Olayların ardından Irak genelinde akşam saat 7’den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sadın destekçileri haftalardır başkent Bağdat’ta hükümet binalarının ve büyükelçiliklerin bulunduğu sıkı güvenlik önlemleriyle korunan Yeşil Bölge’de oturma eylemi yapıyordu.

Olaylar öncesinde Şii din adamı Sadr siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Twitter’dan yazılı bir açıklama paylaşan Sadr, reform çağrılarını yerine getirmedikleri gerekçesiyle Şii siyasi liderleri eleştirerek, “Nihai olarak çekildiğimi açıklıyorum” dedi.

Sadr, ofislerin kapatılması konusunda ayrıntı vermedi; ancak kültürel ve dini kurumların açık kalmaya devam edeceğini belirtti.

Beyaz Saray: “Çatışma değil diyalog zamanı”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Irak’tan gelen haberlerin rahatsız edici olduğunu söyledi.

John Kirby “Zaman çatışma değil diyalog zamanı” dedi.

Beyaz Saray yetkilisi, Irak’taki ABD Büyükelçiliği’nin şu aşamada tahliye edilmesine gerek olmadığını da belirtti.

Mukteda El Sadr daha önce de siyasetten ya da hükümetten çekildiğini ve kendisine bağlı milislerin lağvedildiğini açıklamıştı; ancak Şii lider ülkede devlet kurumları üzerinde güçlü denetime sahip ve kendisine bağlı paramiliter grubun da binlerce üyesi bulunuyor.

Sadr daha önce de yaptığı benzer açıklamaların ardından siyasi faaliyete geri dönmüştü. Ancak Irak’ta şu anda yaşanan siyasi tıkanıklığın önceki sorunlara kıyasla çözümünün daha zor olduğu ifade ediliyor.

Sadr ve Şii rakipleri arasındaki anlaşmazlık hükümet krizine yol açmıştı

Sadr ve Şii rakipleri arasında yaşanan anlaşmazlık, Irak’ın uzun süre hükümetsiz kalmasına yol açtı.

Sadr’ın partisi Ekim ayında yapılan seçimlerde birinci parti olmuştu. Ancak Şii lider Sadr, Haziran ayında İran’a yakın güçlü Şii rakipleri hükümete dahil etme tehdidinde bulunmuş, hükümeti kendi istediği şekilde kuramayınca, milletvekillerini parlamentodan çekmişti.

Şii din adamının destekçileri, başkent Bağdat’ın merkezindeki hükümet bölgesini basmıştı. O zamandan bu yana parlamentoyu işgal eden Sadr’ın destekçileri, yeni cumhurbaşkanı ve başbakan seçilmesi sürecini durdurdu.

Sadr erken seçim yapılması ve parlamentonun fesh edilmesi konusunda ısrarlı. Şii lider, ABD’nin 2003’teki Irak işgalinden bu yana iktidarda olan hiçbir siyasetçinin görevde olmaması gerektiğini savunuyor.

Irak’ta şu anda Sadr’a yakın bir isim olan Mustafa El Kadimi geçici başbakanlık görevini yürütüyor.

Sadr’ın siyaseti bıraktığı açıklamasının ardından Şii din adamının destekçilerinin protestoları daha da tırmandırabileceği ve bu durumun Irak’ı daha da istikrarsızlaştırabileceği endişesi var.

Siyasi partilerin iktidar ve zengin petrol yatakları konusunda mücadeleye giriştiği Irak, 2017’de IŞİD’in yenilgiye uğratılmasından bu yana toparlanmaya çalışıyor.

VOA tarafından geçilen Irak’ta Gerilim Sürüyor: 10 Kişi Öldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Irak’ta Gerilim Sürüyor: 10 Kişi Öldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Irak’ta Gerilim Sürüyor: 10 Kişi Öldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.