IMF Avrupa Direktörü’nden Türkiye’ye ‘Faizleri Yükseltin’ Tavsiyesi

IMF Avrupa Direktörü’nden Türkiye’ye ‘Faizleri Yükseltin’ Tavsiyesi

ABONE OL
22:29 - 14/10/2022 22:29
IMF Avrupa Direktörü’nden Türkiye’ye ‘Faizleri Yükseltin’ Tavsiyesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Dairesi Direktörü Alfred Kammer, Türkiye’de enflasyonu düşürmek için daha sıkı maliye ve para politikası uygulanması gerektiğini belirterek, “Bu da faiz oranlarının arttırılması anlamına geliyor” dedi.

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde Avrupa ekonomisiyle ilgili gazetecilere brifing veren Kammer, brifingde VOA Türkçe ekibinin Türk ekonomisiyle ilgili bir sorusunu da yanıtladı.

Kammer, Türkiye’nin çok teşvik edici makroekonomik politikalarının desteğiyle pandemi sırasında çok güçlü bir büyüme kaydettiğini hatırlattı.

“Türk ekonomisi yavaşlıyor”

Bununla birlikte, enerji krizi ve yüksek enerji bedellerinin etkilerinin bir yansıması olarak Türk ekonomisinin yavaşladığını ifade eden Kammer, enflasyonun da son birkaç yıl boyunca artmakta olduğunu, şu anda geçen ay itibariyle enflasyonun yüzde 83 seviyesinde olduğunu belirtti.

IMF Avrupa Direktörü Kammer, “Daha sıkı bir para politikasının uygulanması önemli ve bu da faiz oranlarının arttırılması anlamına geliyor” diye konuştu.

“Makroekonomik politikalar birbiriyle uyumlu olmalı”

Bununla bağlantılı olarak, makroekonomik politikaların da birbiriyle uyumlu olması gerektiğini vurgulayan Alfred Kammer, “Mali alanın sınırlı olması gözönüne alındığında, Türkiye’de mali politika, enflasyonu aşağı çekmek için sıkılaştırılmalı. Bu henüz olmadı. Bu politika bileşenini Türk yetkililere tavsiye etmeyi sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.

IMF bu hafta içerisinde yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda Türkiye’nin büyüme tahminini bu yıl için arttırmış ancak gelecek yıl için düşürmüştü.

Raporda Türkiye ekonomisinin büyüme tahminlerini güncelleyen IMF Türkiye’nin bu yıl yüzde 5, gelecek yılsa yüzde 3 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu. Kuruluşun bundan önce en son Temmuz ayında yayınladığı güncellemede, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4, gelecek yılsa yüzde 3,5 büyüyeceği öngörüsü ortaya konmuştu.

Kuruluşun yine bu hafta yayınladığı Küresel Mali İstikrar raporunda da, Türkiye Merkez Bankası’nın yüksek enflasyona rağmen faiz oranlarını düşürmesine yer verilmişti.

Raporun gelişmekte olan piyasalar bölümünde Türk ekonomisiyle ilgili tespitler yer alırken, diğer ülkelerin merkez bankalarının faizleri arttırma politikalarından örnekler verilmiş, Türkiye ise merkez bankasının faiz politikası sebebiyle aykırı bir durum olarak nitelendirilmişti.

VOA tarafından geçilen IMF Avrupa Direktörü’nden Türkiye’ye ‘Faizleri Yükseltin’ Tavsiyesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. IMF Avrupa Direktörü’nden Türkiye’ye ‘Faizleri Yükseltin’ Tavsiyesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan IMF Avrupa Direktörü’nden Türkiye’ye ‘Faizleri Yükseltin’ Tavsiyesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.